Papa Francisc va consacra Rusia și Ucraina Inimii Neprihănite a Mariei, a anunțat marți Vaticanul. Biroul de presă al Sfântului Scaun a precizat pe 15 martie: „Vineri, 25 martie, în timpul Celebrării Penitențiale pe care o va prezida la ora 17.00, în Bazilica San Pietro, Papa Francisc va consacra Rusia și Ucraina Inimii Neprihănite a Mariei. Același act, în aceeași zi, va fi săvârșit la Fatima de către Eminența Sa Cardinalul Krajewski, Elemozinierul papal, în calitate de trimis al Sfântului Părinte.”

Cardinalul Konrad Krajewski a fost unul dintre cei doi trimiși papali ce au fost în Ucraina recent, ca expresie a grijii Sfântului Părinte pentru populația țării devastate de război. Episcopii catolici de rit latin din Ucraina i-au cerut Papei Francisc, la începutul acestei luni, să consacre Ucraina și Rusia Inimii Neprihănite a Mariei. Într-o scrisoare adresată Papei, Episcopii ucraineni au spus că scriu „în aceste ceasuri de durere incomensurabilă și de chinuri teribile pentru poporul nostru” ca răspuns la numeroasele cereri de consacrare. „Răspunzând la această rugăciune, cerem cu smerenie Sanctității Voastre să îndeplinească în mod public actul de consacrare a Ucrainei și a Rusiei la Inima Neprihănită a Mariei, așa cum a cerut Sfânta Fecioară la Fatima”, se arată în scrisoarea publicată pe site-ul Episcopilor în Miercurea Cenușii, 2 martie.

În urma apelului Episcopilor, Sanctuarele Fecioarei de la Fatima din întreaga lume au fost invitate să se unească în rugăciune pentru convertirea Rusiei. Apelul a fost făcut de pr. Andrzej Draws, rectorul Sanctuarului Sfintei Fecioare de la Fatima din Krisovychi, în vestul Ucrainei. El a încurajat toate Sanctuarele în cinstea Fecioarei Maria de la Fatima să se unească în rugăciune pentru convertirea Rusiei pe 13 martie. În timpul aparițiilor de la Fatima din 1917, Sfânta Fecioară Maria a dezvăluit trei secrete. Al doilea secret a fost o declarație că primul război mondial se va încheia și o predicție a unui alt război care va începe în timpul Papei Pius al XI-lea dacă oamenii vor continua să îl ofenseze pe Dumnezeu și dacă Rusia nu va fi consacrată Inimii Neprihănite a Mariei.

Sora Lucia, una dintre cele trei vizionare de la Fatima, a scris în memoriile sale că Fecioara Maria a cerut „consacrarea Rusiei Inimii mele Neprihănite și Împărtășanii de reparații în primele sâmbete” pentru a preveni un al doilea război mondial. Maria i-a spus: „Dacă cererile mele vor fi ascultate, Rusia se va converti și va fi pace; dacă nu, ea își va răspândi erorile în întreaga lume, provocând războaie și persecuții ale Bisericii. Cei buni vor fi martirizați; Sfântul Părinte va avea mult de suferit; diverse națiuni vor fi anihilate. În cele din urmă, Inima mea Neprihănită va triumfa. Sfântul Părinte va consacra Rusia, iar ea se va converti și o perioadă de pace va fi acordată lumii.”

Într-o scrisoare din 1989, sora Lucia a confirmat că Papa Ioan Paul al II-lea a îndeplinit cererea Fecioarei Maria de consacrare a Rusiei în 1984. Alte autorități, inclusiv Congregația pentru Doctrina Credinței, au afirmat de asemenea despre consacrare că a fost finalizată în mod satisfăcător pentru sora Lucia. Atât Ucraina, cât și Rusia sunt țări predominant ortodoxe, cu tradiții profunde de devoțiune mariană. Iaroslav cel Înțelept, marele prinț al Kievului, a dedicat Mariei ținutul în 1037, iar Maria este cunoscută de atunci ca „Regina Ucrainei”. Papa Francisc a folosit acest titlu în discursul său de la rugăciunea Angelus din 6 martie, spunând: „Să ne rugăm împreună, ca frați și surori, la Fecioara Maria, Regina Ucrainei”. Înainte de revoluția din 1917, care a răsturnat Imperiul Rus și a dus la crearea Uniunii Sovietice, Rusia era cunoscută în mod colocvial drept „casa Mariei”, deoarece existau mai multe sanctuare și biserici dedicate Fecioarei Maria decât în orice altă țară la acea vreme.

Sursa: catholica.ro