Deschiderea noului an pastoral 2023-2024 a fost marcată sâmbătă, 23 septembrie a.c., în Oratoriul „Sfântul Francisc de Assisi” de la Sanctuarul Eparhial Maica Domnului Oradea printr-o ieșire la Stâna de Vale. Au petrecut un timp de calitate copii și părinți, în care cei mici au avut ocazia să se cunoască mai bine prin drumeția ghidată de Fratele Mihai Dumea, iar cei mari au reușit să reflecte împreună cu pr. Ionuț Cherecheș asupra familiei creștine și  provocările pe care le întâmpină prin cateheza „Familia – vocație și cale de sfințenie”. Alături de ei a fost și pr. Florin Ghiulai, a cărui mărturie despre vocația la preoția greco-catolică a întregit cateheza Fratelui Ionuț ținută părinților. Cu acest prilej, copii și părinții Oratoriului „Sfântul Francisc de Assisi” au ajuns la locul unde se va ctitori Mănăstirea Fericiților Episcopi Români Martiri din Stâna de Vale și s-au bucurat bucurat împreună de masa de prânz.

O întâlnire degajată în care am stat împreună, ocazie tot mai rară în programul de zi cu zi al familiilor contemporane”, mărturisește pr. Ionuț, care ne-a spus mai multe de spre cum se desfășoară întâlnirile Oratoriului „Sf. Francisc de Assisi” în fiecare sâmbătă, la Sanctuarul Eparhial Maica Domnului din Oradea:

Prin simplitate, cum ne-a învățat Sf. Francisc, ascultăm cuvântul Domnului, ne jucăm, stăm împreună. Nu avem prea mult timp la dispoziție, aproximativ două ore în fiecare sâmbătă. De aceea, o dată pe lună ne rezervăm o zi completă, pentru a petrece timp împreună. La Oratoriu, inspirați de spiritualitatea franciscană, încercăm să oferim o educație religioasă, pe placul și înțelesul copiilor din parohia noastră, dar și pentru toți cei care doresc să participe la activitățile Sanctuarului Adormirea Maicii Domnului.”

Participând la oratoriu, copiii învață despre Cuvântul Domnului prin joc, muzică și materiale multimedia, pornind de la textul biblic al Evangheliei duminicale: „încercăm să îi pregătim pe copii pentru ziua cea sfântă a săptămânii, pregătim împreună cântecele pentru Sf. Liturghie de duminică a copiilor, animată chiar de Oratoriul «Sf. Francisc de Assisi», celebrată la Sanctuarul Eparhial Maica Domnului, de la ora 12.00”.

Fr. Ionuț Cherecheș, recent hirotonit preot, aflat la prima ieșire de acest gen în misiunea care i-a fost încredințată la Oradea, a vorbit în cateheza sa despre „Cum poate familia astăzi să trăiască Cuvântul Lui Dumnezeu? Cum poate sădi sămânța în viața și sufletul copiilor pe care Domnul i i-a încredințat.

Am încerca să le explic cum pot face acest lucru – prin momente de rugăciune împreună, citirea de versete biblice în fiecare zi., având ca punct de reper, Evanghelia Sf. Luca, în care Isus compară Împărăția lui Dumnezeu ca un pământ fertil. Cuvântul Domnului, ascultat de copii, poate aduce roade. Poate nu se văd imediat, fapt pentru care îi îndemn pe părinți să nu se descurajeze, căci peste ani și ani sămânța învățăturii lor va aduce roade. Ca și în cazul meu – mărturisește Fratele Ionuț – am primit vocația la preoție, însă nu a fost de la început simțită, de mic copil. Toate învățăturile primite au contribuit însă la a auzi glasul Domnului în viața mea. La început este greu să vorbește despre ceea ce trăiești în mod personal la nivel de credință, însă aceasta este chemarea fiecăruia dintre noi.”

„Am pornit spre casă mulțumind Domnului și Sfântului Francisc de Assisi pentru frumoasele momente petrecute împreună și pregătiți spiritual pentru activitățile ce vor urma!”, împărtășesc la început de an bisericesc membrii Oratoriului „Francisc de Assisi” pe pagina de Facebook ce poartă acest nume.

Oratoriul „Sf. Francisc de Assisi” continuă de doi ani tradiția grupului de tineri „Dominic Savio” al Sanctuarului Eparhia Maica Domnului din Oradea, inspirându-se, bineînțeles din spiritualitatea franciscană.  Oratoriul „Sf. Francisc de Assisi” îi așteaptă pe toți copiii cu vârsta între 4-14 ani, la subsolul Mănăstirii Franciscane din Oradea, în fiecare sâmbătă, de la 10.30-12.30!

rbt

rbt

Mihaela Caba-Madarasi