Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) a comentat miercuri, 13 decembrie 2023, încheierea celei de-a 28-a Conferințe a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28), desfășurată la Dubai în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023.

Pr. Manuel Barrios Prieto, secretar general al COMECE, a salutat acordul dificil la care s-a ajuns cu privire la eliminarea treptată a combustibililor fosili, manifestând totodată îngrijorarea Conferințelor Episcopale Europene asupra faptului că angajamentul real al părților de a-l pune în aplicare în mod eficient:

„COMECE salută consensul asupra unor probleme esențiale, cum ar fi abordarea serioasă a pierderilor și daunelor și eliminarea treptată a combustibililor fosili într-un mod corect. În același timp – subliniază el – suntem îngrijorați de faptul că limbajul vag poate indica o lipsă de angajament serios. Facem apel la părțile implicate să depășească interesele partizane și să ia măsuri concrete de dragul binelui comun, al grijii Casei noastre comune și a justiției intergeneraționale.”

În discursul adresat pe 3 decembrie a.c., Papa Francisc sublinia că „este esențială o schimbare de ritm care nu înseamnă o modificare parțială a procesului, ci un nou mod de a acționa împreună. Dacă Acordul de la Paris a marcat «un nou început» în lupta împotriva schimbărilor climatice, care s-a deschis la Rio de Janeiro în 1992, trebuie să relansăm acum calea care trebuie urmată. Trebuie să oferim un semn concret de speranță. Acest COP este un punct de cotitură: manifestă o voință politică clară și tangibilă, care duce la o accelerare decisivă a tranziției ecologice, prin forme care au trei caracteristici. Ele trebuie să fie: eficiente, obligatorii și ușor de monitorizat”.  Sfântul Părinte îndemna ca acestea să se realizeze în patru direcții: eficiența energetică, resurse regenerabile, eliminarea combustibililor fosili și educaţia la stiluri de viaţă mai puţin dependente de acestea din urmă.

În același mesaj, Papa Francisc i-a îndemnat pe liderii lumii să progreseze, fără a face pași înapoi, subliniind că anul 2024 este unul de cotitură:

„Se știe că diverse acorduri și angajamente asumate «au avut un nivel scăzut de implementare deoarece nu au fost stabilite mecanisme adecvate de control, verificare periodică și sancționare a nerespectării» (Laudato si’, 167). Aici este vorba de a nu mai amâna, de a pune în aplicare, nu doar de a spera, spre binele copiilor voștri, al cetățenilor voștri, al țărilor voastre, al lumii noastre. Fiți arhitecții unei politici care dă răspunsuri concrete și coezive, demonstrând noblețea rolului pe care îl aveți și demnitatea serviciului pe care îl prestați. Puterea este pentru a sluji. Și nu are rost să menținem astăzi o autoritate care să fie amintită mâine pentru incapacitatea ei de a interveni atunci când era urgent și necesar (vezi ibid., 57). Istoria vă va mulțumi pentru aceasta. Și, de asemenea, societățile în care trăiți, în cadrul cărora există o împărțire nefericită între ‘fani’: între catastrofiști și indiferenți, între ecologiști radicali și cei care neagă importanța climei… E inutil să intrați în aceste polemici; în acest caz, ca și în cauza păcii, acestea nu conduc la niciun remediu. Politica bună este remediul: dacă de sus vine un exemplu de concretețe și coeziune, va beneficia baza, unde mulți, în special tinerii, sunt deja angajați să promoveze îngrijirea Casei noastre comună.”

La final, evocând modelul Sf. Francisc de Assisi, care scris în urmă cu 800 de ani Cântecul Creaturilor, Suveranul Pontif a îndemnat la fraternitate:

„Anul  2024 marchează punctul de cotitură. Mi-ar plăcea să fie de bun augur un episod petrecut în 1224. În acel an, Sf. Francisc de Assisi a compus Cântecul Creaturilor. A făcut-o după o noapte petrecută în dureri fizice, devenind complet orb. După acea noapte de luptă, înălțat spiritual de o experiență duhovnicească, a vrut să-L laude pe Cel Preaînalt pentru acele făpturi pe care nu le mai vedea, dar pe care le simțea frați și surori, pentru că erau create de același Tată, împărtășite oamenilor. Un sentiment inspirat de fraternitate l-a determinat astfel să transforme durerea în laude și oboseala în angajament. La scurt timp după aceea, a adăugat un verset în care L-a lăudat pe Dumnezeu pentru cei care iartă și a făcut aceasta pentru a rezolva – cu succes! – o dispută scandaloasă între primarul local și episcop. Și eu, care port numele de Francisc, aș vrea să vă spun cu tonul sincer al unei rugăciuni: să lăsăm dezbinările în urmă și să ne unim forțele! Și, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ieșim din noaptea războaielor și a devastării mediului pentru a transforma viitorul comun în zori de lumină.” – a încheiat Papa Francisc mesajul.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi