„Mulțumesc pentru că ești aici”.

Câteva cuvinte, câteva gesturi, o rugăciune, o privire și „acele minute devin o sursă de speranță și încredere pentru persoana bolnavă iar pentru mine un cadou grozav, o comoară de păstrat”, sunt cuvintele părintelui Adrian Hancu, părintele bolnavilor de Covid din Spitalul Gradeniho din Torino.

Părintele Adrian Hancu tocmai și-a terminat vizitele în secțiile Covid, cu peste 100 de pacienți, ale spitalului Gradenigo și mărturisește faptul că: „Sunt foarte recunoscător conducerii Humanitas pentru acest lucru, pentru că este o mare oportunitate care le este oferită bolnavilor care, pe lângă Covid, suferă foarte mult de singurătate, pentru că nu-i pot avea aproape de ei pe membrii familiei lor”.

 „La început m-a frapat foarte mult faptul că au vrut să mă atingă: este un lucru greu de explicat, dar înțeleg asta pentru cei care se luptă, au dificultăți să vorbească, pentru cei care se simt izolați, pentru cei care se tem, acest contact cu o mână este ceva prețios care dă putere”. Și „putere” este cuvântul care apare cel mai mult în povestea părintelui Adrian: puterea căutată și oferită. Medicii, asistenți medicali, lucrători din sănătate epuizați fiind din toate punctele de vedere mă caută și-mi spun: „să nu te oprești să vii, avem nevoie să te vedem”. Dar eu nu fac nimic extraordinar, sunt aici și caut să fiu acolo pentru toată lumea, numai pentru a da speranță și putere. Părintele Adrian se apropie de bolnavi, îi ascultă, se roagă cu ei: Este emoționant să vezi cum te ascultă: „vocea mea cu toate protecțiile le care le am, îmbrăcat fiind în combinezon, iese foarte metalică, apoi există zgomotul de oxigen și echipamente medicale, dar în ciuda acestor perturbări ei mă urmăresc cu cea mai mare atenție și depun toate eforturile posibile să se roage cu mine. Se luptă, dar sunt încrezători și acest lucru este de asemenea foarte izbitor. Acestea sunt cuvintele părintelui Adrian Hancu despre oamenii bolnavi de Covid, oamenii care își recapătă speranța și puterea prin preotul care îi vizitează, preotul care printr-o privire le transmite curajul înfruntării bolii, preotul care este acolo pentru ei, pentru a le administra sacramentele și pentru care cel mai cadou este „Mulțumesc” venit din partea celui bolnav.

***

Părintele Adrian Hancu este preot greco-catolic român și slujește comunitatea românească din Torino.

Eugen Ivuț