„Capul Bisericii Ortodoxe Tewahedo din Etiopia, Abuna Mathias I, se va afla în Roma pentru o întâlnire cu Papa Francisc în 29 februarie 2016. Patriarhul va vizita de asemenea mormântul Sf. Petru, va avea discutii la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor si va celebra Sfânta Liturghie cu membrii largii comunitati etiopiene de aici, în capela Colegiului Urbanianum din Roma.
Aceasta Biserica Ortodoxa Orientala îsi are radacinile în secolul al IV-lea, cu Sfântul Frumentie, care a fost consacrat Episcop în Egipt de Sfântul Atanasie al Alexandriei, si s-a întors în Etiopia sa raspândeasca credinta crestina. Biserica a pastrat numeroase traditii evreiesti stravechi, inclusiv practica circumciziei, restrictii alimentare si respectarea Sabatului. Biserica are aproximativ 35 de milioane de membri si pâna de curând folosea stravechea limba gî’îz în liturgie, desi multe parohii prefera acum sa foloseasca limba amharica, limba principala în Etiopia de astazi.
Aceasta Biserica Ortodoxa face parte din Comisia Mixta Internationala de Dialog Teologic cu Biserica Catolica ce se întâlneste anual, alternativ în Roma si într-una dintre tarile reprezentate de cele sapte Biserici Ortodoxe membre. Relatiile cu Biserica Catolica s-au întarit semnificativ sub Patriarhul anterior, Abuna Paulos, care s-a întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea în 1993, cu Papa Benedict al XVI-lea în 2009 si în acelasi an s-a adresat Sinodului special al Episcopilor pentru Africa, în calitate de oaspete ecumenic. În ianuarie 2012, membrii Comisiei Mixte au fost primiti cu caldura la Addis Abeba de Abuna Paulos, care a murit mai târziu în acel an. Abuna Mathias, care a trait în exil timp de trei decenii în timpul dictaturii comuniste, a fost ales cap al Bisericii în urma cu trei ani, în 28 februarie 2013.
Sursa:http://www.catholica.ro