Președintele Franței Emanuel Macron, l-a decorat marți, 01 februarie 2022, pe Monseniorul Pascal Gollnisch cu ordinul „Cavaler al Legiunii de Onoare”. Președintele în cadrul evenimentului a adus un omagiu creștinilor din Orient amintind faptul că ei sunt un „ferment extraordinar” într-o regiune tulbure.

Monseniorul Gollnisch s-a născut în 17 noiembrie 1952 la Neuilly-sur-Seine în Franța, este preot în eparhia Parisului de 39 de ani, capelan la licee și apoi la universități, în prezent ocupând misiunea de Vicar General al Ordinariatului Catolicilor Răsăriteni din Franța, arhimandrit al Bisericii greco-catolice melkite din 2015. Este un apropiat al Bisericii Greco-Catolice din România, al Preasfinției Sale Virgil Bercea și al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, ajutând la mai multe proiecte.

Principale proiecte pe care Asociația „L’Œuvre d’Orient” prin Monseniorul Pascal Gollnisch le-a susținut și ajutat la nivelul Eparhiei de Oradea sunt cele legate de reconstruirea Palatului Episcopal din Oradea după incendiul din 25 august 2018, chiar în acele zile fiind prezent la Oradea și trăind durerea la care cu toții am asistat, construirea și renovarea unor Biserici de pe întreg cuprinsul Eparhiei, susținerea centrului de Copii cu Autism „Mihail și Gavril” din Oradea , diverse proiecte de formare ale tinerilor și preoților.

Multe au fost vizitele Monseniorului Pascal la Oradea și în Parohiile Eparhiei, un bun prieten fiind și părintele Lucian Cociorva. În data de 26 august 2018 a participat la resfințirea Bisericii din Ghenci, unde cu binecuvântarea Preasfințitului Virgil i-au fost acordate Monseniorului crucea pectorală și epigonatul, ca semn de recunoștință pentru întreaga activitate desfășurată Eparhia de Oradea.

Felicităm pe această cale pe Monseniorul Pascal pentru toată munca depusă în slujba Bisericii, a creștinilor din Orient și a Bisericii Greco-Catolice din România.

Eugen Ivuț