„Duminica, 12 Septembrie 2010, a fost sfintita noua biserica greco-catolica din Carei, cu hramul „Sfântul Andrei”. Alaturi de Preasfintitul Virgil, episcop de Oradea, la sfintirea bisericii au mai participat: IPS. Ján Babjak – arhiepiscop si mitropolit de Prešov, Slovacia; PS. Kocsis Péter Fülöp – episcop de Hajdúdorog, Ungaria; PS. Milan Šášik – episcop de Munkachevo, Ucraina; PS. Cornel Damian – episcop auxiliar romano-catolic de Bucuresti; PS. Vasile Bizau – episcop auxiliar de Blaj. Au fost prezenti peste 30 de preoti si un numar mare de credinciosi.
Evenimentul a început cu procesiunea preotilor si a ierarhilor, urmata de slujba sfintirii bisericii si Sfânta Liturghie. La sfârsitul Sfintei Liturghii, IPS Ján Babjak a adresat un salut din partea credinciosilor greco-catolici din Slovacia, iar pr. protopop Radu Dan Filip a adus un cuvânt de multumire tuturor persoanelor implicate în ridicarea noului lacas de cult. Tot cu aceasta ocazie, PS. Virgil a reînfiintat Vicariatul Foraneu al Satmarului, numindu-l pe pr. Filip în functia de Vicar foraneu, si a acordat Crucea Eparhiala laicilor: Ioan Filip, Adrian Lata, Radu Galis, Ioan Corbârzan si sora Agnes Maria.
Piatra de temelie a bisericii a fost pusa în anul 1995 de catre parintele Gheorghe Opris, în prezent paroh al comunitatii greco-catolice din Dearborn, Michigan, SUA, dupa un proiect al arhitectului Mirela Mois. Din anul 1997 lucrarile au fost continuate de pr. Filip Radu, proiectul suferind unele modificari, la care si-a adus contributia prof. univ. Raoul Sorban.
Alaturi de noua biserica din centrul orasului Carei, mai exista înca trei parohii greco-catolice: parohia „Nasterea Sfintei Fecioare Maria”, parohia „Sfântul Anton de Padova” si parohia maghiara „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”.