Au trecut doi ani de la publicarea Exortației Apostolice a Papei Francisc «Querida Amazonia» (QA), pe 2 februarie 2020. Astăzi, după numeroasele reacții pe care acest document le-a stârnit atât în ​​sfera eclezială, cât și în cea civilă, se poate spune cu certitudinea că sunt două elemente esențiale în cadrul acestei Exortații: ​​viața popoarelor întruchipate în ea și promisiunea, făcută ca Biserică, de a respecta și onora vocile acestor popoare în căutarea unei convertiri autentice.

A face pași în această direcție necesită timp. Am văzut că semințele plantate de-a lungul acestui proces sinodal au ajuns la un punct de cotitură odată cu prezentarea documentului «Querida Amazonia». Unele semințe încă germinează, altele încă nu au rodit, dar multe au crescut, înfloresc și vor continua să genereze viață pentru generațiile viitoare. Cu toate acestea, «Querida Amazonia» rămâne la fel de relevantă astăzi ca și atunci. A rămas o scrisoare de dragoste scrisă pentru și cu poporul lui Dumnezeu, în pelerinaj pe acest teritoriu frumos și amenințat; rămâne o scrisoare care emană recunoștința Papei Francisc pentru puterea cu care Spiritul Sfânt țâșnește din acest loc teologic (locus) pentru a lumina și a trezi inima lumii și inima Bisericii.

Această scrisoare conține cele patru idealuri de neamânat ale Papei Francisc și ale Bisericii (sociale, culturale, ecologice și eclesiale) care întruchipează cele mai profunde invitații ale Conciliului Vatican II, făcând din «Querida Amazonia» un mijloc prin care să conducă Biserica spre convertirea sinodală integrală, la care ne invită Sinodul 2021-2023. De la apariția sa, Dumnezeu continuă să se manifeste în mijlocul misterului sacru al acestui teritoriu în viața popoarelor sale și în mărturia unei Biserici întrupate, sfântă și păcătoasă în același timp. Dumnezeu se manifestă aici în ciuda fricii pe care unii o au de a se schimba sau a dorinței altora de a impune o viziune ideologică.

În timpul pregătirii Sinodului pentru Amazonia, Papa Francisc a spus: „periferia este centrul”. Această afirmație poate fi înțeleasă ca reflectare a unui element evanghelic fundamental care luminează cei doi ani care au trecut de la prezentarea Exortației Apostolice «Querida Amazonia». Ceea ce înainte era aruncat la gunoi sau mai puțin important pe acest teritoriu a devenit o piatră de temelie, a vindecat o lume sfâșiată și a creat noi posibilități pentru Biserică. Această „cale”, în care cei marginalizați devin izvor de viață, este chiar Calea lui Isus. Vocile care se ridică pe teritoriul amazonian prin participarea directă schimbă modelul pastoral al Bisericii amazoniene, devenind o sursă de viață regenerantă pentru Biserică și lumea întreagă.

Exercițiul de ascultare a acestui teritoriu și incluziunea efectivă a acestor voci în determinarea proiectelor eclesiale a întărit Biserica, permițând ucenicilor lui Cristos să devină din ce în ce mai adevărați protagoniști ai propriei lor istorii. Astăzi nu putem vorbi de sinodalitate fără participarea efectivă a poporului sfânt și credincios al lui Dumnezeu. Această conștientizare este izvor de Viață și inspirație pentru Sinodul 2021-2023, pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune.

Instituția canonică (ad experimentum) a Conferinței Ecleziale din Amazonia (CEAMA) de Sfântul Părinte, nu este decât unul dintre roadele Sinodului pentru Amazonia și a Exortației «Querida Amazonia» și a deschis o nouă cale pentru ucenicia pelerinară și misionară a Bisericii amazoniene. CEAMA integrează structurile regionale ale Bisericii, care includ Consiliul Episcopal Latino-American și din Caraibe (CELAM), Confederația latinoamericană și caraibiană a călugărilor și călugărițelor (CLAR), CARITAS din America Latină și Caraibe, și „Rețeaua Eclezială Pan-Amazonia” [înființată de Bisericile din regiune pentru abordarea creștină a provocărilor legate de Amazonia.

În acest moment, diferite comisii și grupuri de lucru îndeplinesc unele dintre cele mai urgente sarcini pe care «Querida Amazonia» le-a propus pentru misiunea Bisericii. Aceste comisii și grupuri de lucru presupun participarea directă a diferitelor voci în cadrul Bisericii, revelându-se ca un mijloc prin care propunerile sinodale importante sunt ghidate și dezvoltate într-un mod organic.

Suflul Spiritului Sfânt care se revarsă din prezența lui Cristos în Biserica amazoniană continuă să ne inspire și să ne provoace prin abundența de roade și daruri extraordinare. La această a doua aniversare a «Queridei Amazonia», această suflare a Spiritului lui Dumnezeu continuă să genereze viață nouă pentru binele Bisericii!

Secretariatul General al Sinodului Episcopilor
Vatican, 5 februarie 2022

Traducere M. Caba