Directiva privind permisul unic (reformare) – COM/2022/655 final
Directiva privind rezidența pe termen lung (reformare) – COM/2022/650 final
Organizațiile noastre reprezintă Bisericile din toată Europa – anglicane, ortodoxe, protestante și catolice – precum și agenții creștine preocupate în special de migranți, refugiați și solicitanții de azil. În calitate de organizații creștine, suntem profund angajați față de demnitatea inviolabilă a persoanei umane creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, precum și față de concepte precum: binele comun, solidaritate globală și promovarea unei societăți care primește străinii și prețuiește libertatea, securitatea și justiția, în politică și în practică.
Pe măsură ce Parlamentul și Consiliul European lucrează pentru a ajunge la un compromis cu privire la două directive privind migrația forței de muncă (permisul unic (SP) și rezidența pe termen lung (LTR)), dorim să subliniem speranța noastră pentru o mobilitate și drepturi sporite pentru resortisanții țărilor terțe, în perspectiva unor proceduri eficiente și o incluziune mai largă, care ar semnala un pas proactiv în consolidarea angajamentului UE pentru egalitatea de tratație și integrare. Se speră ca viitoarele negocieri interinstituționale vor conlucra la armonizarea cadrelor de reglementare, promovând în același timp atât interesele statelor membre, cât și ale resortisanților țărilor în curs de dezvoltare.
În multe dintre discuțiile recente în jurul SPD, s-a pus un accent semnificativ pe necesitatea de a aborda penuria structurală de forță de muncă și de a spori drepturile și protecția resortisanților țărilor terțe (RTT) care lucrează în statele membre ale Uniunii Europene (UE). În calitate de creștini, salutăm inițiativele legislative care garantează tratamentul echitabil și egal al străinilor și care vor avea ca rezultat sprijinirea oamenilor – indiferent de naționalitatea lor – pentru a trăi o viață în libertate și demnitate.
Luând în considerare aprobarea recentă a reformei DOCUP-ului din 2011 și reformarea LTR și amendamentele propuse de către Parlamentul UE, considerăm că această dezvoltare este un pas pozitiv înainte. Propunerea inițială împreună cu amendamentele propuse de Parlamentul European marchează un pas semnificativ în direcția bună.
O atmosferă primitoare pentru TCN în cadrul UE este vitală pentru o migrație funcțională bazată pe forță de muncă. Prin urmare, statele membre și Comisia Europeană ar trebui să fie precaute și conștiente de faptul că orice discriminare împotriva TCN descurajează oamenii să emigreze în Europa. Astfel, este nevoie de posibilitatea de a schimba retorica discriminatorie față de migranți în general, pentru a menține o Europă atractivă pentru migranți.
Reformarea Directivei privind permisul unic
În ceea ce privește SPD, susținem intenția de a accelera procedurile de aplicare pentru resortisanții țărilor terțe care caută șederea legală și oportunități de angajare în statele membre ale UE. Este un pas lăudabil către o abordare proactivă la adresa diverselor preocupări, inclusiv exploatarea TCN. Activarea aplicațiilor în țară în acest context este o propunere importantă și promițătoare. Alte măsuri care acordă prioritate protecției drepturilor lucrătorilor migranți și care asigură un tratament echitabil sunt binevenite.
Poziția Parlamentului European de a sprijini dreptul la schimbarea angajatorului este binevenită. Cu toate acestea, procedura de notificare obligatorie propusă ridică preocupări administrative, deoarece implică reținerea potențială a controalelor de pe piața muncii atunci când un lucrător face tranziția între sectoare, ceea ce ar putea împiedica schimbarea neîntreruptă a locurilor de muncă. Includerea de către Parlament a unei perioade de nouă luni pentru lucrătorii șomeri pentru a căuta locuri de muncă alternative subliniază angajamentul de a preveni exploatarea. Un pas înainte semnificativ este permisul tranzitoriu, care permite lucrătorilor supuși exploatării prin muncă să-și păstreze documentul de ședere până la 12 luni, în timp ce caută noi oportunități de muncă. Ambele propuneri sunt binevenite.
Cu toate acestea, dorim să încurajăm cu tărie legislatorii europeni să abordeze în mod explicit condițiile de intrare pentru lucrătorii migranți cu calificare scăzută și medie, conform sugestiilor din Pactul privind migrația și azilul. În acest context, ar trebui avut în vedere și un acces facilitat pe piața muncii pentru solicitanții de protecție internațională. Atâta timp cât aceste domenii importante ale migrației forței de muncă nu sunt abordate, fie printr-un instrument de sine stătător, fie, de preferință, într-o directivă transversală pentru toată migrația forței de muncă în UE, abordarea nu va îndeplini ambițiile sale și va rămâne un efort fragmentar, ignorând provocările stringente din UE.
Directiva reformată privind rezidența pe termen lung
În ceea ce privește propunerea LTR, salutăm prevederile care să includă copiii aflați în întreținere, care sunt considerați eligibili pentru permisul pe termen lung, cu condiția ca îngrijitorul lor principal să aibă deja același statut. Dispoziția care permite beneficiarilor să părăsească temporar teritoriul UE timp de până la 24 de luni consecutive fără a pune în pericol statutul acordat este binevenită și ar putea fi unul dintre puținele instrumente fezabile care să permită mobilitatea circulară sau pendulară. În plus, susținem noțiunea de acumulare a perioadelor de ședere, deoarece aceasta îmbunătățește mobilitatea RTT.
Salutăm poziția Parlamentului European de a extinde domeniul de aplicare la lucrătorii sezonieri și la cei cărora li s-a acordat protecție temporară, oferindu-le acces atât la cadrele unice, cât și la permisele pe termen lung. Această poziție cuprinzătoare de incluziune urmărește să abordeze diverse fațete ale mobilității forței de muncă și ale protecției pentru TCN. De asemenea, considerăm pozitivă reducerea propusă a perioadei de la 5 la 3 ani, print-o cerere care să poată fi depusă, deși suntem de părere că perioada ar putea fi scurtată și mai mult.
În concluzie, reformele propuse la SPD și la directiva LTR reprezintă un pas esențial pentru abordarea penuriei structurale de forță de muncă, contribuind la îmbunătățirea protecției lucrătorilor și promovarea egalității în Uniunea Europeană. Sperăm că măsurile care combină simplificarea, consolidarea drepturilor și protecției de muncă a migranților, incluse în propunerile Comisiei Europene și amendamentele Parlamentului European, să primească reacții pozitive din partea consiliului în viitorul apropiat.
- Caritas Europa, www.caritas.eu
- CCME – Comisia Bisericilor pentru Migranți din Europa, www.ccme.eu
- Secretariatul COMECE, https://www.comece.eu/comece/
- Don Bosco International, www.donboscointernational.eu
- Eurodiaconia, www.eurodiaconia.org
- ICMC – International Catholic Migration Commission, www.icmc.net/europe/
- Biserica Protestantă din Germania – EKD, https://www.ekd.de/en/EU-office-brussels-274.htm