În ultima duminică înainte de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, pe 10 septembrie a.c., parohia greco-catolică din Cosniciu de Sus (comuna Ip, județul Sălaj) s-a bucurat de două evenimente comunitare. Primul dintre ele a fost slujba Parastasului și depunerea de coroane la monumentul eroilor din 1940, construit de Composesoratul Urbarial Cosniciu de Sus în imediata apropiere a bisericii ortodoxe din localitate, fost lăcaș de cult greco-catolic.

„Acesta este al treilea an de când s-a construit acest monument pe terenul bisericii greco-catolice, iar potrivit uzanței locale, înaintașii locului sunt cinstiți atât de Biserica Greco-Catolică cât și de cea Ortodoxă, cu care avem un dialog frumos, pentru care îi mulțumim Domnului!”, transmite pr. Șandor Gavril, paroh al parohiilor Cosniciu de Sus și Cosniciu de Jos. Astfel, eroii neamului sunt comemorați prin Te Deum de biserica ortodoxă într-un an și slujba Parastasului celebrată de biserica greco-catolică în anul următor.

Al doilea eveniment a fost sfințirea unei Troițe dedicate Sfintei Fecioare Maria de la Medjugorje, care a fost construită în imediata apropiere a capelei greco-catolice. La eveniment a luat parte pr. Bodea Nicolae, protopop de Șimleu Silvaniei, și pr. Olteanu Vasile din parohia greco-catolică Ip, persoane consacrate, alături de credincioșii parohiei.

Totodată, cu această sfințire, a avut loc și consfințirea satului Cosniciu de Sus Inimii Neprihănite a Maicii Domnului.

„În mesajele de la Medjugorje Sfânta Fecioară Maria a spus de nenumărate ori că localitățile care vor fi consacrate Inimii Sale Neprihănite vor fi ferite de calamități, momente negative peste omenire, boli sau epidemii – subliniază pr. Șandor – dorind prin aceasta să consacrăm protecției ei toată comunitatea.”

Părintele mărturisește că devoțiunea la Sfânta Fecioară Maria a fost una esențială pentru comunitatea pe care o păstorește, având de mic copil o astfel de chemare:
„Nu s-ar fi găsit niciodată cineva să-i fi cerut ajutorul Fecioarei Maria și să nu-l fi primit. De mic copil am avut această inclinație și eu cred că Maica Domnului este cea care ne-a ajutat aici în comunitate în toate problematicile cu care a avut de-a face Biserica Greco-Catolică.”

 

Mihaela Caba
Biroul de Presă