Solemnitatea sfinților apostoli Petru și Pavel este însoțită în toată Biserica catolică de ”Obolul Sfântului Petru”, tradiționala colectă pentru caritatea papei. În unele țări, colecta a fost anticipată pentru duminica precedentă pentru a oferi unui număr cât mai mare de credincioși posibilitatea de a susține inițiativele de caritate ale Sfântului Părinte.


23 iunie 2023 – Vatican News. ”A-l ajuta pe papa să ajute” este scopul tradiționalei colecte pentru caritatea papei, cunoscută în întreaga Biserică cu denumirea de ”Obolul Sfântului Petru”, care se organizează în toate comunitățile cu ocazia solemnității liturgice a sfinților apostoli Petru și Pavel.

În România și în alte țări, colecta se face în chiar ziua dedicată celor doi apostoli care au îndurat martiriul la Roma din dragoste pentru Cristos. În unele țări, însă, colecta a fost transferată în duminica precedentă.

De multe ori am fost informați cu privire la inițiativele de caritate ale episcopului Romei în situațiile cele mai dificile de pe fața pământului. Printr-un ajutor economic concret, prin achiziția și trimiterea de medicamente sau de alimente de primă necesitate, caritatea papei nu cunoaște granițe religioase sau politice și ajunge în special la acele populații care, deseori, sunt lăsate la voia întâmplării. Urgențele din ultimii ani – provocate de războaie, foamete, sărăcie, emigrație sau schimbările climatice – s-au transformat în tot atâtea cereri de ajutor adresate Sfântului Părinte. Potrivit celui mai recent Raport anual, publicat în iunie 2022, cu fondurile colectate de ”Obolul Sfântului Petru” au fost finanțate 157 de proiecte în 67 de țări (42% în Africa, 23,5% în America și 25,5% în Asia).

Obolul Sfântului Petru este o ofertă liberă, care poate fi chiar asemănătoare cu bănuțul văduvei din Evanghelie, dar care exprimă o mare valoare simbolică, arătând atât simțul apartenenței la Biserică, cât și afecțiunea față de episcopul Romei, care prezidează toate Bisericile în caritate. Cei care fac o donație cu ocazia Obolului Sfântului Petru îl ajută pe papa să-i ajute pe cei aflați în suferință și, în același timp, participă la misiunea sa de a vesti Evanghelia în lumea întreagă, colaborând la transmiterea vocii sale și a mesajului său în regiunile cele mai îndepărtate ale pământului prin intermediului radioului, televiziunii și mijloacelor digitale. Donatorii cooperează, de asemenea, la slujirea pe care papa o aduce Bisericilor locale prin intermediul departamentelor Sfântului Scaun și nunțiaturilor apostolice, sprijinind inițiativele de promovare a dezvoltării umane integrale, educație, pace, dreptate și, în special, de fraternitate între popoare pentru a face să tacă armele și să se înnoade din nou firele dialogului.

În Italia, Ziua pentru caritatea papei are loc anul acesta duminică, 25 iunie, colecta fiind însoțită de o vastă campanie de rugăciune pentru misiunea papei Francisc.

Cei care doresc să contribuie la Obolul Sfântului Petru o pot face pe tot parcursul anului, folosind următoarele posibilități și coordonate:

Cont curent bancar
Destinatar: Obolo di San Pietro, deschis la FinecoBank S.p.A.
IBAN: IT 52 S 03015 03200 000003501166
Codul BIC/SWIFT al beneficiarului: FEBIITM1
(este recomandat a scrie numele și adresa completă)

Cartă de credit
Accesând site-ul www.obolodisanpietro.va
sau încadrând aici codul QR

Cont curent poștal
N. 75070003
Destinatar: ”Obolo di San Pietro” – 00120 Città del Vaticano
IBAN: IT 27 S 07601 03200 000075070003
Codul BIC/SWIFT: BPPIITRRXXX

Sursa text și foto: vaticannews.va