La Sanctuarul Eparhial și Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” din Oradea a fost sărbătorit duminică, 3 septembrie 2023, Jubileul de argint a șase preoți franciscani conventuali, care împlinesc în acest an 25 de ani de la hirotonirea sacerdotală. Printre aceștia s-a aflat pr. Mihai Vătămănelu, Vicar General al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Pr. Mihai Vătămănelu a adresat la finalul Sfintei Liturghii solemne, celebrată de episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, în numele tuturor fraților jubilanți, un mesaj de recunoștință:
„Preasfinția Voastră,
Preacucernice Pr. Provincial,
Dragi confrați preoți,
Dragi persoane consacrate,
Iubiți credincioși,
La acest ceas aniversar, doresc să adresez un gând de recunoștință în numele tuturor confraților preoți care-și sărbătoresc azi Jubileul de 25 de ani de la hirotonirea sacerdotală, așa cum se cade, prin cuvintele cele mai potrivite, care nu sunt altele decât cele ale Sfântului nostru Părinte Francisc de RECUNOAŞTEREA DARURILOR LUI DUMNEZEU (FF 49)
Și să înapoiem Domnului,
Dumnezeu cel Preaînalt şi Sublim,
toate bunurile, şi să recunoaştem că
de la El vin toate bunurile,
şi să-I mulţumim pentru toate,
pentru că toate purced de la el.
Şi aceluiaşi Preaînalt şi Sublim,
unicul Dumnezeu adevărat,
Să I se dea şi să primească toată cinstea şi onoarea, toate laudele şi binecuvântările, toată mulţumirea şi toată mărirea, pentru că ale Sale sunt toate bunurile şi El singur este Bun. Amin.
Anul trecut în februarie s-a desfășurat în Vatican un simpozion internațional despre preoție, organizat de Departamentul pentru Episcopi. În discursul pe care Papa l-a ținut în deschiderea simpozionului, a menționat că „această reflecție se naște din ceea ce Domnul m-a făcut să cunosc treptat în timpul acestor peste 50 de ani de preoție. (…) Nu știu dacă aceste reflecții sunt «cântecul de lebădă» al vieții mele sacerdotale, ci desigur pot să asigur că vin din experiența mea, spune Papa. Fără teorie aici, vorbesc despre ceea ce am trăit”.
„În această intervenție a mea, aș vrea să mă opresc simplu asupra a ceea ce simt că este decisiv pentru viața unui preot astăzi, ținând în minte ceea ce spune Sf. Pavel: «În el – adică în Cristos – toată construcția, ca un ansamblu armonios, se înalță ca un templu sfânt în Domnul» (Ef 2,21). A se înălța ca un ansamblu armonios înseamnă a crește în armonie, și a crește în armonie poate s-o facă numai Spiritul Sfânt. Cele trei cuvinte care definesc viața unui preot, precum și a unui creștin, pentru că se iau tocmai din stilul lui Dumnezeu sunt: apropiere, compasiune și duioșie.” Apropierile de care a vorbit Papa Francisc sunt: apropierea de Dumnezeu, apropierea de episcop, apropierea între preoți și apropierea de popor.
Fără o relație semnificativă cu Domnul slujirea noastră este destinată să devină sterilă. Apropierea cu Isus, contactul cu al său Cuvânt, ne permite să confruntăm viața noastră cu viața sa și să învățăm să nu ne scandalizăm de nimic de ceea ce ni se întâmplă. Sfântul Părinte a asemănat apropierea de Dumnezeu cu o luptă: „O luptă cu Domnul, mai ales în momentele în care lipsa sa devine mai mult simțită în viața preotului sau în viața persoanelor încredințate lui. Fără intimitatea rugăciunii, a vieții spirituale, a apropierii concrete de Dumnezeu prin ascultarea Cuvântului, a celebrării euharistice, a tăcerii adorației, a încredințării către Maria, a însoțirii înțelepte a unei călăuze, a sacramentului Reconcilierii, fără aceste «apropieri» concrete, un preot este, ca să spunem așa, numai un muncitor obosit care nu se bucură de binefacerile prietenilor Domnului”. Un preot care se roagă este un fiu care comemorează încontinuu că este fiu și că are un Tată care-l iubește. Un preot care se roagă este un fiu care se apropie de Domnul. (…)
Referindu-se la apropierea de episcop, Sfântul Părinte a spus că „episcopul, oricare ar fi el, rămâne pentru fiecare preot și pentru fiecare Biserică particulară o legătură, un instrument care ajută la discernerea voinței lui Dumnezeu”.
Cea de-a treia apropiere, apropierea între preoți, „este cea a fraternității. Isus se manifestă acolo unde există frați dispuși să se iubească: «Unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo, în mijlocul lor» (Mt 18,20). Fraternitate înseamnă a alege în mod deliberat să încercăm să fim sfinți cu ceilalți și nu în singurătate, sfinți cu ceilalți”. Fără prieteni și fără rugăciune viața preotului poate deveni o povară insuportabilă și o contramărturie la însăși frumusețea preoției”.
A patra apropiere, apropierea de poporul lui Dumnezeu. Relația cu poporul lui Dumnezeu este un har. „«Iubirea față de oameni este o forță spirituală care favorizează întâlnirea în plinătate cu Dumnezeu» (Evangelii gaudium, 272). Iată pentru ce locul fiecărui preot este în mijlocul oamenilor, într-un raport de apropiere cu poporul.” Iar apropierea de poporul lui Dumnezeu „ne invită să adoptăm stilul Domnului, care este stil de apropiere, de compasiune și de duioșie, pentru că El este capabil să meargă nu ca un judecător, ci ca bunul samaritean, care recunoaște rănile poporului său, suferința trăită în tăcere, abnegația și sacrificiile atâtor tați și mame pentru a-și susține familiile. Un stil de apropiere care ne dă puterea să alinăm răni și să proclamăm un an de har din partea Domnului (cf. Is 61,2)”.
Revenind la gândul de mulțumire, ne încearcă cred pe fiecare în aceste momente multe sentimente și trăiri interioare, desigur înainte de toate gânduri de recunoștință față de Dumnezeul cel singur bun, față de Preacurata Fecioară, față de Sf. Nostru Părinte Francisc și față de toți sfinții din cer care ne-au ocrotit și călăuzit pe parcursul acestor ani și ne-au dăruit nespuse haruri și daruri pentru a conlucra cu Domnul la minunata misiune de trăire și împărtășire a credinței, speranței și iubirii dumnezeiești în rândul comunităților în care fiecare am activat ori activăm în momentul de față.
Au fost ani cu siguranță cu multe încercări și trudă dar tocmai aceste momente ne-au adus nenumărate bucurii și satisfacții spirituale deoarece am făcut ceea ce trebuia să facem ca niște servitori inutili, care, în ciuda tuturor limitelor, fiecare așa cum a putut, a încercat să se dăruiască cu toată ființa slujirii lui Dumnezeu și aproapelui.
E imposibil de trecut în revistă toată activitatea și misiunile pe care le-am avut fiecare dintre noi de-a lungul a 25 de ani de ani de apostolat, totuși vă voi prezenta pe scurt datele biografice principale ale fiecăruia dintre cei sărbătoriți:
Fr. Şerban-Ioan Manole
din: Deva (HD); născut: 2 august 1965; prof. simplă: 18 septembrie 1991; prof. solemnă: 8 septembrie 1996; diaconat: 14 decembrie 1996; preoţie: 15 iulie 1998; studii: Licenţă în teologie; Conventul „Preasfânta Treime” – Pârâul Rece (BV).
Pr. Sebastian Diacu
din: Ploscuţeni (VN); născut: 10 iunie 1968; prof. simplă: 20 septembrie 1992; prof. solemnă: 8 septembrie 1997;diaconat: 8 decembrie 1997; preoţie: 15 iulie 1998; studii: Licenţă în teologie, Licenţă şi Doctorat în Istorie; Conventul „Sf. Francisc din Assisi” – Roman.
Pr Ioan Borşa
din: Cornu Lunci (SV); născut: 19 aprilie 1970; prof. simplă: 18 septembrie 1991; prof. solemnă: 8 septembrie 1995;diaconat: 8 decembrie 1997; preoţie: 15 iulie 1998; studii: Licenţă în teologie; Conventul „Maica Domnului” – Oradea.
Pr. Cristian Tiba
din: București (B); născut: 6 septembrie 1972; prof. simplă: 17 septembrie 1994; prof. solemnă: 8 septembrie 1997;diaconat: 4 ianuarie 1998; preoţie: 16 august 1998; studii: Licenţă în teologie; Conventul „Sf. Anton de Padova” – Arad.
Pr. Damian Frunză
din: Horleşti (IS); născut: 18 octombrie 1973; prof. simplă: 20 septembrie 1992; prof. solemnă: 8 septembrie 1995;diaconat: 23 iunie 1996; preoţie: 15 iulie 1998; studii: Licenţă în teologie; Conventul „San Francesco” – Viterbo (Italia).
Pr. Mihai Vătămănelu
din: Tămăşeni (NT); născut: 10 septembrie 1974; prof. simplă: 20 septembrie 1992; prof. solemnă: 8 septembrie 1995;diaconat: 18 aprilie 1998; preoţie: 11 octombrie 1998; studii: Licenţă în teologie şi Master în liturgie orientală; Conventul „Maica Domnului” – Oradea.
Dorim să îi mulțumim în continuare Ps. Virgil, Episcopul Eparhiei de Oradea care a ținut să fie prezent la această sărbătoare și bucurie a noastră, în ciuda programului foarte încărcat. Mai ales că PS Virgil e cel care și pe mine personal în această biserică, acum 25 de ani, m-a hirotonit, la fel pe pr. Cristi Tiba și care este mereu alături de frații franciscani care slujesc la Oradea, susținându-ne mereu necondiționat, înconjurându-ne mereu cu multă atenție și dragoste părintească. Știm că și Preasfințitul în 8 Septembrie aniversează 29 de ani de la consacrarea episcopală, de aceea îi dorim ca pe Părintele și Arhiereul nostru Domnul să îl păzească întru mulți și binecuvântați ani! O mulțumire la fel de recunoscătoare adresăm și PS Petru Gherghel, acum episcop emerit de Iași, care i-a hirotonit pe Pr. Șerban Manole, Pr. Sebastian Diacu, Pr. Frunză Damian și Pr. Ioan Borșa.
Le mulțumim superiorilor noștri franciscani reprezentați acum, aici de actualul pr. Provincial Damian Pătrașcu care s-au îngrijit în toți acești ca în comunitatea în care ne aflăm să fim bine, să trăim în pace și armonie pentru a da o bună mărturie de viață fraternă. Îi mulțumim părintelui și pentru cuvântul de învățătură din cadrul Sf. Liturghii Jubiliare care ne-a ajutat să medităm mai profund Cuvântul lui Dumnezeu de astăzi.
Le mulțumim confraților și credincioșilor din comunitățile pe unde ne-am perindat pentru rugăciunile cu care ne-au susținut și ne susțin dar și pentru că ne-au tolerat și acceptat cu toate limitele noastre. Domnul să vă răsplătească și să vă dăruiască pacea și binecuvântarea sa.
Îi mulțumim pr. Paroh și Guardian Iulian Robu, și celorlalți frați și credincioși care s-au îngrijit și au contribuit cu toată deschiderea la pregătirea acestei sărbători.
Le mulțumim rudelor, prietenilor, preoților, persoanelor consacrate, colaboratorilor și credincioșilor prezenți și oaspeți din diferite părți ale țării care au ținut să fie astăzi aici prezenți alături de noi și să se unească cu noi în rugăciune. Domnul să vă răsplătească efortul și dragostea cu care ne-ați înconjurat!
O mulțumire caldă adresăm oficialităților locale prezente la sărbătoare. Vă mulțumim pentru prezență și susținere. Domnul să vă binecuvânteze și să vă ajute în toată activitatea și binele pe îl faceți pentru comunitate!
Tuturor vă mulțumim pentru toate și vă dorim pace și bine!
Pr. Mihai Vătămănelu
Sanctuarul Eparhial Maica Domnului Oradea