Ieri seară, 7 decembrie 2020 la ora 19.30, la Cateheza on-line destinată adulţilor şi familiilor, părintele Gabriel Mărincaş din Gherla a explicat însemnătatea Proscomidiei, acea parte de început a Sfintei Liturghii, ritual care se săvârşeşte în ascuns de către preot, pentru a pregăti Pâinea şi Vinul spre consacrare.
În special participanţii din rândul credincioşilor au aflat cu această ocazie o mulţime de aspecte interesante legate de Proscomidie, tema fiind de regulă mai puţin cunoscută. La început, Proscomidia era săvârşită de către diacon. În timp aceasta a evoluat, dobândind valenţe simbolice şi alegorice.
Amintind de cele cinci pâini din Evanghelie, înmulţite de către Isus Mântuitorul, la Proscomidie se folosesc cinci prescuri, din fiecare extrăgându-se părticele specifice ( prima, Agneţul, referindu-se la Mântuitorul Isus Cristos, a doua la Sfînta Fecioară Maria, a treia la sfinţi, a patra la vii iar a cincea la morţi ). Inclusiv cele trei acoperitoare ale discului şi potirului au fiecare o însemnătate anume şi o simbolistică precisă.
Din prima prescură se extrage Agneţul, acea prismă din pâine care-L reprezintă pe Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii.
De amintit este un alt aspect foarte important, acela că fiecare parte al Sfintei Liturghii se bazează pe un exemplu din viaţa Mântuitorului Isus Cristos.
Părintele a subliniat în încheiere faptul că Isus este pâinea cea adevărată, dată din cer, noi fiind dependenţi de hrana Dumnezeiască.
Următoarea cateheză, referitoare la Epistola către Filipeni a Sfântului Apostol Pavel, va fi găzduită de platforma Zoom joi, 10 decembrie 2020 la ora 19.30.
Link-ul de conectare pentru întâlnirile Zoom:
https://us02web.zoom.us/j/7810039553…
ID de întâlnire: 781 003 9553
Cod de acces: cateheze20
Sunteţi aşteptaţi cu drag !
Laura Ologu
Biroul Pastoral