Să nu uităm că tandrețea este una dintre trăsăturile lui Dumnezeu: stilul lui Dumnezeu este apropierea, compasiunea și bunătate. Să nu uităm acest lucru. Să umplem cu bunătate rănile și golurile produse de păcat în om și în societate, începând prin a îngenunchea în fața lui Isus prezent în Preasfântul Sacrament, și să rămânem acolo mult timp…”: astfel a îndemnat papa Francisc vineri, 25 august a.c., în discursul adresat participanților la pelerinajul organizat de călugărițele „Discipolele lui Isus Euharisticul”, la împlinirea unui secol de la fondarea Institutului din care fac parte. Întâlnirea a avut loc în Aula Paul al VI-lea, din Vatican, în jurul orei prânzului.

Făcând referire la istoria Institutului, pontiful a amintit că rugăciunea a stat la baza primului grup de călugărițe discipole ale lui Isus Euharisticul. Definindu-le „femei curajoase”, Sfântul Părinte a evidențiat că rugăciunea lor  „a generat o forță contagioasă, care le-a determinat în scurt timp să întreprindă și să promoveze opere de răscumpărare materială, culturală și spirituală mult peste orice așteptări”.  „Au trezit credința și angajamentul comunităților parohiale și al familiilor, au fondat școli de diferite tipuri și niveluri, au reaprins devotamentul și sentimentul propriei demnități în atâtea persoane, bărbați și femei, tineri, adulți și bătrâni, prea des și pentru prea mult timp asupriți de condiții de viață inumane și de disprețul și indiferența lumii înconjurătoare, care nu vedea în ei decât rebuturi ale societății. Chiar și astăzi se întâmplă acest lucru: cât de des există oameni care sunt considerați rebuturi ale societății, și astfel Domnul continuă să vă cheme, să vă cheme, să mergeți acolo, asemenea primelor călugărițe ale Institutului. Ele au declanșat un alt ‘război’: cel împotriva sărăciei și împotriva nedreptății; și au răspândit o altă epidemie: cea a iubirii” – a mai spus papa Francisc întâlnindu-se cu participanții la pelerinajul organizat de călugărițele „Discipolele lui Isus Euharisticul”, la împlinirea unui secol de la fondarea Institutului.

În încheierea discursului, Sfântul Părinte le-a îndemnat pe membrele Institutului Surorile Discipole ale lui Isus Euharisticul să fie vasa Domini, „potire primitoare”, „îngenuncheate în fața Tabernacolului și cu brațele mereu larg deschise spre frații voștri! Fie ca Fecioara Maria să vă călăuzească mereu pe această cale iar binecuvântarea mea să vă însoțească”.

Vatican News – A. Mărtinaș