Joi, 31 august 2023, la Biblioteca Primăriei Sânmartin a avut loc conferința de presă premergătoare celei de a III-a ediții a Festivalului Internațional Enjoy Music 2023, care  se va desfășura pe parcursul a trei zile, 31 august – 2 septembrie 2023, în stațiunea Băile Felix, în parcarea de lângă piațeta Apollo. Conferința de presă, condusă de doamna Monica Davidescu, a fost susținută de organizatori împreună cu artiștii care fac parte din juriu și vor avea recitaluri în zilele următoare. Alături de ei s-a aflat primarul comunei Sânmartin, gazda evenimentului.

Doamna Monica Davidescu, cea care va prezenta și în acest an Festivalul Enjoy Music Băile Felix, a mulțumit întâi de toate domnului Cristian Laza – primarul comunei Sânmartin – care a adoptat acest proiect de la prima sa ediție și care „a făcut ca acest festival să fie unul dintre evenimentele importante ale comunei Sânmartin” pentru că „este foarte important să existe în administrațiile publice oameni care înțeleg că un festival înseamnă «pepiniera» artiștilor importanți de mâine ai României. Un festival la care noi descoperim noi voci, un festival unde își vor desfășura talentul mulți copii și care, cu siguranță, va crește și va naște viitorii artiști ai României”. Doamna Monica Marinescu a prezentat juriul acestui festival „la care participă oameni de marcă, precum: Ovidiu Lazăr, organizator și «sufletul Enjoy Music», Nico – o mare voce a României, alături de prietena ei Luminița Anghel; o prezență importantă este Zoricăi Ninković – producător muzical în Serbia care a fost încă de la prima ediție Festival, Aurelian Temișan, Ovidiu Anton, Monica Anghel și la prima participare domnul compozitor, dirijor, orchestrator Ionel Tudor care a predat o ștafetă extrem de importantă domnului Andrei Tudor, președintele juriului”. În sală ca susținător și spectator se afla și doamna Andreea Andrei, care a compus o mulțime de șlagăre românești fiind compozitor și pentru Enjoy Music. De asemenea, la conferința de presă a fost prezent pr. Paul Popa, vice-președinte Enjoy Music.

„Copleșit de emoția de a sta alături de artiști atât de mari ai muzicii din țara noastră”, primarul Cristian Laza a mulțumit întâi de toate Bunului Dumnezeu pentru astfel de ocazie, amintind că „în urmă cu trei ani, alături de Ovidiu și pr. Paul nu anticipam că acest Festival că va avea o asemenea anvergură, însă iată că lucrurile au evoluat frumos, cum nu putea fi altfel alături de oameni de o asemenea valoare. Cred că da «putem deveni o ‘pepinieră artistică’ pentru viitorul muzicii românești.”

Domnul Cristian Laza consideră că aportul Primăriei nu este atât de mare, precum cel al organizatorilor și al marilor artiști, iar gestul Primăriei îl consideră unul firesc, să găzduiască acest Festival și să contribuie cu cea poate pe parte de logistică sau de organizare. Primarul Comunei Sânmartin a mulțumit tuturor pentru prezență și pentru a fi ales ca locație a acestui Festival Băile Felix, asigurând cât va susține pe mai departe această inițiativă oricât va fi posibil.

A luat cuvântul apoi Ovidiu Lazăr, organizator principal, care a mulțumit Primăriei Sânmartin, Asociației de Promovare a Turismului în Stațiunile Băile Felix și Băile „1 Mai”, Liceului Tehnologic „Felix” Sânmartin, doamnei Loredana Pantea, pentru susținere, deschidere și implicare, pentru tot ceea ce fac pentru artiști, copii, Festival în fiecare an alături de organizatori.

„În acest an avem 100 de concurenți. S-au înscris peste 250 de concurenți, din care am selectat 100, a informat Ovidiu Lazăr. La această ediție, ca participanți noi la nivel internațional sunt: Croația, Bulgaria și republica Moldova. Au fost și doi concurenți din Ucraina care au anunțat cu două zile în urmă că nu reușesc să ajungă, din motive de sănătate. Festivalul Internațional Enjoy Music 2023 are nouă categorii: șapte categorii de vârstă (de la 4 la 19 ani), secțiunea Grupuri și secțiunea Creație – care pentru noi este foarte importantă și dorim să încurajăm să se compună piese noi pentru copii, să se îmbogățească repertoriul pentru că este mare nevoie. Trofeul Creației anul acesta este în valoare de 5000 RON, iar valoarea totală a premiilor este de peste 10000 euro premii în bani, alături de produsele oferite de sponsori.”

Pr. Paul Popa a mulțumit Televiziunii Române pentru că începând cu această ediție TVR 2 și TVR Cultural sunt parteneri media ai evenimentului din Băile Felix, arătând că Festivalul Enjoy Music Băile Felix 2023 are o importanță mult mai mare la nivel național.

A vorbit despre evoluția festivalului și a artiștilor, Ovidiu Anton, prezent de la prima ediție a Festivalului Enjoy Music, care a mărturisit că se bucură de faptul că secțiunea Creație pentru care a militat încă de la început se dezvoltă, subliniind că „este necesară secțiunea Creație în care participă piesa compusă de compozitor și interpretată de interpret. Prin premiul mai mare oferit anul acesta acestei secțiuni, concursul de Creație nu este un concurs de interpretare copii-piese în prima audiție, ci este un concurs unde participă un compozitor în echipă cu un interpret, un textier, un aranjor. Secțiunii de Creație trebuie să i se dea valoarea adecvată, binemeritată, și este foarte bine ca acei compozitori să fie încurajați să își aducă soliștii care să le cânte.  Sperăm ca aici, în Felix, poate să vedem și artiști din piață care să vină cu un compozitor și să câștige piesa, care să le aducă, de ce nu, un hit. Aceasta presupune să prețuiești această secțiune de Creație, care poate să aducă Băile Felix pe harta Festivalurilor naționale și internaționale”.

Întrebat care vor fi criteriile după care va fi evaluată prestația concurenților, președintele juriului, Andrei Tudor, a subliniat că se ghidează după un criteriu de bază: flerul. „În muzică sunt o mulțime de criterii – acuratețe intențională, ritm, tot felul de parametri – dar adevărul este că eu voi merge pe fler și atât. Dacă simt că este o emoție în actul artistic de pe scenă, pentru mine este suficient.”. Alături de el, tatăl său Ionel Tudor, a subliniat că „flerul este cel mai important lucru pentru un concurent: ca acel copil de 4 ani sau 14 ani, indiferent de vârstă, în cele trei minute să transmită mesajul și să te facă să îl înțelegi”, toate celelalte aspecte se pot trece cu vederea.

Monica Anghel, care a urcat pe scenă la vârsta de 14 ani și a convins, a fost întrebată despre provocările pe care mulți tineri din România le întâmpină în lansarea lor în lumea muzicii:
Este extrem de important ca tânăra generație să aibă valori reale pe care să le urmeze. Ceea ce face ca acest Festival să fie locul potrivit, cu toată modestia, este că ne are pe noi. Fiecare dintre noi suntem persoane publice, adică formatori de opinie și avem obligația de a fi modele pentru o tânără generație. În primul rând suntem valoroși ca oameni, ori tânăra generație are nevoie întâi de toate de valori reale pe care să le urmeze, abia apoi vine partea de interpretare”. Artișta își amintește că nu a fost simplu niciodată,  pentru niciunul dintre artiștii prezenți, dar  „am crezut în visul nostru – aceasta este foarte important!”.

La rândul ei, cântăreața NICO a spus la conferința de presă: „sunt bucuroasă să fiu aici, îmi place foarte mult locul unde suntem așezați și le mulțumesc tuturor prietenilor mei care sunt aici, ei sunt și prieteni și colegi. Ca organizare și prezentare a copiilor este un Festival excepțional, pentru că în toate există un Dumnezeu și datorită Lui ne aflăm aici, datorită acestor oameni minunați care vor să ducă muzica mai departe, vor să dea artiști de viitor”. În acest sens, Nico a interpretat live celor prezenți la conferința de presă un fragment din „To God be the Glory”.

Domnul Aurelian Temișan a împărtășit bucuria de a fi parte a acestui proiect, de la început: „Ne e dor de Paula Seling, marea absentă a acestei ediții de Festival, dar nu s-au intersectat programele pentru a fi absolut completă formula. În plus, mă bucur enorm de un new-entry, marele compozitor român Ionel Andrei”. Cântărețul e remarcat faptul că organizatorii au luat în considerare de la an la an sugestiile artiștilor, dând dovadă de maleabilitate și permisivitate, ceea ce a făcut ca acest Festival să crească. Dacă în edițiile trecute s-a jurizat în zile extrem de călduroase, anul acesta Festivalul începe astăzi la ora 17.30 și va avea parte de un timp plăcut. Convins de faptul că nivelul concurenților este din ce în ce mai crescut, își exprimă dorința ca acest festival să ajungă tot mai cunoscut în întreaga lume, nu doar în Europa. „Zona permite, Primăria este alături de noi, nu avem altceva de făcut decât să venim an de an și să constatăm nivelul crescut al Festivalului”, a mai spus Aurelian Temișan.

Luminița Anghel, la rândul ei, a dorit să mulțumesc colegilor și organizatorilor „pentru încă o ediție pe care o vom savura din plin, mulțumesc voluntarilor marii familii Enjoy Music care este la propriu o familie. Voluntarii sunt părinții copiilor care fac parte din această Școală de Muzică a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea și cu care am devenit buni prieteni, de care suntem apropiați și îi cunoaștem tot mai bine – am făcut master-class la Oradea și am urmărit evoluția copiilor de-a lungul anilor. Ne bucurăm din suflet că au susținerea profesorilor, dar si a familiilor lor care ne consideră de fiecare dată ca pe niște rudenii.”

Zorica Ninković a vorbit în limba engleză despre nivelul artistic al copiilor din România care participă la Festivalul Enjoy Music Băile Felix, pe care îi consideră de înaltă valoare. Producătorul sârb a remarcat nivelul profesionist de organizare și a asigurat că acesta va fi unul dintre cele mai bune Festivaluri din întreaga lume. De asemenea, a apreciat că aici, în România, diferit față de Serbia, există o „cultură a festivalurilor”.

La fiecare categorie de vârstă, de la 4 la 19 ani, există premiul I în valoare de 1500 RON, premiul al II-lea  de 1000 RON, premiul al III-lea de 600 RON și mențiune în valoare de 200 RON. Acestora li se adaugă Trofeul Junior și TrofeulTeenager, fiecare în valoare de 2500 RON, Trofeul Creație și Marele Trofeu al Festivalului Enjoy Music Băile Felix 2023. Trofeul Junior, de la vârsta de 4 până la 10 ani, și Trofeul Teenager, de la 11 la 19 ani, recompensează cel mai bun copil și adolescent dintre toate categoriile de concurs. Trofeul Creație are în acest an valoarea de 5000 RON, iar Marele Trofeu al Festivalului este  o sesiune de compoziție la DeMoga Music.

Organizatorii au menționat că în primul an, câștigătoarea marelui Trofeu 2021 – Bianca Dan – a fost atât de apreciată de Marius Moga încât a semnat ulterior cu Casa de Producție, iar Andrada Pop, câștigătoarea ediției de anul trecut a scos de puțin timp noul ei single, pe care îl va cânta publicului în recital la Festivalul de anul acesta. În juriul Festivalului Enjoy Music Băile Felix 2023 se va afla și Marco Brusati, producător și compozitor italian al unui festival de muzică la Sanremo.

Sunteți așteptați cu toții să vă bucurați de Festivalul Enjoy Music Băile Felix 2023!

Asociația „Enjoy Music”