Așa a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Io 3,16). Această iubire o simțim zi de zi în viața noastră personală, dar mai ales comunitară în Biserica noastră Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Suntem invitați a ne încredința acestei iubiri salvatoare și a merge cu mult curaj și responsabili pe drumul vieții în urma Celui care «mai vârtos, însuși pe sine s-a dat pentru viața lumii»”: scrie PSS Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, în mesajul transmis de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, pe 14 septembrie a.c., când a avut loc sfințirea Căii Sfintei Cruci realizată la Mănăstirea Greco-Catolică din Stâna de Vale. La eveniment a luat parte pr. Zima Zorel, Protopop de Beiuș, împreună cu un sobor de preoți și credincioși.

Fericiții episcopi ai noștri martiri împreună cu Valeriu Traian Frențiu – continuă Ps Virgil – au cunoscut această iubire și au fost mereu în Domnul prin slujirea lor, fiind fideli până la a-și dărui ei înșiși viața pentru Cristos și pentru Biserică. Martiriul lor încununează calea vieții lor de slujire și mărturie, împlinește calea crucii lor.”

Toți cei prezenți au parcurs împreună stările din Calea Sfintei Cruci de la Stâna de Vale – un circuit care are 594 de metri, pornește din fața Centrului Pastoral, ocolește Vila Marian și se continuă pe marginea pădurii până în spatele Bisericii care se va construi aici:

Ați celebrat acum această Cale a Crucii alături de păstorii voștri sufletești – scrie Ierarhul Eparhiei de Oradea adresându-se credincioșilor prezenți la Stâna de Vale – alături de voi am fost și eu unit în rugăciune și în dragoste față de Cristos și față de voi. Fiecare stațiune, ne aduc aminte de dăruirea lui Cristos, dar și de cea a episcopilor. Fiecare piatră din piedestale ne amintește de acest loc binecuvântat unde episcopii noștri s-au reunit în rugăciune și dialog la înseratul dreptății și la întinderea nopții întunecate fără de Dumnezeu din timpul greu al comunismului. Fiecare cruce pe care sunt așezate aceste basoreliefe reprezentând drumul de iubire al lui Isus ne amintesc de sârguința atât pastorală cât și administrativă al Fericitului martir episcop Valeriu Traian Frențiu pentru binele Bisericii noastre.”

Unit în rugăciune, PS Virgil Bercea a binecuvântat lucrarea săvârșită aici și a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acesteia:

Trimit binecuvântarea mea asupra acestei lucrări a Căii Crucii, realizată prin sârguința preoților de la această Mănăstire a Fericiților Episcopi Români Martiri din Stâna de Vale, asemenea asupra voastră preoți și credincioși, încredințându-mă la rândul meu rugăciunilor voastre ca împreună să putem înainta cu sfințenie, demnitate și dăruire pe calea vieții noastre în Biserica noastră. Închei cu o sfântă îmbrățișare și încurajarea că sub acest semn al Crucii vom învinge!

Stațiunile Căii Sfintei Cruci de la Stâna de Vale sunt realizate din fibră de sticlă pe o dimensiune de 52×36cm, iar crucile metalice au fost confecționate din șinele de la calea ferată construită și sfințită de Fericitul Episcop Martir Valeriu Traian Frențiu, pe 29 iunie 1935.

Aceste bucăți de șină au fost descoperite în timpul săpăturilor de la centrul pastoral care este în construcție. Probabil după ce a fost desființată calea ferată, aceste bucăți de șină au fost aruncate la marginea pădurii și cu timpul au fost acoperite cu pământ, iarbă și ramuri. Postamentele și fundația acestora s-au realizat cu piatră de la fostul pavilion Pavel. Pentru realizarea acestora s-au folosit aproape 30 m3 de piatră, 5 m3 de pietriș și nisip, 50 de saci de ciment și 150 kg de fier beton. Inspirația de a construi aceast circuit a Căii Sfintei Cruci ne-a venit în timpul Postului Mare din acest an, când am început lucrările. Acestea s-au finalizat după 400 de ore de muncă.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să realizăm acest circuit al Sfintei Cruci și vă invităm cu drag pe toți vizitatorii Stațiunii Stâna de Vale să faceți un popas pentru a parcurge alături de Isus Drumul Calvarului, meditând Patima și Moartea Sa pe Cruce pentru mântuirea noastră!

Mănăstirea Greco-Catolică Stâna de Vale