«Insistența în rugăciune este prima formă de cutezanță. În Evanghelie, Cristos subliniază „nevoia de a ne ruga mereu, fără încetare” (Lc 18,1), spunând: „Cereți și vi se va da, căutați și veți găsi, bateți și vi se va deschide” (Lc 11,9). Să nu ne fie teamă să devenim cerșetori ai păcii, alăturându-ne surorilor și fraților noștri de alte religii și tuturor celor care nu se resemnează în fața inevitabilității conflictului. Mă alătur rugăciunii voastre pentru încetarea războaielor»: astfel scrie papa Francisc în Mesajul adresat participanților la Întâlnirea internațională de rugăciune pentru pace, promovată de Comunitatea Sfântul Egidiu, cu desfășurare între 10 și 12 septembrie a.c., la Berlin.

Oprindu-se asupra locului întâlnirii, deosebit de sugestiv, pentru că tocmai acolo a avut loc evenimentul istoric al căderii zidului care despărțea cele două Germanii și, de asemenea, două lumi – Europa de Vest și Europa de Est – pontiful a evidențiat că acel eveniment istoric a fost posibil datorită mai multor factori, datorită curajului și al rugăciunii multora, căderea zidului despărțitor al Berlinului deschizând noi perspective: libertate pentru popoare, reunificarea familiilor și speranța unei noi păci mondiale, după Războiul Rece.

«Din păcate» – continuă Sfântul Părinte în Mesaj – «de-a lungul anilor, nu s-a construit pe această speranță comună, ci pe interese speciale și pe neîncredere în ceilalți. Astfel, în loc să se dărâme ziduri, s-au ridicat mai multe ziduri. Iar de la zid la tranșee pasul, din păcate, este adesea unul scurt. Astăzi, războiul continuă să devasteze prea multe părți ale lumii: mă gândesc la atâtea zone din Africa și Orientul Mijlociu, dar și la multe alte regiuni ale planetei; și la Europa, care cunoaște războiul din Ucraina, un conflict teribil care nu-și vede sfârșitul și care a provocat morți, răniți, durere, exoduri, distrugeri.»

Amintind că anul trecut s-a rugat pentru pace împreună cu membrii Comunității Sfântul Egidiu la Roma, la Colosseum, papa Francisc a spus: «Am auzit strigătul păcii încălcate și călcate în picioare. Atunci am spus: „Strigătul pentru pace nu poate fi suprimat: se ridică din inimile mamelor, este scris pe fețele refugiaților, ale familiilor care fug, ale celor răniți sau ale celor care mor. Și acest strigăt tăcut urcă până la Cer. Nu cunoaște formule magice pentru a ieși din conflicte, dar are dreptul sacrosanct de a cere pace în numele suferinței pe care a îndurat-o și merită să fie auzit. Merită ca toată lumea, începând cu guvernanții, să se aplece să o asculte cu seriozitate și respect. Strigătul pentru pace exprimă durerea și oroarea războiului, mama tuturor sărăciei”.

«În fața acestui scenariu» – continuă pontiful – «nu ne putem resemna. Este nevoie de ceva mai mult. Avem nevoie de „îndrăzneala păcii”, care se află în centrul reuniunii dumneavoastră. Realismul nu este suficient, considerațiile politice nu sunt suficiente, aspectele strategice puse în aplicare până în prezent nu sunt suficiente; este nevoie de mai mult, deoarece războiul continuă. Este nevoie de cutezanța păcii: acum, pentru că prea multe conflicte durează de prea mult timp, atât de mult timp încât unele par să nu se mai termine niciodată, astfel încât, într-o lume în care totul merge repede, doar sfârșitul războaielor pare lent. Este nevoie de curaj pentru a ști cum să te întorci, în ciuda obstacolelor și a dificultăților obiective. Îndrăzneala păcii este profeția cerută de cei care au în mâinile lor soarta țărilor aflate în război, de comunitatea internațională, de noi toți, mai ales de bărbații și femeile cu credință, pentru ca ei să dea glas strigătelor mamelor și taților, suferinței celor căzuți, zădărniciei distrugerii, denunțând nebunia războiului. Da, îndrăzneala păcii îi provoacă în mod deosebit pe credincioși, în care ea se convertește în rugăciune, pentru a invoca din Cer ceea ce pare imposibil pe Pământ.»

În încheierea mesajului, papa Francisc a spus că este necesar să se meargă înainte „pentru a trece de zidul imposibilului, ridicat pe argumente care par irefutabile, pe memoria atâtor dureri și mari răni suferite în trecut”:

«Este dificil, dar nu este imposibil. Nu este imposibil pentru credincioșii care trăiesc cutezanța unei rugăciuni plină de speranță. Dar nu trebuie să fie imposibil nici pentru politicieni, pentru conducători, pentru diplomați. Să continuăm să ne rugăm pentru pace fără să obosim, să batem cu spirit umil și insistent la ușa mereu deschisă a inimii lui Dumnezeu și la ușile omenirii. Cerem să se deschidă căile păcii, mai ales pentru scumpa și chinuita Ucraina. Avem încredere că Domnul ascultă întotdeauna strigătul plin de angoasă al copiilor săi. Ascultă-ne, Doamne!» – a spus papa Francisc în încheierea Mesajului adresat participanților la Întâlnirea internațională de rugăciune pentru pace, promovată de Comunitatea Sfântul Egidiu, care se desfășoară în aceste zile (10-12 septembrie a.c.), la Berlin.

Vatican News 12 septembrie 2023  A. Mărtinaș