”Există noutăți care te fac să crești și există colonizări ideologice, care fac un adevărat măcel”. Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, papa Francis a primit în audiență participanții la adunarea Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici. Printre aceștia se aflau episcopul Virgil Bercea, al eparhiei greco-catolice de Oradea, și o delegație de profesori din România.

Este important să înțelegem în domeniul învățământului ”ce este o noutate care te face să crești și ce este o ideologizare, o colonizare ideologică”: este îndemnul adresat de papa Francisc participanților la adunarea generală a Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici, primiți în audiență sâmbătă, 12 noiembrie a.c., în Sala Consistoriului din Palatul Apostolic.

Printre participanții la audiența papei și la lucrările adunării se afla, de asemenea, episcopul Virgil Bercea, al eparhiei greco-catolice de Oradea, în calitate de președinte al Comisiei pentru învățământ din cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, împreună cu o delegație de profesori din România. Prelatul român i-a oferit papei o icoană a Fecioarei Maria și acatistul Fericiților episcopi martiri greco-catolici români, pe care pontiful i-a beatificat la Sfânta Liturghie din 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății de la Blaj.

În discursul său, papa Francisc a vorbit despre pericolul ideologiilor în educație și a scos în evidență faptul că ”astăzi, colonizările ideologice distrug personalitatea umană, iar atunci când pătrund în educație fac un adevărat măcel”. În fața acestei realități, Sfântul Părinte a subliniat contribuția importantă a Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici (UMEC – WUCT), despre care a spus că este ”o rețea de colegi în profesie, dar de frați și surori în credință care, în spiritul și cu stilul prieteniei, primirii, cunoașterii reciproce și creșterii spirituale, se dispun în serviciul tuturor profesorilor catolici pentru ca să-și păstreze identitatea și să-și ducă mai departe misiunea lor”.
Papa Francisc: ”Aș spune că, în această îndatorire, voi sunteți colaboratori ai papei. Într-adevăr, misiunea Succesorului lui Petru este să-i întărească și să-i susțină pe frați în credință (cf. Lc 22,32). În acest fel, voi, în domeniul școlii, faceți prezent serviciul Bisericii de a-i susține în credință pe profesorii catolici pentru a-și desfășura cât mai bine munca și mărturia lor în situații deseori complexe pe plan relațional și pe plan instituțional”.

Papa a spus că ”educatorul creștin este chemat să fie în același timp pe deplin uman și pe deplin creștin”, fără a ajunge să fie ”spiritualist” și ”în afara lumii” pentru că ”nu există umanism fără creștinism și nu există creștinism fără umanism”. Din această perspectivă, Uniunea Mondială a Profesorilor Catolici este, în realitate, alături de toți profesorii, indiferent de vârsta și de tipologia muncii, pentru că ”toți profesorii – dacă-i vedem într-o optică creștină, de care, uneori, ei înșiși nu-și dau seama pe deplin – sunt în condiția de a lăsa un semn, în bine și în rău, în viața copiilor, adolescenților și tinerilor care le sunt încredințați pentru o perioadă lungă de timp. Ce responsabilitate mare! Dar ce șansă, de a-i introduce, cu înțelepciune și respect, pe cărările lumii și ale vieții, însoțind mintea lor ca să se deschidă la ceea ce este adevărat, frumos și bun!”

Papa a adresat, în fine, membrilor Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici (UMPC) un îndemn la care a spus că ține foarte mult și care se referă la Pactul Global al Educației: ”Am încredere”, a spus pontiful, ”în angajamentul vostru de a-i implica pe profesorii care și-au dat adeziunea la UMPC în privința acestui proiect care își dorește să pună în centru persoana umană, cu demnitatea și frumusețea ei, și familiile ca protagoniste educative primare”.

Originile UMPC datează din 1908, când președinții asociațiilor de profesori catolici din Austria, Olanda, Elveția și Germania au lansat ideea unei reuniuni internaționale a profesorilor catolici. Vicisitudinile secolului XX și-au pus amprenta și asupra acestei asociații, care a fost refondată la Roma în 1951 cu denumirea actuală.

Adrian Dancă

Cetatea Vaticanului

Sursa: vaticannews.va