„”A lucra uniti pentru a apara speranta cere sa fim foarte atenti la coruptie, o alta forma, deseori subtila, de degradare a mediului care polueaza progresiv întregul tesut vital. Degradarea mediului este strâns legata de degradarea morala”: a spus papa Francisc la întâlnirea, vineri, 19 ianuarie 2018, cu autoritatile politice, reprezentantii societatii civile si membrii Corpului diplomatic la Palatul Guvernului din Lima, în Peru. Întâlnirea a avut loc la ora locala 16.45 (ora României 23.45). Pontiful a ajuns joi în tara latinoamericana pentru o calatorie apostolica de patru zile sub genericul ”Uniti de speranta”.
Papa Francisc: «În acest context, ”Uniti ca sa aparam speranta” înseamna a promova si a dezvolta o ecologie integrala ca alternativa la ”un model de dezvoltare de acum depasit, dar care continua sa produca degradare umana, sociala si de mediu”. Aceasta cere a asculta, a recunoaste si a respecta persoanele si popoarele locale ca interlocutori valizi. Ei mentin o legatura directa cu teritoriul, cunosc timpii si procesele acestuia si stiu, printre altele, efectele catastrofice care, în numele dezvoltarii, provoaca multe initiative alterând întregul tesut vital care constituie natiunea. Degradarea mediului, din pacate, este strâns legata de degradarea morala a comunitatilor noastre. Nu putem sa ne gândim la acestea ca la doua chestiuni separate».
Facând referinta la enciclica sa ”Laudato si”, pontiful a criticat modul în care ”despuiem pamântul de resursele naturale”, spunând ca ”extractiile miniere iregulare au devenit un pericol care distruge viata persoanelor”. În acelasi fel, ”padurile si fluviile sunt devastate cu toata bogatia lor”. Atare proces de degradare ”implica si alimenteaza organizatii din afara structurilor legale care degradeaza atât de multi dintre fratii nostri, supunându-i traficului cu fiinte umane – o noua forma de sclavie – muncii la negru si delincventei”.
Vorbind mai departe de coruptie ca forma de degradare morala, pontiful a pus accentul pe angajarea tuturor cetatenilor în combaterea si eradicarea acestei trist fenomen.
Papa Francisc: «Cât rau aduce popoarelor noastre latinoamericane si democratiilor de pe acest continent binecuvântat atare ”virus social”, un fenomen care infecteaza totul, în timp ce daunele cele mai mari le îndura cei saraci si pamântul. Ceea ce se poate face pentru a combate acest flagel social merita cea mai înalta consideratie si sustinere. Aceasta lupta ne angajeaza pe toti. ”Uniti ca sa aparam speranta” implica o cultura mai mare a transparentei între institutiile publice, sectorul privat si societatea civila, fara a exclude organizatiile bisericesti. Nimeni nu se poate considera strain de acest proces. Coruptia este evitabila si cere angajarea tuturor».
În prezenta presedintelui tarii, Pedro Paolo Kuczynsky, si a celor mai înalte autoritati peruane, pontiful a remarcat importanta tinerilor, ”prezentul cel mai vital” al unei societati. ”Prin dinamismul si entuziasmul lor”, a subliniat Sfântul Parinte, tinerii ”fagaduiesc si invita la a visa un viitor de speranta care se naste din întâlnirea dintre culmile întelepciunii ancestrale si ochii noi pe care îi ofera tineretea”.
Papa Francisc: «Ma bucur si de un fapt istoric: sa stiu ca în aceasta tara speranta are o fata de sfintenie. Peru a dat nastere sfintilor care au deschis drumuri de credinta pentru întregul continent american. Pentru a mentiona doar unul dintre ei, Martin de Porres, care, fiu a doua culturi, a aratat taria si bogatia care se nasc în persoane atunci când pun iubirea în centrul vietii lor. Si as putea sa continui îndelung aceasta lista materiala si ideala de ratiuni ale sperantei. Peru este pamânt de speranta care invita si provoaca la unitatea întregului sau popor. Acest popor are responsabilitatea de a se mentiune unit pentru a apara, printre altele, toate aceste motive de speranta».
În fine, invocând mijlocirea Sfintei Roza de Lima asupra natiunii, pontiful a dat asigurari cu privire la angajamentul Bisericii catolice ”pentru ca Peru sa fie mai departe un pamânt de speranta”.
(rv – A. Danca)
Sursa: http://ro.radiovaticana.va