La invitația Conferinței Episcopale din Republica Slovacă, Cardinal secretar de Stat al Vaticanului Pietro Parolin, s-a aflat în perioada 14-16 septembrie într-o vizită oficială de trei zile în Slovacia. Vizita a inclus patru orașe (Bratislava, Šaštín, Košice și Klokočov) și a coincis cu trei aniversări importante: douăzeci de ani de la beatificarea Episcopului Vasil’ Hopko și a sr. Zdenka Schelingova de Papa Ioan Paul al II-lea (14 septembrie 2003), 30 de ani de relații diplomatice între Sfântul Scaun și Republica Slovacă și 1160 de ani de la sosirea Sfinților Ciril și Metodiu în Moravia Mare. Nu în ultimul rând, în această perioadă se împlinesc doi ani de la călătoria apostolice a Papei Francisc în această țară, între 12 și 15 septembrie 2021.

Într-un interviu premergător deplasării în Slovacia, Cardinalul Parolin a subliniat obiectivele acestei vizite: împărtășirea credinței comunităților ecleziale, întărirea comuniunii lor și relansarea mesajului pe care Papa Francisc l-a oferit în timpul vizitei apostolice – de a ne ruga împreună la Fecioara Maria în sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria Îndurerată (15 septembrie, în calendarul roman), patroana națională a Slovaciei, pentru țară și pentru intențiile pe care le poartă în suflet Succesorul lui Petru, în primul rând pentru pace. Vizita a inclus totodată momente de dialog cu autoritățile țării și de interacțiune cu societatea civilă pentru a consolida cooperarea dintre Sfântul Scaun și Republica Slovacă, în vederea promovării unor valori precum justiția socială, solidaritatea, fraternitatea și pacea.

De sărbătoarea Maicii Sfinte Îndurerate (Mater Dolorosa), pe 15 septembrie a.c., Cardinalul Pietro Parolin a celebrat Sfânta Liturghie la Šaštín. Potrivit redacției în limba slovacă a Vatican News, acesta a fost punctul culminant al vizitei, urmat de un program dens în Košice și Klokočov. Vineri seara, 15 septembrie a.c., Cardinalul Parolin s-a întâlnit și cu comunitatea ucraineană din Košice și a binecuvântat Centrul pentru Primirea și Integrarea Refugiaților Ucraineni. În discursul său, Eminența Sa a spus:

Mulțumesc tuturor celor care sunt și vor fi dedicați oamenilor nevoiași din acest centru, ajutându-i din punct de vedere uman și spiritual. Este important să-i ajutăm pe acești frați și surori ale noastre refugiați și mai ales să-i ajutăm să-și recapete încrederea și să-și păstreze speranța. Acceptarea și fraternitatea deschid căile speranței. Este profund creștin să ajuți și să slujești oamenii care au nevoie. Toți cei care sunteți în acest centru implementați o cultură a întâlnirii dezinteresate și a acceptării frățești.”

În cadrul Vecerniei, celebrată în Catedrala „Sf. Elisabeta” din Košice, cardinalul Parolin a vorbit despre sinodalitate: „Frați și surori, să mergem în continuare împreună, pentru că atunci când mergem singuri, riscăm să ne pierdem și să luăm drumul greșit. Când mergem împreună, mai ales, avem ocazia să ne întâlnim. Această întâlnire creează încredere și respect reciproc și ne permite să ne ajutăm unii pe alții, ne face curajoși, ne eliberează de toate prejudecățile, ne deschide să îi acceptăm pe toți fără a exclude pe nimeni și ne lasă acoperiți de mantia Fecioarei Maria, care ne ține aproape de ea și ne protejează, păstrând mereu speranța vie.

Secretarul de Stat al Sfântului Scaun a dedicat un moment comemorativ cardinalului slovac Jozef Tomko: „În cripta acestei catedrale este înmormântat Înaltpreasfințitul Cardinal Jozef Tomko, pe care Domnul l-a chemat la El anul trecut și al cărui centenar îl vom sărbători anul viitor pe 11 martie. Card. Tomko nu a fost doar un mare slujitor al Sfântului Scaun, unde a ocupat cele mai înalte funcții de răspundere în Biserica Universală, ci și un martor fidel și exemplar al identității spirituale și naționale slovace”. Cardinalul Parolin a vizitat apoi, în privat, mormântul regretatului Cardinal Tomek, unde a rămas un timp în rugăciune.

Sâmbătă, 16 septembrie, Secretarul de Stat al Sfântului Scaun a sosit la Klokočov, care este cel mai important loc de pelerinaj marian al Eparhiei Košice. În calitate de pelerin, în cadrul unei procesiuni solemne a cinstit o copie a icoanei făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care a vărsat în mod miraculos lacrimi în urmă cu mai bine de 350 de ani. Procesiunea s-a încheiat cu sosirea la Sanctuarul greco-catolic „Adormirea Maicii Domnului” și a inclus rugăciunea Acatistului Sfintei Fecioare – condusă de eparhul emerit de Košice, mons. Milan Chautur, și episcopul emerit de Toronto, mons. Marián Andrej Pacák. Cardinalul Parolin a fost însoțit de episcopul Eparhiei de Košice, mons. Cyril Vasiľ alături de un numeros sobor de episopi, preoți, persoane consacrate din țară și străinătate. Printre aceștia s-a aflat și episcopul greco-catolic de Oradea, Preasfinția Sa Virgil Bercea, care a răspuns invitației Eparhiei Greco-Catolice de Košice de a fi prezent aici, cu prilejul vizitei Secretarului de Stat al Sfântului Scaun. Ierarhul Eparhiei de Oradea a participat în dimineața zilei de sâmbătă, 16 septembrie 2023, la Sfânta Liturghie Pontificală celebrată de Cardinalul Pietro Parolin în Sanctuarul marian din Klokočov, împreună cu toți cei prezenți.

În timpul Sfintei Liturghii a Sf. Ioan Gură de Aur de la Sanctuarul din Klokočov, Cardinalul secretar de Stat a vorbit despre relația profundă a Papei Francisc cu imaginea plină de grație a Fecioarei Maria din Klokočov, și a adăugat:

Frați și surori, în prezent trecem printr-o perioadă foarte dificilă, pentru că războaiele sunt în curs și oamenii suferă. Văzând această durere, Fecioara Maria continuă să verse lacrimi pline de compasiune și milă. Maica Domnului plânge din cauza războiului din țara vecină, Ucraina, din cauza războiului fără sens care seamănă moarte și durere, dar și din cauza numeroaselor conflicte militare care inundă lumea cu sânge. Sfânta Fecioară plânge pentru că mulți creștini din multe colțuri ale lumii se confruntă cu persecuția pentru credința lor. Maica Domnului plânge când vede atât de mulți săraci, refugiați și oameni fără adăpost care au nevoie de ajutorul nostru”.

După încheierea Sfintei Liturghii, Secretarul de Stat al Sfântului Scaun a binecuvântat noua Casă a Pelerinului de la Sanctuarul marian din Klokočov, îndreptându-se apoi spre Košice, de unde a zburat spre Roma.

Cardinalul Parolin a oferit locului de pelerinaj un trandafir de argint. În 2020, Congregația pentru Bisericile Orientale din Vatican, la inițiativa Bisericii Greco-Catolice, Romano-Catolice și Ortodoxe, a declarat-o pe Fecioara Maria din Klokočov patroană spirituală a Zemplínului. Icoana de la Klokočov a ajuns și la Papa Francisc, pe 29 iunie 2021, iar Pontiful a încoronat-o ceremonios în timpul vizitei sale la Prešov, în septembrie 2021.

Vatican News – Biroul de Presă EGCO