„O situație delicată și foarte dificilă, pentru care ne-am pus imediat la treabă” – începe PS Virgil Bercea interviul pentru Vatican News-Radio Vatican difuzat în Italia pe 15 martie 2022 în cadrul rubricii săptămânale «La finestra del Papa», vorbind despre felul în care Eparhia de Oradea i-a primit pe ucrainenii ajunși aici fugind de război. Materialul a fost realizat de pr. Adrian Dancă, responsabil al redacției în limba română Vatican News, aflat pentru o săptămână împreună cu alți doi jurnaliști Radio Vatican „La Frontierele Speranței”, o călătorie de 6000 de kilometri în 7 zile pentru a fi alături de refugiații din Ucraina care au intrat în România și Republica Moldova.

Redăm aici răspunsul episcopului greco-catolic de Oradea pentru Vatican News (13’20”-15’37”), în traducere din limba italiană, întrebat fiind despre modul în care au fost primiți refugiații din Ucraina de Episcopia Greco-Catolică de Oradea:

„Înainte de toate am adunat bunuri umanitare pentru refugiați. Apoi au ajuns la noi persoane pentru care am făcut tot posibilul să găsim un loc de cazare și să le asigurăm toate cele necesare. Ulterior am întâlnit situații excepționale precum o familie cu 6 copii, care a dorit să își integreze copiii la școală și am reușit să facem aceasta. În mod personal, am încercat să «creăm punți» cu ceilalți. Spre exemplu, cu Spitalul Burlo Garofalo din Trieste (Italia), comunitatea Don Orione din Lviv, un grup de medici români care lucrează în Germania (…). Cred că este foarte important să reușim să găsim aceste legături umane pentru a rezolva situațiile iminente în fața cărora ne aflăm cu toții. Mulți refugiați au trecut prin România și au ajuns apoi în Italia, alții am reușit să îi ajutăm să plece direct din Ucraina în Italia, trecând prin Ungaria. Aceasta este ceea ce facem în mod direct. Pe de altă parte, în plan pastoral, punem accentul bineînțeles pe partea spirituală. Numeroase familii au participat la Sfintele Liturghii duminicale, pentru a ne ruga împreună cu toți preoții din Eparhie, la toate slujbele pentru încheierea războiului, pentru pace în Ucraina și în lume.”

Este imperios necesar, acum mai mult ca oricând să ne rugăm – transmite același păstor de suflete într-un video realizat cu același prilej, în limba română. Să ne rugăm în fiecare zi, la Sfânta Liturghie și în toate rugăciunile noastre pentru ca Bunul Dumnezeu să lumineze mințile oamenilor, ale celor care conduc popoarele, să se pună capăt războiului și pacea să revină între oameni, pacea, buna-înțelegere, iertarea, dragostea și iubirea. El este pacea noastră, Domnul. Cu atât mai mult trebuie să oferim rugăciunea noastră și postul pentru ca Bunul Dumnezeu să aibă milă de noi toți. Lăudat să fie Isus!”

În cadrul emisiunii «La finestra del Papa», moderată de jurnalistul italian Fabio Colagrande, realizatorul materialului, pr. Adrian Dancă, a vorbit despre mărturiile zilelor petrecute „La frontierele speranței” și felul în care se organizează Bisericile locale pentru a primii sutele de mii de refugiați din Ucraina:

„În spatele fiecărei persoane este o istorie, sunt rădăcinile ei, realități distruse practic de război. În mod personal, nu am fost pe front, însă am văzut războiul în ochii și în sufletul persoanelor pe care le-am întâlnit (…)Împreună cu ceilalți doi colegi de la Radio Vatican, am făcut o călătorie de 6000 km în 7 zile, cu mașina, pentru a avea posibilitatea să ne deplasăm dintr-o parte în alta și pentru a preveni situațiă blocării aeroporturilor, cum de altfel s-a și întâmplat. Am fost în sudul Republicii Moldova, pe graniță, la Palanca, apoi, la Tudora, un punct de frontieră mai mic, încercând să interceptăm speranțele refugiaților, să înțelegem fricile lor. Prima impresie este aceea că sunt persoane speriate. Incredibil! Știam că războiul presupune și aceasta. Să vezi pe chipul acestor persoane spaima a fost mine o experiență profundă, fiind prima oară când am avut această ocazie. Să facem cunoscut ceea ce ei trăiesc ne ajută însă mult. Misiunea călătoriei noastre s-a concentrat tocmai pe istoriile personale ale refugiaților, având ca motto «La frontierele speranței». De la o zi la alta, granițele a două țări, care nu sunt printre cele mai bogate ale Europei, au devenit granițe ale speranței pentru ucrainenii care fug de bombardamente… aceștia văd în frontierele României și Republicii Moldova, precum și în granița altor țări din Vestul lor, un adevărat prag al speranței.

Noi am încercat să interceptăm aceste speranțe și sunt multe mărturii întâlnite acolo. M-a impresionat o studentă din Odesa, oraș aflată la mică distanță de noi, care se îndrepta spre capitala Republicii Moldova. Vorbea destul de bine limba engleză, de achea am reușit să ne înțelegem. Mi-a spus la final, scoțând din buzunar o cheie: «Vezi această cheie? Eu sper ca într-un viitor apropiat de pace, pace pentru care mă rog la Dumnezeu, să mă întorc acasă să deschid ușa casei mele». Un gest minuscul, pe care noi îl considerăm banal ori de câte ori avem în mână cheia de la ușă, însă milioane de ucraineni își iau cheia și fug fără a mai ști dacă se vor putea întoarce, iar dacă vor putea face aceasta fără a fi siguri de ceea ce vor găsi atunci acasă…”

Pe parcursul celor șapte zile petrecute „La frontierele speraței”, jurnaliștii Alessandro Guarasci (Italia), Jean-Charles Putzolu (Franța)  și de pr. Adrian Dancă (România) au întâlnit mai mulți episcopi, preoți, persoane consacrate din zonele de frontieră care au fost nevoiți să-și reorganizeze spontan prioritățile pastorale pentru a primi refugiații ucraineni. Desprea aceasta, responsabilul redacției în limba română Radio Vatican mărturisește:

„[În România și R. Moldova] Am întâlnit o Biserică foarte primitoare, cu o extraordinară «fantezie a carității» cum spune deseori Papa Francisc. A făcut tot ceea ce se putea pentru a pune la dispoziție paturi, haine, o masă caldă, tot ceea ce au. Un exemplu din multele întâlnite este cel al Surorilor Providenței de la Chișinău, care au pus la dispoziție de pe o zi pe alta toată casa, renunțând la propriile ambiente domestice (…)O Biserică cu brațele deschise, cu sufletul deschis, care oferă tot ceea ce are, ba chiar mai mult, căci vorbim de realități restrânse. Să nu uităm că Biserica Catolică este în aceste meleaguri minoritară. Face tot ce poate pentru ca oricine bate la poartă să găsească un refugiu.”

Călătoria jurnalistică Vatican News  – Radio Vatican cu scopuri solidare a ajuns și la Oradea, pe 10 martie 2022:

„Un oraș de frontieră – spune pr. Adrian Dancă – pe unde trec zilnic zeci de mii de ucraineni aflați în tranzit. Pe drum am întâlnit coloane interminabile de mașini cu număr de înmatriculare ucrainean. Chiar dacă nu era inițial în proiectul nostru, am înțeles că drumul refugiaților trece și pe aici, de aceea ne-am dorit să îi însoțim. În acest sens, l-am întâlnit și pe PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea. Astfel am fost realizat un interviu în limba română și italiană, în care Preasfinția Sa ne-a povestit despre integrarea acestor persoane, o pagină care va deveni foarte actuală, pentru că multe dintre persoanele din Ucraina care ajung în România nu au pe nimeni în alte țări europene. Ajung pentru 2-3 zile și sunt deja acolo de câteva săptămâni, căci nu știu încotro să o ia.”

O succintă concluzie la finalul unei experiențe ample și profunde precum cea de trimis Radio Vatican în România și Republica Moldova „La frontierele speranței”, e aceea că „pacea este într-adevăr prețioasă. Poate o apreciem mai mult când nu este. Pacea, cum spune Sfântul Părinte este «un bun artizanal» care cere multă meticulozitate și necesitatea de a o construi zi de zi pentru că nu se câștigă o dată pentru totdeauna”, încheie pr. Adrian Dancă, căruia îi mulțumim pentru inițiativa inedită Radio Vatican la care ne-a făcut părtași!

M. Caba

Interviul original, în limba italiană, poate fi ascultat aici:
https://www.vaticannews.va/it/podcast/rvi-programmi/la-finestra-del-papa/2022/03/la-finestra-del-papa-prima-parte-15-03-2022.html