”Învățați-i pe tineri să fie studenți excelenți, dar și autentici mărturisitori ai credinței”. Papa Francisc a transmis un mesaj participanților la congresul anual al educatorilor catolici din Filipine, organizat în zilele de 21-25 septembrie 2020. Din cauza pandemiei, lucrările congresului se desfășoară în regim online, iar multe școli au suferit modificări radicale în ceea ce privește didactica și prezența fizică a elevilor și studenților. Cu toate acestea, educatorii își propun ca școala catolică să devină ”un adevărat catalizator de schimbare”.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
24 septembrie 2020 – Vatican News
.

”Învățați-i pe tineri să fie nu doar studenți excelenți, dar și autentici mărturisitori ai credinței”: este, pe scurt, îndemnul papei Francisc adresat educatorilor catolici din Filipine, reuniți de la 21 la 25 septembrie a.c. pentru lucrările congresului lor anual.

Manifestarea este organizată de Asociația Catolică Educativă din Filipine, organizație care reunește cele peste 1.500 de școli catolice din singura țară asiatică majoritar catolică. Din cauza pandemiei de Covid-19, congresul educatorilor catolici din Filipine se desfășoară în regim online, cu transmisiuni directe în streaming și pe platformele de socializare.

Îndemnul pontifului a ajuns la participanți printr-un mesaj, în limba engleză, semnat de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, mesajul fiind citit de președintele Asociației amintite, preotul Elmer Dizon. Pontiful amintește că educația catolică trebuie să învețe nu doar însușirea unei gândiri critice, dar trebuie să ofere și o formare bazată pe doctrina și morala creștină. În acest fel, educația va duce la formarea unor bărbați și femei ”care vor fi gata să-și asume marile responsabilități din cadrul societății și să dea mărturie pentru adevărata credință în lume”.

În discursul de deschidere a lucrărilor congresului, președintele Asociației Catolice Educative din Filipine a subliniat că pandemia a avut urmări foarte mari asupra domeniului educației. ”În mijlocul provocărilor actuale”, a afirmat pr. Elmer Dizon, ”se depun eforturi continue pentru ca școlile catolice să devină un adevărat catalizator de schimbare”.

La rândul său, mons. Roberto Calara Mallari, membru al Comisiei episcopale pentru cateheză și educația catolică, a încurajat școlile catolice să puncteze pe creativitate pentru ca fiecare să-și găsească modalitățile de învățământ care corespund mai bine la exigențele propriilor elevi și studenți. Asociația educatorilor catolici, a subliniat prelatul, ”nu se va lăsa paralizată de frică, dar va căuta să fie întotdeauna o călăuză atât pentru elevi și studenți, cât și pentru școlile care, în mijlocul pandemiei, continuă să lupte pe frontul educației”.

Participanții la congresul Asociației educatorilor catolici din Filipine așteaptă ca vineri, 25 septembrie a.c., să intervină, printre alții, cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle, prefectul Congregației pentru evanghelizarea popoarelor.

Autor: Adrian Dancă

Sursa: https://www.vaticannews.va/