Exodul mamelor din Ucraina, care fug cu copiii lor din calea războiului, produce situații fără precedent în Bihor.
La Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, cinci copii ucraineni, toţi fraţi, au fost înscriși în clasele școlii ca elevi audienți, adică au dreptul de a participa la toate lecțiile, chiar dacă nu au încă studiile echivalate. Colegii lor români i-au primit cu brațele deschise…
Bine ați venit!
Cei cinci copii au venit săptămâna trecută în Bihor, împreună cu mama lor, originară de-aici, și un frățior care nu are încă vârstă școlară. I-a adus la bunica lor din Oradea chiar tatăl lor, un ucrainean care este preot greco-catolic și care, după ce și-a văzut familia în siguranță, s-a întors în țara invadată de soldații ruși.
„Fiecare dintre copii știe puțin românește, așa că i-am putut primi fără probleme în clase”, a declarat miercuri pentru BIHOREANUL Antonia Nica, directoarea Liceului Greco-Catolic.
Începând de luni, cei cinci copii – 4 băieți și o fetiță – participă la ore alături de elevii orădenii. „Sunt în clasele pregătitoare, a treia, a cincea, a șasea și a opta. Au fost foarte bine primiți de copiii noștri, care au pregătit mesaje în ucraineană, i-au făcut să se simtă bineveniți”, a precizat Nica. Eforturile elevilor români au fost cu folos: „Fetița a și spus deja că aici e școala ei și nu mai vrea să plece”.
În plus, elevii le-au donat și hanorace cu însemnele școlii, care fac parte din uniforma unității de învățământ, asociația de părinți le asigură rechizitele necesare, iar Episcopia Greco-Catolică le asigură masa. „Am discutat cu mama și cu fratele ei, care este chiar fost elev al școlii, și au spus că nu știu ce vor face în viitor, dar cel puțin o lună vor rămâne aici. Așa că au ales și să trimită copiii la școală, decât să stea acasă la bunica, pe calculator”, a mai spus directoarea.
Elevii ucraineni pot fi primiți în școlile românești
Inspectoratul Școlar Județean Bihor se așteaptă ca asemenea situații să mai apară în viitor, așa că a format o comisie care să monitorizeze copiii ucraineni care ajung în județul nostru și care rămân aici, cel puțin temporar.
Potrivit inspectorului școlar general Horea Abrudan, în legislația românească există statutul de elev audient, pe care și acești copiii îl pot primi. „Acest statut îl primesc și copiii români care vin din străinătate și n-au făcut nicio oră de școală în România. Avem obligația să-i școlarizăm, dar trebuie să treacă printr-o procedură de echivalare a studiilor. Până în momentul în care sunt echivalate studiile, au statut de elevi audienți”, a explicat Abrudan pentru BIHOREANUL.
Același statut îl pot primi și elevii ucraineni, indiferent că vorbesc sau nu limba română. „Până acum, în afară de solicitările de la Liceul Greco-Catolic, nu am avut alte cereri, pentru că așa cum știți, mulți dintre refugiați au fost doar în tranzit prin România. Dar vrem să fim pregătiți, în cazul în care va fi nevoie”, a spus șeful IȘJ Bihor.
Dacă părinții vor dori, elevii ucraineni vor putea urma lecții de limba română sau vor putea participa la ore asistați de vorbitori de limba ucraineană, dacă asemenea persoane vor fi disponibile.
„Comisia formată în Inspectoratul Școlar are rolul să monitorizeze venirea acestor elevi în Bihor și să găsească cea mai potrivită formă de școlarizare pentru ei”, a precizat Abrudan. Din comisie fac parte inspectorul școlar general, trei inspectori școlari și directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor.
Totodată, IȘJ Bihor are pregătite spații de cazare în internatele școlare din județ, dar până acum nu a fost necesară deschiderea lor pentru refugiați ucraineni.
Sursa: www.ebihoreanul.ro