„Cristos este singurul mântuitor al omului întreg, trup si suflet, prin Sacramentele Bisericii Sale: acesta este, pe scurt, continutul scrisorii „Placuit Deo” a Congregatiei pentru Doctrina Credintei, despre unele aspecte ale mântuirii crestine, prezentata joi, 1 martie 2018, la sala de presa a Sf. Scaun. Scrisoarea este adresata în primul rând Episcopilor Bisericii Catolice si, în general, tuturor credinciosilor. La întâlnirea cu jurnalistii au intervenit prefectul Congregatiei, Arhiepiscopul Luis Francisco Ladaria Ferrer SJ, si secretarul Congregatiei, Mons. Giacomo Morandi. În continuitate cu scrisoarea „Dominus Jesus” din anul 2000, scrisoarea „Placuit Deo” atrage atentia asupra unor pericole legate de întelegerea mântuirii crestine în noul context cultural, impregnat de o viziune pesimista asupra omului si a aspiratiilor sale.

„Sfântul Parinte, în magisteriul sau ordinar, face deseori referinta la doua tendinte care se aseamana, în unele aspecte, cu doua vechi erezii, pelagianismul si gnosticismul, chiar daca este mare diferenta dintre continutul istoric actual secularizat si cel din primele veacuri crestine”, a explicat Arhiepiscopul Ladaria Ferrer la lansarea documentului. În forme noi, cele doua curente eretice continua si astazi sa puna sub semnul întrebarii „unele aspecte ale mântuirii crestine”. Neo-pelagianismul, de exemplu, sustine ca individul, în virtutea unei autonomii radicale, pretinde ca se poate mântui singur, fara sa recunoasca faptul ca depinde, în adâncul fiintei sale, de Dumnezeu si de ceilalti. Se asteapta, în acest fel, ca mântuirea sa vina din puterile individului sau de la structurile pur omenesti, incapabile sa primeasca noutatea Duhului lui Dumnezeu (nr. 2). Pe de alta parte, un anumit „neo-gnosticism” prezinta mântuirea ca pur interioara, închisa în sfera subiectivismului. Se pretinde, astfel, sa elibereze persoana de trup si de cosmosul material, în care nu se mai descopera urmele mâinii providentiale a Creatorului, ci numai o realitate lipsita de sens, manipulabila dupa interesele omului. „Actuala scrisoare vrea sa abordeze aceste tendinte reductioniste care ameninta Crestinismul actual si sa afirme din nou ca mântuirea, dupa planul Legamântului Tatalui, consta în uniunea noastra cu Cristos.”

Vorbind mai departe despre dimensiunea antropologica si cristologica a mântuirii, prefectul Congregatiei pentru Doctrina Credintei a subliniat ca tendintele neo-pelagiene din timpurile noastre au în comun cu pelagianismul din antichitate faptul ca se da uitarii lucrarea lui Dumnezeu în noi. „Pentru a întelege mai adânc noutatea lui Cristos Mântuitorul, ignorata de aceste tendinte amintite pe scurt, trebuie sa amintim modul în care Isus este Mântuitor: El nu s-a limitat sa ne arate calea de urmat pentru a-l întâlni pe Dumnezeu, o cale pe care am putea apoi sa o strabatem pe contul nostru, ascultând de cuvintele Lui si imitând exemplul Sau. Cristos, mai mult decât atât, pentru a ne deschide poarta eliberarii a devenit El însusi calea de urmat. Isus, Fiul întrupat al Tatalui, este singurul Mântuitor.”

În acelasi timp, scrisoarea „Placuit Deo” subliniaza ca mântuirea pe care Isus a adus-o nu se împlineste doar de o maniera interioara, într-o forma intima si sentimentala, cum sustine viziunea neo-gnostica. Dar unde si cum putem primi aceasta mântuire? „Locul în care primim mântuirea adusa de Isus este Biserica, comunitatea celor care, fiind încorporati în noua ordine de relatii inaugurata de Cristos, pot primi plinatatea Duhului lui Cristos (cf. Romani 8,9). A întelege aceasta mediere salvifica a Bisericii este un ajutor indispensabil pentru a depasi orice tendinta reductionista”, a spus Mons. Morandi. Altfel spus, tinând cont ca harul pe care Cristos ni-l daruieste nu este, dupa cum sustine viziunea neo-gnostica, o mântuire doar interioara, ci ne introduce în relatiile concrete pe care El însusi le-a trait, harul ne încorporeaza în Biserica, realitate care este în acelasi timp vizibila si invizibila, în care, în timp ce ne apropiem de frati, mai ales de cei mai nevoiasi, atingem în mod real trupul lui Cristos. Mântuirea mediata de Biserica, de aceea, consta în încorporarea într-o comuniune de persoane care participa la comuniunea Preasfintei Treimi.

„Viziunea individualista neo-pelagiana si cea pur interioara neo-gnostica contrazic fatis si economia Sacramentelor, prin care Dumnezeu a vrut sa îi mântuiasca pe toti oamenii. Participarea, în Biserica, la noua ordine de raporturi inaugurata de Isus se realizeaza prin Sacramente, dintre care Botezul este poarta, iar Euharistia este izvorul si punctul culminant. […] Purificati de pacatul originar si de orice pacat, suntem chemati la o noua existenta conforma lui Cristos”, am mai spus Mons. Morandi. Publicarea acestei scrisori a fost decisa la sesiunea plenara a Congregatiei pentru Doctrina Credintei din 23-26 ianuarie 2018 si aprobata în 16 februarie a.c. de Sfântul Parinte, care a cerut sa fie publicata cât mai curând. Arhiepiscopul Luis Ladaria Ferrer si-a exprimat speranta ca aceasta scrisoare sa îi ajute pe credinciosi sa devina mai constienti de demnitatea lor de fii ai lui Dumnezeu. Mântuirea, a încheiat prelatul, nu poate fi redusa la un simplu mesaj, practica, gnoza sau la un sentiment interior. Prefectul Congregatiei a amintit aici cuvintele Papei Benedict al XVI-lea din enciclica „Deus caritas est”: „La începutul vietii crestine nu se afla o decizie etica sau o mare idee, ci întâlnirea cu un eveniment, cu o Persoana, care îi da vietii un nou orizont si, prin aceasta, directia decisiva”.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va