Papa Francisc a avut un colocviu în după-amiaza de miercuri, 16 martie 2022, cu patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, în centrul conversației fiind războiul din Ucraina. Ca păstori de suflete, a spus papa Francisc, ”trebuie să ne unim în efortul de a ajuta pacea și pe cei care suferă”.

E necesar să fim împreună pentru ”a opri focul” războiului în Ucraina, pentru că cei care plătesc contul sunt oamenii, sunt soldații ruși trimiși să moară bombardând, sunt cei bombardați și cei care mor”: este un fragment din apelul video prin telefon pe care papa Francisc l-a avut în cursul după-amiezii de miercuri, 16 martie a.c., cu patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Papa Francisc era însoțit de președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, cardinalul Kurt Koch, în timp ce patriarhul Kirill, de mitropolitul Hilarion de Volokolmask, șeful Departamentului pentru Relațiile Externe al Patriarhiei Ruse.

Directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a răspuns la întrebările jurnaliștilor despre aceste colocvii și a spus că discuțiile au avut în centrul atenției ”războiul din Ucraina, rolul creștinilor și al păstorilor lor de suflete în a face totul pentru ca să predomine pacea”.

Mulțumind patriarhului Kiriil pentru aceste colocvii, ”motivate de voința de a indica, în calitate de păstori ai poporului, o cale pentru pace”, papa Francisc – se spune în nota de presă – a convenit cu patriarhul ortodox rus că ”Biserica nu trebuie să folosească limbajul politicii, ci limbajul lui Isus”. ”Suntem păstori ai aceluiași Sfânt Popor care crede în Dumnezeu, în Preasfânta Treime, în Sfânta Maică a lui Dumnezeu, drept care trebuie să ne unim în efortul de a ajuta pacea, de a-i ajuta pe cei care suferă, de a căuta căi de pace pentru a opri focul”.

Atât papa cât și patriarhul au scos în evidență ”excepționala importanță a procesului de negocieri”, în curs de desfășurare, pentru că, a spus pontiful, ”cei care plătesc contul războiului sunt oamenii, sunt soldații ruși, sunt oamenii bombardați și care mor”.

”Ca păstori de suflete”, a continuat papa, ”avem datoria de a sta aproape și de ajuta toate persoanele care suferă din cauza războiului. În trecut se vorbea și în Bisericile noastre de război sfânt sau de război drept. Astăzi nu se poate vorbi în acest fel. S-a dezvoltat o conștiință creștină cu privire la importanța păcii”. Fiind amândoi de acord asupra faptului că ”Bisericile sunt chemate să contribuie la consolidarea păcii și a dreptății”, papa Francisc a spus la încheiere că ”războaiele sunt întotdeauna injuste. Pentru că cine plătește este poporul lui Dumnezeu. Inimile noastre nu pot să nu plângă în fața copiilor, a femeilor ucise, a tuturor victimelor războiului. Războiul nu este niciodată o cale de urmat. Spiritul Sfânt care ne unește cere de la noi, ca păstori de suflete,  să ajutăm popoarele care suferă din cauza războiului”.

Sursa: vaticannews.va