Ediția din acest an a Festivalului Coral „Francisc Hubic” a adus în centru preocupărilor noastre copiii și tinerii, viitorul Bisericii și al societăți. De asemenea, concertul a fost gândit ca un moment de comuniune prin cânt a tuturor generațiilor. Cele cinci coruri orădene au interpretat în final „Unul Sfânt” de Francisc Hubic, moment de rugăciune și de slavă adusă lui Dumnezeu.
Interpretarea unei părți a Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur în Sol major, pentru cor mixt, a compozitorului Francisc Hubic de către corurile reunite ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” (dirijor: Nicoleta Țâmpu), Corul „Anima Nostra” al Liceului „Don Orione” (dirijor: Nicoleta Arendaș), Corul „veteran” al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea „Buna Vestire – Francisc Hubic” (dirijor: Radu Mureșan) a permis, pe lângă interpretarea sensibilă, de excepție și o trimitere la tradiție, valoare, continuitate. Propunerea maestrului Mureșan de a reface un model de cântare corală bisericească, pe care compozitorul Francisc Hubic o practica la începutul secolului al XX-lea (1912) cu elevi ai Liceului „Samuil Vulcan” din Beiuș, însoțit de fotografia de epocă aferentă, a făcut să înțegem că muzica transcede veacurile și este expresia mărturiei de credință, dar și de comuniune. Mai mult, modelul de cântare bisericească poate fi reluat, participarea fiecărei generații având rolul ei de neînlocuit în asigurarea continuității activității corale.
Corul Facultății de Arte (dirijor: Carmen Rus) este o prezență loială în cadrul Festivalului, dar și a altor concerte din catedrală. Entuziasmul, profesionalismul, dăruirea viitorilor muzicieni de profesie este garanția pentru noi că muzica corală și muzica lui Francic Hubic se fac auzite din nou și din nou, într-o trăire artistică de inspirație divină.
Corul Liceului de Artă, „Giocoso” (dirijor: Ioana Cioară) a fost pentru prima dată prezent în Festival. Le multumim pentru participare și pentru contribuția lor la reușita din acest an a acestui concert!
Despre Festivalul Coral „Francisc Hubic” vorbim în fiecare an. Noi, organizatorii, încercăm să facem ca fiecare ediție să aducă un concept nou, să îmbine tradiția cu elementele de modernitate, să aducă la lumina compoziții corale inedite sau mai puțin cunoscute ale compozitorilor greco-catolici alături de compozitori consacrați ai muzicii corale universale. De-a lungul timpului, au răspuns invitației noastre formații corale românești emblematice.
Astfel, în anul 2018, anul Centenarului, Episcopia Greco-Catolică de Oradea s-a aliniat la seria evenimentelor naționale dedicate Marii Uniri. Ediția a IX-a a Festivalului Hubic a fost una specială. A fost invitată doamna Anna Ungureanu, dirijor al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” care a susținut un master-class. De asemenea, în Sala „Enescu Bartók” Filarmonicii de Stat, a avut loc un concert vocal simfonic, având în program: „Requiem” de W. A. Mozart, „Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde op. 20” de E. Elgar, Fantezie pe „Il giuramento” pentru corn, trompetă și orchestra de S. Mercadante (dirijori: Matei Pop și Lászlóffy Zsolt). Au mai participat: Corul Angeli (dirijor: Angela David), Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic Greco-Catolic (dirijor: Radu Mureșan); Corul Facultății de Arte, Departamentul Muzică (dirijor: Carmen Rus); Corul Catedralei „Sfântul Nicolae” Oradea (dirijor: Nicoleta Emilia Țâmpu); Corul Eutherpe (dirijor: Cristina Cameniță); Corul Voces (dirijor: Carmen Rus).
Anul 2019, anul Centenarului orădean și al beatificării Episcopilor Martiri, a fost marcat printr-un concert grandios, invitații speciali fiind: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și corurile de copii din programul „Cantus Mundi” – Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea (dirijor: Nicoleta Țâmpu), Corul „Semplice” al Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, Oradea (dirijor: Ioana Șandor), Corul Colegiului Național „Samuil Vulcan” Beiuș (dirijor: Gabriela Vescan) și Corul Școlii Gimnaziale „Szacsvay Imre”, Oradea (dirijor: Kiss Tünde).
Ediția a XI-a a Festivalului, din anul 2020 a fost anulată cu doar două zile înainte de a avea loc din cauza pandemiei de Covid-19. Evenimentul urma să aibă loc la Filarminica orădeană, în program fiind Simfonia nr. 17 în Mi major, Perger 44 de M. Haydn și Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur pentru cor mixt și orchestră în Re Major. (dirijori: Romeo Râmbu si Laszloffy Zsolt).
Anul 2021 și reluata ediție e XI-a a fost dedicată lui Sigismund Toduță, compozitor greco-catolic de la a cărui dispariție se împlineau 30 de ani. A fost organizată o conferință cu tema „Sigismund Toduță – omagiu la 30 de ani de la trecerea în eternitate”. Conferențiari: prof. Constanța Cristescu și Mihai Ghircoiaș.
Editarea completă a operei lui Francisc Hubic este un obiectiv asumat al Festivalului. În 2021 au văzut lumina tiparului „Francisc Hubic, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur pentru cor mixt” și Sigismund Toduță, „Liturghia I a Sfântului Ioan Gură de Aur În stilul melodiilor bisericești din Blaj”, ediții îngrijite de prof. Radu Mureșan.
Sala „Enescu Bartók” a Filarmonicii orădene a găzduit un regal de muzică corală sub bagheta dirjorului Romeo Râmbu. Protagoniștii concertului au fost: soprana Oana Trîmbitas, artista Iulia Merca, tenorul Cristian Mogoșan, alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea. În program, „Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur pentru cor și orchestră” de Francisc Hubic și „Miorita”, „Baladă Oratoriu pentru soliști, cor mixt și orchestră” de Sigismund Toduță.
Ediția 2022, a XII-a, desfășurată la 70 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Francisc Hubic, a fost marcată de reeditarea critică a trei volume de partituri din creația sa muzicală: „Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur pentru cor de bărbați” și două antologii, una de colinde și alta de pricesne (în curs de editare) și Sigismund Toduță, „Liturghia a II a Sfântului Ioan Gură de Aur – pentru cor mixt- în stilul melodiilor bisericești de la Blaj”.
Concertul s-a bucurat de prezența Corului Buna Vestire – Francisc Hubic, (dirijor: Radu Mureșan), a Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” (dirijor: Anna Ungureanu), a corurilor din programul Cantus Mundi: Corul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu (dirijor: Nicoleta Țâmpu) și a Corului Liceului Don Orione (dirijor: Nicoleta Arendaș).
Ediția 2023, a XIII-a, a Festivalului Coral „Francisc Hubic” s-a încadrat în seria de evenimente organizate de Episcopia Greco-Catolică de Oradea la împlinirea a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. A fost dedicată tuturor compozitorilor greco-catolici de muzică corală: Francisc Hubic, Celestin Cherebețiu (35 de ani de la moarte), Tudor Jarda, Sigismund Toduță, Liviu Comes (105 ani de la naștere).
Concertul a fost susținut de coruri din Oradea și Corul Operei Naționale din Cluj, după cum urmează: Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea (dirijor: Nicoleta Țâmpu), Corul de Cameră „Voces” Oradea (dirijor: Ovidiu Iloc), Corul Facultății de Muzică Oradea (dirijor: Carmen Rus), Corul „Bunavestire-Francisc Hubic” al Eparhiei de Oradea (dirijor: Radu Mureșan), Corurile reunite ale Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Naționale din Cluj (dirijor: Corneliu Felecan).
S-au editat patru caiete de partituri (F. Hubic: Liturghia în Mi bemol major pt cor mixt, Liturghia pe 2 voci, Prohodul Domnului și S. Toduță: Psalmul 136) îngrijite de maestrul Radu Mureșan. Menționăm că de începuturile Festivalului până în 2017, s-au ocupat prof. Irinel Băjenaru-Oros (dirijor al Corului „Francisc Hubic”) și pr. Florin Jula.
Cu acest palmares, încheiem ediția din acest an a Festivalului Coral „Francisc Hubic” și ne pregătim de ediția următoare, cea de a XV-a.
Rodica Indig
Consilier Cultural EGCO