Ioan Budai Deleanu (1760-1820) este unul dintre cei mai importanți și compleți scriitori români. Lingvist, istoric, jurist, poet și traducător, el aparține faimoasei mișcări culturale a românilor din Transilvania cunoscută sub numele de „Școala Ardeleană”. Mai puțin cunoscută e formația lui teologică, mai întâi la vestitele „Școli ale Blajului”, apoi la Seminarul teologic și la Universitatea din Viena. Din cauza interzicerii abuzive a Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist, în 1948, apartenența autorului Țiganiadei la această Biserică a fost trecută sub tăcere.

Cu prilejul comemorării a două sute de ani de la moartea lui, survenită la Lemberg, în Ucraina actuală, pe 24 august 1820, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, sub patronajul Preasfinției Sale Virgil Bercea, a realizat un audiobook cu textul complet al Țiganiadei, în varianta modernizată a lui Cristian Bădiliță, care este și inițiatorul proiectului. Lectura îi aparține actriței Gabriela Codrea. Începând cu data de 24 august 2020 audiobookul va fi în acces liber pe youtube. El însumează peste 6 ore de înregistrare.

Lansarea va avea loc în curtea Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, în data de 24 august 2020, începând cu orele 19.00 în prezența domnului Cristian Bădiliță și a Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

 

IOAN BUDAI DELEANU, Țiganiada sau Tabăra țiganilor, versiune modernizată de CRISTIAN BĂDILIȚĂ
în lectura actriței GABRIELA CODREA. Proiect realizat de Episcopia Greco-Catolică Oradea, sub patronajul Episcopului VIRGIL BERCEA. Coordonator: CRISTIAN BĂDILIȚĂ. Procesare și editare audio: OVIDIU LAZĂR. Responsabil de proiect: RODICA INDIG.