”Păstor amabil, om disciplinat eclezial, însuflețit de dorința de a răspândi pretutindeni plămada Evangheliei”: spune papa Francisc despre cardinalul Angelo Sodano, fost secretar de stat, care a murit la Roma. Avea 94 de ani. Înmormântarea va avea loc marți, 31 mai, în bazilica San Pietro.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
28 mai 2022 – Vatican News
.

A murit în seara de vineri, 27 mai a.c., cardinalul Angelo Sodano, fost secretar de stat în ultimii ani din pontificatul Sfântului Ioan Paul al II-lea (1991-2005) și la începutul pontificatului papei Benedict al XVI-lea (2005-2006). Prelatul italian, care între anii 2005-2019 a îndeplinit, de asemenea, funcția de decan al Colegiului cardinalilor, avea 94 de ani. Pozitiv la testul Covid-19, era internat la un spital din Roma din seara de 9 mai cu un diagnostic de pneumonie acută.

Născut în 1927 la Isola d’Asti, în regiunea italiană Piemont, și sfințit preot în 1950, a venit pentru studii de specializare la Roma unde a devenit doctor în teologie și în dreptul canonic. Tatăl său a fost ales deputat în Parlamentul Italiei timp de trei legislaturi (1948-1963). Tânărul preot Sodano a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun, fiind secretar de nunțiatură în Ecuador, Uruguay și Chile. A fost chemat la Roma în 1968 unde a făcut parte, printre altele, din Misiunile Sfântului Scaun care au efectuat vizite în România, Ungaria și R. D. Germania. Numit nunțiu apostolic în Chile în 1977, a cooperat la fericita încheiere a medierii pontificale dintre Chile și Argentina. Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a adus din nou la Roma și l-a numit secretar al Secției pentru Raporturile cu Statele și, succesiv, președinte al Comisiei pentru Rusia. Creat cardinal, a devenit secretar de stat în 1991. Vice-decan al Colegiului cardinalilor în 2002, a participat la conclavul din 2005 în care a fost ales Benedict al XVI-lea, care îl confirmă în funcția de secretar de stat și aprobă alegerea lui ca decan al Colegiului cardinalilor. Câteva luni mai târziu, pontiful i-a acceptat demisia din funcția de secretar de stat, numindu-l în aceeași răspundere pe cardinalul Tarcisio Bertone. A luat parte la adunările Sinodului episcopilor din 2014 și 2015. În 2019, papa Francisc i-a acceptat renunțarea la funcția de decan al Colegiului cardinalilor.

După moartea cardinalului Angelo Sodano, Colegiul cardinalilor este alcătuit din 208 cardinali, din care 117 sunt electori și 91, fără drept de vot.

Într-o telegramă de condoleanțe trimisă surorii regretatului cardinal, papa Francisc și-a exprimat ”sentimentul de gratitudine față de Domnul pentru darul acestui stimat om al Bisericii, care a trăit cu generozitate preoția” acolo unde a fost chemat sau trimis. Pontiful amintește ”activitatea silitoare” depusă alături de predecesorii săi care i-au încredințat ”importante responsabilități în diplomația vaticană, până la delicatul oficiu de secretar de stat”. ”S-a dedicat cu râvnă binelui” acelor populații pe care le-a slujit la reprezentanțele pontificale din Ecuador, Uruguay și Chile, ”promovând dialogul și reconcilierea”, iar în Curia Romană ”și-a desfășurat misiunea cu o dăruire exemplară”. ”Am avut și eu ocazia”, spune papa Francisc, ”de a beneficia de zestrea inteligenței și inimii sale, mai ales când a îndeplinit funcția de decan al Colegiului cardinalilor”. ”În orice îndatorire primită”, evidențiază papa în telegramă, ”el s-a dovedit a fi un om disciplinat eclezial, păstor amabil, însuflețit de dorința de a răspândi pretutindeni plămada Evangheliei”.

Sfântul Părinte dă asigurarea rugăciunilor sale la Dumnezeu, tată milostiv, pentru odihna veșnică a regretatului cardinal pentru ca să fie primit în bucuria veșnică. ”În timp ce îmi exprim apropierea față de rudele lui și de comunitatea din Asti, transmit binecuvântarea mea”, afirmă papa la final, ”asupra celor care împărtășesc mâhnirea plecării sale dintre noi, cu un gând special și recunoscător față de Surorile Sfintei Marta și de cei care l-au asistat cu iubire”.

Sfânta Liturghie de înmormântare va avea loc marți, 31 mai a.c., la Altarul Catedrei din bazilica Sfântul Petru și va fi prezidată de cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului cardinalilor. La finalul celebrării euharistice, papa Francisc prezidează ritul liturgic al Ultimei Recomandări și al Ultimului Rămas Bun.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
28 mai 2022 – Vatican News
.

***

Cardinalul Angelo Sodano a fost foarte apropiat de Biserica Greco-Catolică din România și de Înalt Preasfinția Sa Alexandru Todea. În anul 1990 când Preasfintitul Todea s-a întors la Roma, după 50 de ani de la terminarea studiilor, în 5 iunie, arhiepiscopul Sodano, care era Substitut, a dorit să-l întâlnească și să-l asculte. A fost o întâlnire de mai mult de o oră în care, cu lacrimi în ochi, a ascultat despre suferința Bisericii Greco-Catolice din România. La finalul acestei întâlniri, s-a pus în genunchi și i-a cerut o binecuvântare Înalt Preasfințitului Todea apoi s-a ridicat, și-a luat crucea de pe piept și i-a pus-o Înalt Preasfințitului Todea apoi inelul de pe deget și i l-a dăruit iar la final i-a sărutat amândoua mâinile și l-a îmbrățișat plângând de data aceasta amândoi – Sodano și Todea.

Au fost creati cardinali -Sodano și Todea – de către Papa Ioan Paul al II-lea în același timp, la data de 28 iunie 1991.