În după-amiaza zilei de joi, 14 ianuarie 2021, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a organizat un eveniment premergător Zilei Culturii Naționale, intitulat Dialog între generații.
Întâlnirea transmisă prin aplicația Zoom a fost prezidată de doamna Rodica Indig, consilier cultural în cadrul Episcopiei, care, în deschiderea evenimentului, a amintit de debutul literar al marelui nostru poet și de importanța operei acestuia.
Echipa Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu – formată din elevii Dragoș Tomescu, Rareș Bâte, Ioana Vașadi, Rebeca Mărcuș, Nicole Tule, Vlad Muntean, Isabela Gyori, Mihai Ciupleu, Clara Leu, coordonați de profesorii de Limba și literatura română Paula Băliban, Emilia Haș, Mihaela Danciu, Ioana Sarca și Paula Mureșan – a interpretat o scenetă care a vizat tema dialogului între generații. Astfel, în cadrul unei lecții online de Limba și literatura română, profesorul și-a ghidat învățăceii în aventura cunoașterii universului eminescian, discutând cu aceștia pe seama celor mai importante teme regăsite în poemele eminesciene. Interacțiunea profesor-elev a scos la suprafață diferitele tipuri de elev: îndrăgostitul de natură, copilărosul, visătorul, îndrăgostitul, contemplatorul, cugetătorul. Lecția s-a încheiat cu o meditație asupra vieții și a condiției umane, marcată prin recitarea poemului Odă (în metru antic).
Yvonne-Melania Imre, elevă în clasa a VIII-a la același liceu, a pregătit pentru eveniment o ilustrație deosebită în care se oglindesc universul eminescian și simbolurile sale.
Liceul Don Orione a fost reprezentat în cadrul întâlnirii de doamnele profesor de Limba și literatura română Ioana Rittinger și Diana Liber, care și-au prezentat dezamăgirea legată de faptul că noile manuale de Limba și literatura română pentru gimnaziu conțin un singur text semnat de Mihai Eminescu. În discursul prezentat, s-a pus accent pe necesitatea abordării textelor eminesciene, indiferent de disciplină, și au fost expuse părerile elevilor legate de importanța operei marelui poet – Eminescu a devenit un adevărat Luceafăr pentru români.
Doamna profesor Petronela Moldovan, un spirit mereu tânăr, s-a adresat în special elevilor prezenți în întâlnire, exprimându-și bucuria de a vedea lumina bibliotecilor în încăperea fiecăruia: Încheiem sărbătorile cu sărbătoarea poeziei. Azi, suntem în intimitatea poeziei și în Eminescu. Avem foarte mare nevoie de poezie! Dragi tineri, vă îndemn să citiți nu doar în momente jubiliare. Citiți poezie și citiți-l pe Eminescu! Poezia, intrată în sufletul vostru, vă schimbă din interior. Vă face să vă descoperiți propria interioritate. Nimic nu poate înlocui acest tip de cunoaștere! Eminescu e un continent. După ce a recitat fragmente din poemele Povestea magului călător în stele, Memento mori și Melancolie, doamna profesor le-a făcut o propunere celor din tânăra generație: „Să vă gândiți, de Ziua lui Eminescu, care e poezia ce vă vorbește cel mai mult!”
În încheiere, Preasfințitul Virgil a recitat frumoasa poezie religioasă Răsai asupra mea și a prezentat legăturile marelui poet cu Biserica Greco-Catolică, pornind de la profesorul Aron Pumnul și terminând cu Titu Maiorescu. De asemenea, și-a exprimat iubirea pentru Eminescu și dorința de a scoate cu adevărat la lumină biografia celui care a prețuit atât de mult Mica Romă.
Eugen Ivuț