Indiferent de an, în Biserica noastră ziua de 8 decembrie poartă în istoria sa tristeţea morţii ilustrului episcop greco-catolic al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea Mare – Demetriu Radu, senator de drept în Parlamentul României Mari, adevărat deschizător de drumuri, ctitor de şcoli şi lăcaşuri de cult, om de o înaltă cultură, probitate morală şi credinţă desăvârşită.
Cauza morţii? A fost o victimă colaterală a atentatului cu bombă din Senatul României pus la cale de Max Goldstein, Saul Osias şi Leon Lichtblau. În urma acestei tragice intamplari şi ca un omagiu de adâncă preţuire din partea locuitorilor de pe plaiurile natale, satele Uifalău şi Tampahaza s-au unit, iar noua localitate a fost denumită Rădeşti.
În luna august a anului 2020, la o sută de ani de la trecerea Preasfinţitului Demetriu Radu la Domnul, Ana Boariu-Berlogea – regizor de teatru şi film documentar a demarat proiectul naţional Via Scriptorum creat de tineri şi pentru tineri.
Ce presupunea acest proiect? Descoperirea şi cunoaşterea vieţii lui Demetriu Radu prin probe sportiv educative şi joc de pistă prin împrejurimile Blajului, pe urmele scriitorilor și a personajelor lor. (https://www.viascriptorum.com/traseu)
Din echipa de lucru a doamnei Ana Boariu-Berlogea au făcut parte şi tineri din Oradea, care cu câteva săptămâni înainte de demararea proiectului, s-au întâlnit săptămânal şi au pus la punct jocurile, care urmau să fie parte a traseului cunoaşterii vieţii episcopului. Astfel, Monica Domuţa, Sorana Stan, Dan Goţia şi Ştefana Goţia au reuşit să pună bazele unei aventuri frumoase în Rădeşti cu parcurs ciclistic, caiac şi jocuri de traseu.
De-a lungul anului ne-am întâlnit periodic pentru a discuta ceea ce am mai descoperit despre Episcopul Demetriu Radu și pentru a adăuga alte probe și curiozități traseului. Traseul propriu-zis a fost făcut în decursul a două zile din Blaj, până în Rădești, încercând să călcăm pe urmele episcopului. În prima zi, ziua sosirii au avut loc mai multe probe începând din fața castelului din Blaj. Ziua următoare am pornit pe biciclete spre Rădești, oprindu-ne pe parcurs pentru a face alte probe. Ajunși în satul natal al lui Demetriu Radu ne-am oprit la școală unde am fost întâmpinați cu brațele deschise și cu voie bună. În curtea bisericii din Rădești, pictată de renumitul artist Octavian Smighelschi – greco-catolic, a avut loc un atelier de făcut icoane. La întoarcere, tinerii au parcurs o porțiune din drum în caiac pe Mureș. Monica Domuţa – membră a Asociaţiei de cercetaşi creştini români
Pe parcursul traseului am putut descoperi atât informații legate de viața lui Demetriu Radu cât și ce înseamnă munca în echipa și depășirea limitelor. A fost o experiență interesantă, care ne-a îmbogățit din punct de vedere spiritual. Am avut mai multe obstacole peste care a trebuit să trecem însă, ca şi în orice aventură, totul s-a sfârșit cu bine. Sorana Stan – membră a Asociaţiei de cercetaşi creştini români
Am învăţat ce înseamnă credinţa, dar cel mai important, am simțit cum frumosul din oameni reuşeşte să creeze adevărate trepte ale cunoașterii. Împreună am format o echipă minunată şi am reuşit să formăm un traseu al prieteniei. Sunt sigur că Preasfinţitul Demetriu Radu a fost mândru de noi şi că de acolo de sus ne veghează cu rugăciunea sa. Dan Goţia – membru Asociaţiei Zileos
Doresc să-i mulţumesc doamnei Anca Boariu-Berlogea pentru minunata oportunitate de participa la acest proiect. Mă bucur că am făcut parte dintr-o echipă atât de dinamică şi creativă, alături de prietenii mei Monica, Sorana şi Dan. Am petrecut împreună momente deosebit de frumoase, pline informaţii preţioase, de provocări constructive şi amuzante. Ştefana Goţia – responsabil naţional la nivel de comunicare al Asociaţiei Zileos.
Chiar dacă pandemia ne limitează acţiunile fizice şi deplasările, nimic nu ne împiedică să devenim în fiecare zi cea mai bună versiune a noastră, prin asimilarea termenilor curiozitate şi învăţare. Aşa că nu ezitaţi să vedeţi cum a decurs proiectul, care îl are în centru viaţa şi activitatea episcopului Demetriu Radu, accesând linkul: https://f333121e-3bb4-4ee0-a869-8e71b9ed9178.filesusr.com/ugd/ff664b_9e88b26aeff74d21b836ee18c67984f8.pdf.
Ștefana Goția