Exercițiile spirituale ale tinerilor din Protopopiatul de Șimleu, desfășurate în această vară la Făget (8-9 iulie 2023), s-au bucurat de participarea a 57 de tineri care au stat împreună două zile, reflectând asupra unei teme de mare actualitate astăzi: prietenia. Exercițiile au început sâmbătă, 8 iulie a.c., cu o primă meditație, urmată de celebrarea Sfintei Liturghii la ora prânzului și s-au încheiat duminică după-amiaza cu un moment comunitar, în care preoții din Protopopiat, toți tinerii și părinții acestora au petrecut împreună o după-amiază de suflet. Tot duminică, 9 iulie a.c., în mijlocul tinerilor din Protopopiatul de Șimleu s-a aflat PSS Virgil Bercea, păstorul Eparhiei de Oradea.

Exercițiile spirituale, susținute de pr. Pr. Burdaș Ciprian din parohiile Drighiu, Halmășd, au rămas în sufletul participanților ca fiind una dintre activitățile profund-spirituale trăite în vacanța mare din acest an. Inițiativa a fost organizată de Protopopiatul de Șimleu, responsabil cu tinerii fiind fratele Severian Sebastian Dod de la mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Șumal,  care s-a ocupat de coordonare.

„Prietenia – provocare pentru o viață” a fost tema aleasă de pr. predicator Ciprian, temă despre care pr. Nicolae Bodea, protopop al Protopopiatului Șimleu Silvaniei, consideră că „a fost o temă de actualitate pentru tinerii de astăzi, pentru că prietenia lor a trecut din păcate foarte mult în virtual. Astfel, prietenia nu a fost pentru tinerii de la Șimleu doar tema de reflecție, dar au putut trăi prietenia în mod real, cu zâmbete, colaborare, cântece.  În zilele petrecute la Făget, tinerii au cântat, s-au rugat, au pus masa împreună, și-au organizat jocurile în echipă, au făcut drumeții prin pădure, au adunat lemne pentru focul de tabără, ei și-au pregătit totul. Am dorit să fie ei protagoniștii propriilor exerciții spirituale și a fost minunat să vedem cum învață unii de la alții, inclusiv să cânte la chitară”.

Centrul de la Făget este o casă care aparține Protopopiatului de Șimleu, fiind transformată din resurse proprii într-un loc primitor care oferă 15 locuri de cazare pentru grupuri, în două camere cu paturi suprapuse, o chilie pentru preotul spiritual sau însoțitor, băi, dușuri, un salon și o bucătărie dotată cu tot ce este nevoie. În acest an a fost finalizat și un altar de vară foarte frumos, spațios, unde se pot desfășura toate activitățile indiferent de condițiile meteo de afară, care deservește nu doar partea de slujire liturgică, ci și altor eventuale activități.

La Sf. Liturghie de încheiere celebrată la altarul de vară, PS Virgil le-a vorbit tinerilor despre provocările actuale și i-a încurajat ca prin apropierea de Biserică, prin credința lor, să le depășească cu seninătate:

Eu știu ce trebuie să fac, în sensul bun, pentru că am văzut și una și cealaltă variantă, dar aleg… aceasta este foarte important pentru voi care ați stat împreună câteva zile departe de casă, unde părinții au încercat să vă spună lucruri bune și frumoase, dar vedeți deopotrivă cât de multe rele se întâmplă în societate astăzi. Acum, voi puteți să spuneți «fac treaba aceasta» sau «aleg cealaltă cale», adică ne asumăm binele sau facem răul?” – a fost interogativul lăsat în sufletul tinerilor  prezenți la Făget de PS Virgil, un păstor care se bucură de fiecare moment în care poate fi în mijlocul lor.

Exercițiile spirituale ale tinerilor din Protopopiatul de Șimleu s-au încheiat cu o seară de rugăciune împreună cu părinții participanților și a preoților din Protopopiat cu familiile, în păstorirea celor tineri dorindu-se a fi implicată întreaga comunitate. Cu acest prilej, părinții au reușit să conștientizeze importanța activității Bisericii cu tinerii, prezentându-li-se activitățile celor două zile și degustând împreună o cină comunitară.

În luna septembrie o inițiativă similară se adresează copiilor din Protopopiatul de Șimleu care vor începe școala. Cei mai mici și cei mai mari, care vor fi animatori, vor reuși astfel să fie pregătiți spiritual pentru un nou an școlar.

Până atunci, vacanță cu prietenii adevărate, tuturor!

Mihaela Caba-Madarasi