„Papa Francisc a ajuns în Santiago, Chile, în seara zilei de 15 ianuarie 2018, începând astfel calatoria apostolica în Chile si Peru, ce se va încheia pe 22 ianuarie. La sosire a fost întâmpinat de presedintele tarii, Michelle Bachelet Jeria, de presedintele senatului, Andrés Zaldivar, de presedintele camerei deputatilor, Fidel Espinoza, de presedintele Curtii Supreme, Haroldo Brito, de ministrul afacerilor externe, Heraldo Muñoz, si de ambasadorul chilian pe lânga Sfântul Scaun, Mariano Fernandez.
Prezent a fost si Arhiepiscopul de Santiago de Chile, Cardinalul Ricardo Ezzati Andrello SDB, si presedintele Conferintei Episcopale Chiliene, Mons. Santiago Silva Retamales. Dupa florile primite de la doi copii îmbracati în costume nationale, onorurile militare si prezentarea delegatiilor, Sfântul Parinte a fost transportat cu masina la Nuntiatura Apostolica din Santiago de Chile. Înainte sa ajunga însa la Nuntiatura, Pontiful a facut o scurta oprire la parohia San Luis Beltrán, din Pudahuel, pentru a se reculegere câteva momente la mormântul Mons. Enrique Alvear Urrutia, cunoscut ca „Episcopul saracilor”.
La putin timp dupa alegerea sa în martie 2013, Papa Francisc a declarat ca doreste sa conduca „o Biserica saraca pentru saraci”, iar în contextul tarii pe care o viziteaza acum, putine figuri simbolizeaza mai bine aceasta dorinta precum Episcopul Alvear, al carui moto era: „Cristos m-a trimis sa evanghelizez saracii”. Vizita facuta la mormântul sau este implicit un omagiu adus victimelor dictaturii militare conduse de Agosto Pinochet în anii ’70 si ’80, prelatul chilian fiind cunoscut pentru opozitia sa în fata încalcarii drepturilor omului.
Nascut în 1916, Alvear a fost al optulea din cei 11 copii ai unei familii catolice pioase. A studiat la Universitatea Catolica Pontificala din Chile, fiind hirotonit preot în 1941. S-a dedicat slujirii saracilor. A devenit Episcop de San Felipe în 1964, apoi fiind transferat ca Episcop auxiliar de Santiago. Printre altele a luat parte la Conciliul Vatican II (1962-1965), fiind si profund implicat în Conferinta Episcopala din America Latina si Caraibe (CELAM). Când armata chiliana, sub Pinochet, l-a dat jos pe presedintele Salvador Allende, pe 11 septembrie 1973, preluând astfel controlul tarii, în chiar acea noapte, în ciuda sfatului dat de consilierii sai, Episcopul Alvear a mers la închisori pentru a vedea starea celor care fusesera arestati în contextul loviturii de stat.
Mai apoi, Mons. Alvear a devenit un vizitator regulat al celebrei Villa Grimaldi, cea mai mare dintre închisorile si centrele de tortura conduse de politia secreta chiliana sub Pinochet. Aceasta l-a facut tinta a suspiciunii regimului, între încercarile de intimidare fiind inclusiv plantarea de bombe în biroul sau. A murit în 1982, iar în martie 2012, sub Cardinalul Riccardo Ezzati de Santiago, a fost deschisa cauza sa de beatificare.
Sursa: http://www.catholica.ro