„La Universitatea Pontificala Saleziana din Roma, cei 23 de studenti români au început luna Decembrie cu Sarbatoarea Zilei Nationale a României, traita emotionant „departe de casa”, dar în acelasi timp în spirit traditional românesc.
În data de 1 decembrie 2010, în capela Gesù Maestro a Universitatii a fost celebrata Sfânta Liturghie în limba româna în cadrul careia, pr. Anton Cioba, student la aceasta Universitate, a adus conationalilor sai ca tema de reflectie, unitatea în Hristos caci: „noi, ca si crestini, trebuie sa întelegem mai profund acest eveniment al Unirii, nu doar din punct de vedere national, socio-politic; îl avem ca si exemplu pe Isus Hristos, care se roaga pentru unitate Tatalui Ceresc «Parinte, ca toti sa fie una, în mine!» Asadar aceasta sarbatoare trebuie sa o întelegem si sub acest aspect: al unitatii în Domnul pentru care suntem toti chemati sa ne rugam. Si de ce sa ne rugam? Pentru ca modelul unitatii noastre este unitatea treimica. La fiecare Liturghie ne rugam pentru unitatea credintei de care, cu siguranta, România are cea mai mare nevoie în prezent”. Papa Ioan Paul al II-lea, care numea tara noastra „Gradina Maicii Domnului”, spunea la începutul pontificatului sanctitatii sale: „Cum poate lumea sa creada în unitate, daca noi, lucratori ai Bisericii nu suntem uniti?” O întrebare la care suntem invitati sa reflectam fiecare, începând de la un nivel personal si apoi comunional.
Aceeasi comunitate a studentilor români de la Universitatea Pontificala Saleziana din Roma: preoti, laici si persoane consacrate se pregatesc în aceasta perioada, alaturi de colegi din peste 100 de natiuni, de Sarbatoarea Sfânta a Craciunului. În acest sens, colinde românesti precum Iata vin colindatori, Marut Margaritar, aduc Pe podelele de nuiele ale Cetatii Eterne vestea minunata a Nasterii Domnului nostru Isus Hristos, retraita cu bucurie de fiecare suflet de crestin, indiferent de locul unde se afla. Gustul traditional de sarmalute, cozonaci sau vin cald sunt doar câteva dintre bunatatile ce ne hranesc mereu bucuria de a fi români, neramânând însa doar la acest nivel, ci mergând mai departe, cu darurile sufletelor noastre spre Betleemul unde avea sa se nasca cu 2000 de ani în urma Pruncul Isus.
Craciunul sa va fie timp de bucurie si crestere spirituala, Craciun Fericit!