De Iacopo Scaramuzzi

Cu un semn de atentie care atesta cordialitatea raportului, papa l-a primit, la 7 noiembrie 2017, pe marele imam de la al-Azhar, Ahmed Muhammad al-Tayyib, dupa ce l-a primit deja în Vatican în mai 2016 si dupa ce Francisc personal a participat în aprilie anul acesta la o conferinta de pace gazduita de al-Azhar la Cairo.

Colocviul din mai 2016 a însemnat reluarea colaborarii dintre al-Azhar si Sfântul Scaun, care fusese întrerupt de ateneul musulman dupa ce, în ianuarie 2011, papa Benedict al XVI-lea a citat un atentat împotriva coptilor din Alexandria printre motivele pentru care este "necesitate urgenta pentru guvernele din regiune sa adopte, în pofida dificultatilor si amenintarilor, masuri eficace pentru protejarea minoritatilor religioase". Cuvinte interpretate la Cairo ca ingerinta politica, asa încât guvernul egiptean de atunci l-a rechemat pe ambasadorul sau de la Sfântul Scaun si Universitatea sunnita a decis, evocând si discursul lui Joseph Ratzinger la Regensburg, sa suspende dialogul cu Sfântul Scaun.

Dialogul este reluat acum în mod stabil, îndeosebi cu angajarea cardinalului Jean-Louis Tauran, presedinte al Consiliului Pontifical al Dialogului Interreligios, si audienta acordata marelui imam din partea papei în ziua sa saptamânala în mod traditional lipsita de întâlniri si activitati publice, martea, confirma bunele raporturi.

În dupa-amiaza de astazi, Ahmed Muhammad al-Tayyib, participa la Roma la a treia editie a "dialogurilor de civilizatii", promovate de aceeasi universitate al-Azhar si de Comunitatea "Sfântul Egidiu", si menite sa promoveze o întâlnire aprofundata între "Orient si Occident", asa cum afirma titlul acestui tip de întâlnire care s-a desfasurat prima data la Firenze, în iunie 2015, si, în mai 2016, la Paris.

În capitala franceza, participantii s-au întrebat despre modul de a convietui, atât în Orient cât si în Occident, cu noi categorii într-o lume globalizata. În afara de asta, la Paris s-a reafirmat refuzarea violentei facute în numele religiei. Cu acea ocazie, marele imam de la al-Azhar a condus o vizita la memorialul victimelor terorismului la Teatrul Bataclan.

Astazi, masa rotunda se intituleaza "Un secol: de la sfârsitul imperiilor la globalizare". În aceasta etapa complexa din istoria umana, la un secol de la sfârsitul primului razboi mondial si al echilibrelor controversate create de puterile coloniale de atunci, îndeosebi, aceasta întâlnire vrea sa caute pasii corecti pentru a promova o noua perioada, caracterizata de convietuirea între cele doua civilizatii într-un timp marcat de globalizare si de provocarile legate cu acest fenomen.

Printre personalitatile care vor interveni este prevazuta prezenta cardinalului Tauran, precum si a marelui imam de al-Azhar, si în afara de asta a islamologului francez Olivier Roy, a fondatorului Comunitatii "Sfântul Egidiu", Andrea Riccardi, precum si, pentru un salut, a presedintelui senatului, Pietro Grasso. În afara de asta, al-Tayyib ar trebui sa-l întâlneasca, în aceasta vizita a sa la Roma, si pe presedintele consiliului, Paolo Gentiloni, si pe ministrul de externe, Angelino Alfano, pentru a discuta, anunta într-un comunicat al-Azhar, despre modul de a coordona eforturile pentru a promova cultura coexistentei, a pacii, refuzând violenta, ura si fanatismul religios.

(Dupa Vatican Insider, 7 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa:http://www.ercis.ro