Ieri, 4 februarie 2021, a avut loc la invitaţia Preasfinţitului Virgil Bercea Întâlnirea on-line de evaluare a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, unde au participat reprezentanţii cultelor creştine din oraşul nostru.

              Din partea Bisericii Romano-Catolice a participat Preasfinţitul Laszlo Bocskei şi părintele Vakon Zsolt, secretar episcopal, din partea Bisericii Ortodoxe a participat părintele Rus Radu, paroh la Biserica cu Lună, vicar eparhial și director al Liceului Ortodox, din partea  Bisericii Reformate a participat părintele Vincze Zoltan, paroh la Biserica Refornată Steaua, părintele Kardos Iozsef, paroh la Biserica Unitariană, domnul Bogdan Ioan, pastor al Bisericii Penticostale Tabor, domnul Tiberiu Bulzan, pastor al  Centrului Creştin Betania, iar din partea Bisericii Greco-Catolice au fost gazde on-line ale întâlnirii  Preasfinţitul Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea,  părintele Duma Ovidiu, paroh al Catedralei ,,Sfântul Nicolae”, Eugen Ivuț, secretar episcopal.

              Întâlnirea a început cu rugăciunea Tatăl Nostru.

              Preasfințitul Virgil Bercea a apreciat modul în care fiecare Biserică ,,s-a străduit să facă rugăciunea de așa manieră încât să rămânem uniți”. În plus, faptul că site-ul Episcopiei noastre a transmis în fiecare zi ecouri legate de modul de desfășurare a evenimentului ,,a dat și acesta un sens al comuniunii”, a precizat Preasfinția Sa.

              Toți cei prezenți și-au exprimat părerea de rău față de situația actuală, care a îngrădit desfășurarea obișnuită a evenimentului, însă, pe de altă parte   s-a subliniat că, inclusiv în această formulă, s-a putut simți o atmosferă caldă,  de rugăciune și comuniune, astfel încât Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor să nu treacă neobservată. Partea bună a fost aceea că, totuși, s-au putut transmite mesajele, iar varianta on-line a fost mai facilă din multe puncte de vedere. Speranța tuturor reprezentanților a fost ca evenimentul să se poată organiza anul viitor în biserici.

              A fost apreciată platforma comună FB, denumită – Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor – , cea care a oglindit manifestările din timpul evenimentului și pentru realizarea căreia părintele Vakon Zsolt a primit mulțumiri.

              Părintele Duma Ovidiu a propus continuarea colaboărării, inclusiv în varianta on-line, unde se pot posta diferite evenimente, ,,să ne bucurăm unul de celălalt, să învățăm unul de la celălalt”. De-asemenea, părintele a apreciat utilitatea grupului comun al reprezentanților Bisericilor format pe WhatsApp,  de natură a facilita o mai bună și rapidă comunicare.

              S-a subliniat importanța semnalelor comune pe care se cuvine să le trimită  Bisericile către societate, atunci când realitatea o cere, pentru apărarea valorilor creștine. O astfel de provocare este legată de propunerile actuale de eliminare a orelor de Religie din școli.

              Biserica Romano-Catolică a invitat reprezentanții cultelor să participe în data de 17 februarie 2021 la o celebrare în Catedrala Romano-Catolică pentru sufletul  tuturor celor care au murit din cauza pandemiei.

              Domnul Tiberiu Bulzan i-a invitat pe cei care doresc să se alăture demersului său, inițiat cu câteva luni în urmă, acela de a merge împreună cu credincioșii în fiecare duminică seara pentru 10 – 15 minute de rugăciune, începând cu ora 19.00,  în Rogerius, în parcarea de lângă Spitalul Covid, pentru a oferi un sprijin spiritual celor bolnavi din cauza pandemiei și cadrelor medicale.

              Întâlnirea s-a încheiat tot printr-o rugăciune. Îndemnul  comun al reprezentanților a fost acela de a rămâne uniți în rugăciune, pentru ca  Dumnezeu să binecuvânteze fiecare comunitate.

Laura Ologu

Biroul Pastoral