La Blaj sunt aşteptaţi, pe 2 iunie a.c., peste 50.000 de pelerini, care vor putea să-l întâmpine pe Sanctitatea Sa Papa Francisc sau să participe la Sfânta Liturghie solemnă de pe Câmpia Libertăţii, în cadrul căreia Sfântul Părinte îi va beatifica pe episcopii greco-catolici morți pentru credință în timpul regimului comunist. Pelerinii vor ajunge în „Mica Romă” cu trenul, autocarele, microbuzele sau cu maşinile personale. Pentru buna desfășurare a evenimentului, organizatorii comunică următoarele:

Comunicat important
Pelerinii care vor veni la Blaj în data de 2 iunie a.c. cu autocare, microbuze și autoturisme personale, sunt rugați să ajungă la Blaj până la ora 7.00!

Mijloacele de transport şi parcări
La intrările în municipiul Blaj se vor amenaja parcări speciale pentru pelerinii care vor sosi la Blaj din toată ţara, pe următoarele direcţii:

Direcţia Târgu Mureş – pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Simion Bărnuţiu – drumul de acces spre rampa de transfer (punctul de colectare deşeuri). Pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcţia Târgu Mureş au la dispoziţie zonele de parcare din Blaj, zona carter Hula.

Direcţia Sibiu – pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Gheorghc Bariţiu – zona industrială I.A.M.U. Pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcţia Sibiu au la dispoziţie zonele de parcare din Blaj – cartierele Mănărade, Veza, Ciufud, şi Tiur.

Direcţia Alba Iulia – pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Clujului – zona teren viran (păşune), staţie carburant Lukoil. Pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcţia Alba Iulia au la dispoziţie zonele de parcare din Blaj – cartierul Petrisat, zona industriala Bosch.

Poliţia Română și voluntarii dedicaţi acestui eveniment vor asigura ghidajul pelerinilor sosiţi la Blaj spre locurile de parcare, spre Câmpia Libertăţii şi spre zona centrală a Blajului!

Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, au fost puse la dispoziţie de SNTFC CFR Călători S.A. mai multe treburi cu sosiri și plecări spre, respectiv din Blaj, a căror orar poate fi consultat pe «https://papafrancisclablaj.ro/informatii-utile/», secțiunea „Listă trenuri pentru 02.06.2019”.

Informații acces
Accesul pe Câmpia Libertății va fi permis pe 02 iunie a.c în intervalul orar 06.00 – 10.00. Pentru evitarea aglomerației se recomandă sosirea din timp a pelerinilor! Accesul se va face pe baza biletului gratuit, nominal și a actului de identitate, în urma unui control de securitate.

Toți pelerinii care ajung la Blaj îl pot vedea duminică, 2 iunie a.c., pe Papa Francisc, însă intrarea pe Câmpia Libertății se poate face doar pe bază de bilet!

Potrivit organizatorilor, în municipiul Blaj vor exista restricţii de circulaţie în zona centrală şi pe traseul vizitei Sanctităţii Sale, începând cu data de 1 iunie 2019, ora 19.00 şi până în seara zilei de 2 iunie 2019, ora 18.00. În ziua vizitei, zona centrală a Blajului va fi o zonă pietonală, iar circulaţia spre Câmpia Libertăţii şi spre Piaţa „1848” se va face pe jos. Vor fi amenajate parcări la intrările în oraș, iar pe anumite trasee, supravegheate de forțele de ordinde se va putea traversa municipiul. Consumul băuturilor alcoolice va fi interzis în zona centrală şi pe toate locaţiile vizate de vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc, iar în ziua de 2 iunie a.c. nu se va organiza piaţa tradiţională de duminică.

Obiecte permise
Apă în sticlă de plastic (pet), scaun pliabil, umbrelă, rucsac mic, sandwich, steaguri, dispozitive pentru persoane cu handicap locomotor (împinse, autopropulsate), de dimensiuni rezonabile, iar pentru copiii sub 3 ani este permis accesul în cărucior.

Obiecte interzise
Arme, obiecte ascuţite sau contondente (ex. cuţite, cuie, ţevi metalice) sau obiecte care pot fi folosite pentru acţiuni violente sau pentru tulburarea ordinii publice (pietre, bile, recipiente cu vopsea, aparatură sau instrumente care pot deranja fonic, ex. vuvuzele),  obiecte pirotehnice: petarde, brichete, artificii etc, arme de jucărie, imitaţii ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevărate, băuturi alcoolice sau stupefiante, dispozitive cu lichid sub presiune (spray), dispozitive cu şocuri electrice, substanţe cu efect iritant lacrimogen, paralizant sau incendiar, bagaje voluminoase. De asemenea, este interzisă intrarea cu animale de companie!

Vestimentație
Accesul pe Câmpia Libertății se va permite într-o ținută decentă, în conformitate cu solemnitatea evenimentului (purtarea unei vestimentații care să acopere umerii și genunchii).

Program cultural-religios
Înainte de Liturghia de Beatificare, care va începe la ora 11:00, cei prezenți vor lua parte la un program cultural-religios organizat pe Câmpia Libertății de la Blaj cu prilejul acestui eveniment. Acesta cuprinde:

08.00 – 08.35 Rugăciuni de dimineaţă
Rugăciunea Rozarului – Misterele de mărire
Conduce: Pr. Zaharie Pintea

08.35 – 08. 55 Pricesne tradiţionale
Interpretează: Sava Negrean Brudaşcu (voce solo)
• Cu crucea în spate
• Isuse, veşnic călător
• Isuse, Isuse, primeşte-mă la Tine
• Măicuţa sfântă

08.55 – 09.05 Rugăciunile Orei a treia
Psalmul 50
Psalmi de laudă (148, 149, 150)

09.05 – 09.30 Pricesne tradiţionale
Interpretează: Veta Biriş (voce solo)
Isuse al meu, prieten bun
• Unde să mă duc eu, Doamne ?
• Am venit la Tine, Doamne
• Mamă dulce, mama mea
• Veniţi la mine, veniţi

09.30 – 09.50 Memorial: Iuliu Hossu
Recital dramatic, în trei secvenţe: George Custură, actor la Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov

09.50 – 10.15 Cântece religioase
Paula Selling (voce solo, cu acompaniament pe negativ)

10.15 – Instalarea Coralei CATOLICA, pentru Sfânta Liturghie

La sosirea elicopterului papal şi pe timpul salutului credincioşilor, din papamobil, vor interpreta:
1. Corala CATOLICA şi Paula Seling, solo: Mai lângă tronul Tău
2. Corala CATOLICA: Cântec pentru Episcopii Martiri
3. Corala CATOLICA şi Mihaela Buhaiciuc, solo: Creştin sunt din leagăn.

Înainte de Sfânta Liturghie:
Doxologia cea Mare
Pe stăpânul

În cadrul Sfintei Liturghii:
La Cuminecare:
1. Corala CATOLICA, solo – Mihaela Buhaiciuc
Cât de mărit – Francisc Hubic
2. Corala CATOLICA, solo – Mihaela Buhaiciuc:
3. Cântec pentru Episcopii Martiri – Anamaria Opreanu
Aranjament pentru cor mixt şi solo sopran, Mihail Gavril Gorbonov
4. Corala CATOLICA, solo – Veta Biriş: O, Măicuţă sfântă
5. Corala CATOLICA – Marius Cuteanu: Tu eşti Petru

După Sfânta Liturghie :
Pe stăpânul
Cântec pentru Episcopii Martiri
În astă zi frumoasă

________________________________________

Textul IMNULUI EPISCOPILOR MARTIRI

 1. S-au născut pe-aceste plaiuri, au păzit ce-i românesc,
  Preoți sfinți cu drag de țară, cu glas dulce-ardelenesc;
  Au iubit Cetatea Romei, s-au rugat în graiul lor,
  Cu Rozarul Maicii Sfinte au unit acest popor.

REFREN:
Sfinții mei din catedrale, cu inel arhieresc,
O coroană de lumină ați primit ca dar ceresc.
Am păstrat credința noastră și în veci n-o voi lăsa,
A fost toată viața voastră, este toată viața mea!

 1. Într-o noapte-n mare taină spre Calvar pe toți i-au dus,
  Stele-n cer dau mărturie că mergeau după Isus;
  Si-au murit bătuți și-n chinuri, umiliți şi-nfometați,
  Cu durere mare-n suflet că de frați au fost trădați.
 2. Ce iubire fără seamăn! Câtă jertfă! Cât prinos!
  Câte cruci pe ziduri scrise! Câte – altare cu Cristos!
  N-au fost niciodată singuri, a stat Domnul lângă toți
  Și în sfinte catedrale și în temnițe cu hoți.
 3. Șapte sfinți, martiri episcopi, cu iubire au sădit,
  In grădina Maicii Sfinte, boabe care au rodit;
  Rod bogat adună Domnul în mănunchi la Liturghii,
  Din Biserica Unită ce în veci va dăinui.

CODA:
Sunt catolic și credința eu pe veci o voi păstra,
A fost toată viața voastră,  este toată viața mea.

Pentru mai multe informații vizitați zilnic site-ul dedicat vizitei Papei Francisc la Blaj, https://papafrancisclablaj.ro.