Reuniunea Mariană
,,Ea nu e numai cea plină de har și de dar, ci e cea plină de viață și de putere. Ea este mijlocitoarea noastră pe lângă Dumnezeu”
Episcop Ioan Suciu
În ziua aleasă de noi, de marianiști, pentru a trăi în gând, în inimă, în fapte și rugăciune cu Sfânta Fecioară Maria,oferindu-i, din iubire, o zi mariană, simțim nevoia de a fi ajutați ; o invocare scurtă ne întărește începutul :,,Învrednicește-ne, Doamne, în ziua aceasta fără de păcat să ne păzim !”
Tot sprijin ne sunt și Sfinții noștri Martiri. Evlavia personală a ficăruia ne poate fi model nu numai pentru această zi deosebită, dar și pentru viața de marianiști.Model ne poate fi credința trăită de Sfinții noștri, model ne poate fi și curajul mărturisirii necontenite a credinței, în timpuri senine sau vrăjmașe. În același timp, este și un îndemn de curaj pentru a-l face cunoscut pe Cristos astăzi prin apostolatul nostru marian.
Au iubit-o pe Sfânta Fecioară…Și Rozariul Ei cel Sfânt le era mereu în mâini. Preasfințitul Valeriu Traian Frențiu, în genunchi, se ruga la ,,Grota Sfintei Fecioare de la Lourdes” din grădina,,Internatului Pavelian de Fete” din Beiuș, lăsa încet-încet să-i alunece bobițele Rozariului printre degete în rugăciunea știută numai de Preasfinția Sa și de Sfânta Fecioară.
Preasfinția Sa Ioan Bălan putea fi văzut în fiecare după-amiază în grădina reședinței Episcopiei de Lugoj, cu Rozariul cel Sfânt în mâini, adâncit în rugăciune.
Episcopul Alexandru Rusu al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, primul Episcop al aceste Dieceze înființată în anul 1930,la înființare, a făcut cunoscută hotărârea ca Sfânta Fecioară Maria să fie Patroana Diecezei : ,,Ea care este izvorul îndurărilor, mângâierea celor ce plâng și limanul celor pierduți”.
Toți Sfinții Episcopi au dorit să aibă Reuniuni Mariane puternice în Diecezele ai căror Păstori erau. Preasfinția Sa Valeriu Traian Frențiu a avut în toate parohiile, a avut și Reuniuni Mariane pentru elevele și elevii liceelor confesionale, ca să fie pregătiți pentru o adevărată viață creștină.
Cu aceeași intenție, Preasfințitul Ioan Suciu a scos pentru elevii marianiști revista ,,Marianistul ”. În 1948, când viața Bisericii noastre era amenințată, Preasfinția Sa a scris tinerilor pe care i-a format :,,Iubiți tineri, dragi inimii mele, A sosit ceasul eroismului creștin pe pământul românesc(…)Nu trădați credința, nici un Iscariotean să nu fie între voi. Ne îndemna să fim tari în credință și să cerem, prin rugăciunea Sf.Rozariu, ajutor Preacuratei :,,Răspândiți evlavia către Inima Neprihănită a Maicii Domnului.Înmulțiți altarele Ei în familii, duceți mai departe vestirea Ei.Rugați-vă Sfântul Rozar și faceți și pe alții să se roage”.
La îndemnul Preasfinției Sale, ne întoarcem ori de câte ori slăbiciunile vieții și ale lumii au nevoie de sprijin, de ajutor. Să ne amintim și să urmăm acest îndemn în acest timp când pandemia este o amennințare a vieții și în ziua aleasă a fi trăită cu Maria, prin Sf.Rozariu, să cerem lui Dumnezeu salvarea lumii.
Episcopii noștri, Sfinții noștri, o cinsteau pe Sfânta Fecioară și prin pelerinajele la mănăstirile închinate Ei :Nicula, Bixad, Prislop, Cărbunari și altele . Spre Nicula, Preasfinția Sa Iuliu Hossu ,,urca dealul cu bunii credincioși, cu cerșetorii de la marginea drumului, cu toți ceșetorii cei mulți cerșind cele sufletești mângâieri de la Maica milelor”. Peste ani, în închisoare, peregrina sufletește mereu la Nicula.În ziua mariană, astfel de peregrinări sufletești putem și noi face.
Oricum am trăi ziua mariană, în jurul nostru va fi aceeași îngrijorare, aceleași suferințe aduse de virusul ucigător. Ca să ne împlinim promisiunea, să avem puterea să o împlinim, ne vom aminti cuvintele Preasfinției Sale Virgil Bercea din ,, Scrisoarea P.S.Virgil, Episcop de Oradea, către preoți și credincioși” :,, Vă scriu aceste rânduri pentru a vă încuraja să rămânem uniți în rugăciune pentru a nu ne lăsa pradă deznădejdii. Rugăciunea ne ajută spiritual și ne oferă luciditate în fața încercărilor și a suferinței, iar încrederea în medici și personalul sanitar ne dă speranța că în Domnul vom birui și acest virus”.
Ziua mariană este și un prilej de reculegere sufletească, de,,coborâre în adânc și ridicare la înălțimi”, fiecare marianist va ști să-i dea o anumită culoare, o anumită frumusețe, iar rugăciunea către Preacurata ne va uni pe toți :,,Mamă iubitoare de miluire a Dunmnezeului celui milostiv, ai milă de noi…Și ne dă lacrimi de pocăință și de mărturisire, ca să te lăudăm și să te preamărim în toate zilele vieții noastre”.Amin.
Otilia Bălaș
Rozariul și Sfinții noștri