„În anul centenarului Marii Uniri, duminica, 4 februarie, la Badacin a avut loc un eveniment de comemorare dedicat lui Iuliu Maniu, eveniment ce a marcat împlinirea celor 145 de ani de la nasterea „Sfinxului” si a celor 65 de ani de când Iuliu Maniu moare în celula 8 din Închisoarea Demnitarilor aflata în Sighet.

Evenimentul comemorativ a debutat cu celebrarea Sfintei Litughii si ridicarea unui parastat în memoria personalitatilor salajene care au contribuit la Marea Unire din anul 1918, în prezenta Episcopului Greco-Catolic de Oradea, Preasfintia Sa Virgil Bercea, alaturi de parohul Cristian Borz, Vicarul Foraneu al Silvaniei, pr. Gheorghe Turcas, protopopul Nicolae Bodea, si alti 4 preoti. Programul a continuat cu vizitarea Muzeului aflat la demisolul Bisericii Greco-Catolice din Badacin, a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” unde s-au depus coroane de flori la bustul lui Iuliu Maniu, a urmat prânzul dupa care, la Caminul Cultural din localitate a avut loc o conferinta tematica, o lansare de carte a istoricului Marin Pop, o prezentare a stadiul actual al lucrarilor la Casa Memoriala „Iuliu Maniu” si s-a încheiat cu un program cultural-artistic. În cadrul acestei manifestari au fost prezente oficialitati locale si judetene, oameni de cultura, directori de institutii si fundatii, reprezentanti ai partidelor politice, dar si numerosi oaspeti veniti din toate colturile tarii si de peste hotare.
Notam prezenta fostului secretar personal al lui Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim, si a primului donator al campanie de strângere de fonduri pentru Casa Memoriala „Iuliu Maniu”, ing. Marius Andrei. Întregul eveniment a fost organizat de Parohia Greco-Catolica Badacin si Primaria Pericei, în colaborare cu Muzeul de Istorie si Arta Zalau, Biblioteca Judeteana Salaj, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, Directia Judeteana pentru Cultura Salaj, Clubul Copiilor din Simleu Silvaniei, Liceul „Iuliu Maniu” Oradea, Scoala Gimnaziala Nr. 1 Pericei si Radio Maria.