Viața creștină se naște din contemplarea feței lui Cristos, este o chestiune de iubire, de întâlnire cotidiană cu Pâinea vieții și cu cei nevoiași, în care Isus este prezent. Mandatul încredințat de papa Francisc sâmbătă, 2 septembrie 2023, micii comunități catolice din Mongolia merge la esențialul vieții creștine, după stilul tradițional al vieții oamenilor din Mongolia, marcat de nomadism și de detașarea de cele care nu sunt strict necesare. Mai multe întâlniri cu autoritățile politice ale Mongoliei și cu Biserica catolică locală au marcat agenda de sâmbătă, 2 septembrie 2023, a călătoriei apostolice pe care papa Francisc o efectuează în Mongolia în aceste zile.

Sfântul Părinte a ajuns vineri la Ulaanbaator pentru a 43-a călătorie apostolică a pontificatului, pusă sub motto-ul „A spera împreună”. Toate evenimentele programate până luni, 4 septembrie a.c., se desfășoară în capitala unei țări cu 3,3 milioane de locuitori – în cea mai mare parte budiști – și cu o întindere de 1,5 milioane de kilometri pătrați (de peste 6 ori mai mare decât România).

După ceremonia simplă de primire, care a avut loc vineri pe aeroportul internațional „Ginghis Han” din Ulaanbaator, papa a mers la sediul Prefecturii apostolice pentru odihnă, cină și Sfânta Liturghie. Întâlnirile care marchează agenda oficială a vizitei papale în Mongolia au început, practic, în cursul zilei de sâmbătă. Prima dintre acestea a fost întâlnirea cu autoritățile țării.

A doua și ultima întâlnire publică de sâmbătă a papei Francisc a avut loc la catedrala „Sfinții Petru și Pavel” din Ulaanbaatar. Au luat parte episcopii, misionarii, preoții, persoanele consacrate și lucrătorii pastorali ai micii comunități catolice din această țară. Potrivit autorităților, cu toții erau aproximativ două mii de persoane, iar fotografiile făcute în fața bisericii arată, practic, într-o singură fotogramă întreaga Biserică din Mongolia.

În discursul său, precedat de mai multe mărturii, papa Francisc i-a amintit pe misionarii care au redeschis aici primele comunități în anii 1990, în special pe regretatul episcop Wenceslau Selga Padilla, dar și primele contacte stabilite între Scaunul Apostolic al Romei și Mongolia în secolul al XIII-lea, urmate de numirea primului episcop, Fratele Giovanni da Montecorvino, în jurul anului 1310, pentru dieceza de Khan Baliq în timpul dinastiei Yuan. Misionarului italian i se datorează, printre altele, prima traducere în limba mongolă a Psalmilor și a Noului Testament. Pontiful i-a amintit, de asemenea, pe ”numeroșii și credincioșii slujitori ai Evangheliei, care sunt aici cu noi și care, după ce și-au dedicat viața pentru Cristos, văd și gustă minunile pe care bunătatea sa continuă să le înfăptuiască în voi și prin voi”.

Papa Francisc: „Dar de ce unul să-și trăiască viața pentru Evanghelie? Este o întrebare pe care v-o pun. După cum spunea Rufina [care a dat o mărturie personală cu câteva minute mai înainte – n.r.], viața creștină merge înainte punându-și întrebări – asemenea copiilor care întreabă mereu cu privire la lucrurile noi, pentru că ei nu înțeleg totul – [viața creștină] este la vârsta lui DE CE? Viața creștină se apropie de Domnul și mereu pune întrebări ca să-L înțeleagă mai bine pe Domnul, ca să înțeleagă mai bine mesajul său, pe acel Dumnezeu care s-a făcut astfel încât poate fi văzut, atins și întâlnit în Isus. Da, El este vestea cea bună destinată tuturor popoarelor, vestirea pe care Biserica nu poate înceta să o ducă, întruchipând-o în viață și ”șoptind-o” la inima oamenilor și a culturilor. Limbajul lui Dumnezeu este de atâtea ori o șoaptă ușoară, care are nevoie de timp, dar El așa vorbește. Experiența iubirii lui Dumnezeu în Cristos este lumina curată care transformă fața și o face să fie la rândul ei luminoasă. Frați și surori, viața creștină se naște din contemplația acestei fețe, este o chestiune de iubire, de întâlnire cotidiană cu Domnul în Cuvântul său și în Pâinea vieții, ca și pe fața celuilalt, a celor nevoiași în care Isus este prezent”.

În continuarea discursului său, papa Francisc a evidențiat importanța comuniunii, spunând că „Biserica nu poate fi înțeleasă pe baza unui criteriu pur funcțional. Nu, Biserica nu este o firmă funcțională care face anumite lucruri, Biserica nu crește prin prozelitism, după cum am spus. Biserica este altceva. Cuvântul comuniune ne explică bine ce înseamnă Biserica. În trupul Bisericii, în care episcopul face pe moderatorul diverselor componente, bazându-se poate pe principul majorității, dar în virtutea unui principiu spiritual, pentru care Isus însuși se face prezent în persoana episcopului pentru a asigura comuniunea în Trupul său mistic. Cu alte cuvinte, unitatea în Biserică nu este o chestiune de ordine și de respect, nici de o bună strategie pentru a forma o echipă, ci o chestiune de credință și de iubirea față de Domnul, înseamnă fidelitate față de El. De aceea, este important ca toate componentele ecleziale să se strângă unite în jurul episcopului, care îl reprezintă pe Cristos viu în mijlocul poporului său, construind acea comuniune sinodală care este deja o vestire și care ajută atât de mult la înculturarea credinței”.

La final, papa a îndemnat Biserica catolică din Mongolia să-și asume o atitudine de discipoli-misionari și să-și îndrepte privirea către Fecioara Maria, către „Maica noastră cerească, cea care – mi-a plăcut atât de mult să aflu acest fapt – a vrut să vă dea un semn palpabil al prezenței sale discrete și grijulii făcând ca o imagine a ei să fie găsită la groapa de gunoi. În spațiul dedicat gunoaielor a apărut această frumoasă statuie a Neprihănitei. Ea, cea fără de pată, neatinsă de păcat, a vrut să se facă atât de aproape încât să poată fi confundată cu rebuturile societății, astfel încât din mizeria gunoaielor a ieșit la vedere puritatea Sfintei Maici a lui Dumnezeu, Maica cerului. Am aflat despre interesanta tradiție mongolă a [așa-numitei] „suun dali ijii” – „mama cu o inimă mare cât un ocean de lapte”. Dacă, în narațiunea din Istoria secretă a mongolilor, o lumină coborâtă prin deschiderea de sus a casei [ger – n.r.] o face să zămislească pe mitica regină Alungoo, voi puteți contempla în maternitatea Fecioarei Maria lucrarea luminii divine care, de sus, însoțește zi de zi pașii Bisericii voastre. (…) Frați și surori, să ne încredințăm Ei, cerând un avânt reînnoit, o iubire arzătoare care nu obosește în a da mărturie cu bucurie pentru Evanghelie. (…) Continuați în acest fel, stăruitori în rugăciune, și continuați să fiți creativi în caritate, continuați fiind tari în comuniune, bucuroși și blânzi în toate și față de toți”.

Agenda de duminică a papei Francisc în Mongolia prevede, în cursul dimineții, o întâlnire ecumenică și inter-religioasă, iar după-amiază, Sfânta Liturghie pe stadionul din Ulaanbaator. Luni, pontiful inaugurează un centru de caritate, după care se întoarce la Roma.

Vatican News –2 septembrie 2023 – pr. Adrian Dancă