„Oradenii, alaturi de ceilalti cetateni ai României, au sarbatorit azi 97 de ani de la Marea Unire. 1 Decembrie 1918 a fost un moment decisiv în istoria tarii noastre, când, prin hotarârea Marii Adunari Nationale întrunita la Alba Iulia, se înfaptuia statul national unitar român.
Pentru a marca importanta semnificatiei Zilei Nationale a României, municipiul Oradea a organizat o serie de manifestari festive în Parcul 1 Decembrie, la Statuia Ostasului Român.
Festivitatea a început la ora 11:00, pe platoul de lânga Statuia Ostasului Român, cu o ceremonie militar-religioasa. A urmat apoi intonarea Imnului National al României si oficierea slujbei religioase de catre preotii din structurile de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Garnizoana Oradea.
La eveniment a luat parte si Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco catolic de Oradea alaturi de Preasfintia Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei.
Festivitatile au continuat cu alocutiunile privind însemnatatea evenimentului, rostite de prefectul Judetului Bihor, dl. Claudiu Pop si istoricul Viorel Faur.
"Exista sentimente, exista oameni cu constiinta, care astazi, alaturi de întreaga Românie, sarbatoresc împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire. Totodata, se împlinesc 25 de ani de când poporul român îsi serbeaza ziua nationala la 1 Decembrie. Necesitatea unitatii a fost motorul vietii acestui popor, iar peste ideea de unitate nu poate trece nimic. Pentru noi, românii, coloana vertebrala trebuie sa ramâna în continuare unitatea", a spus istoricul Viorel Faur.
"Ziua de 1 Decembrie 2015 înmanuncheaza sperantele tuturor la unison, aceasta este ziua în care toti românii îsi onoreaza tara. Actul istoric savârsit la Alba Iulia ne obliga sa privim cu mare responsabilitate mostenirea istorica. Nicolae Iorga spunea: «Astfel, statul român, întregit în forma lui de astazi, trebuie pretuit ca unul dintre cele mai statornice, având temeiuri adânci si nezguduite în alcatuirea geografica a pamântului stramosesc, în firea poporului român si în trainicia lui nepilduita, în legaturile lui sufletesti întarite prin unitatea aceluiasi grai, aceleiasi credinte, acelorasi datini si obiceiuri, în asemanarea nedezmintita a întocmirilor si asezamintelor mostenite din batrâni si, mai presus de toate, în puterea morala a constiintei nationale, fara de care ar fi subrede si nesigure toate celelalte temeiuri»", a spus prefectul judetului Bihor, dl. Claudiu Pop.
Dupa rostirea alocutiunii, prefectul a înmânat mai multor persoane cu rezultate remarcabile în activitate drapelul national si o diploma de excelenta. Aceste persoane au fost: general de brigada dr. Ioan Bas de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Crisana, comisar sef de politie Marin Bondar de la Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea, colonel Ioan Huluban de la Inspectoratul de Jandarmi Bihor, colonel Grigore Morar – Garnizoana Oradea, chestor de politie dr. Liviu Popa- Inspectoratul de Politie Judetean Bihor, colonel dr. Eduard Simion – Centrul de Excelenta NATO, comisar sef de politie Ovidiu Stanciu – Scoala de Politie de Frontiera "Avram Iancu".
Membrii corului veteranilor "Traian Mosoiu" din Oradea au cântat în memoria evenimentului de la 1 Decembrie 1918 cântece patriotice si ostasesti.
În continuarea evenimentului, cei prezenti au putut asista la depunerile de coroane si jerbe de flori la Statuia Ostasului Român, unde institutia Primariei a fost reprezentata de primarul Ilie Bolojan si viceprimarul Mircea Malan.
Ceremoniile s-au încheiat cu defilarea garzii de onoare, onorul muzicii militare si parada militara cu personal si tehnica.
La finalul ceremoniei militare, în completarea programului, de la ora 13, pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor, municipalitatea în colaborare cu Popota Garnizoanei Oradea au pregatit aproximativ 2700 de portii de fasole cu ciolan si ceai cald, distribuite în mod gratuit, în doua zone de distribuire.
Sursa:http://www.oradea.ro