În urmă cu doi ani, în august 2018, palatul Episcopiei Greco-catolice din Oradea era distrus de un incendiu. Am decis atunci să ne implicăm în refacerea acestei clădiri emblematice pentru orașul nostru.

Anul trecut s-a pus un nou acoperiș iar anul acesta am început lucrările de refacere a fațadelor. Reabilitarea faţadei din curtea interioară este finalizată. Fațada exterioară laterală, dinspre strada Episcop Mihai Pavel este gata în proporţie de 80%. Se mai lucrează la fațada principală dinspre Piața Unirii. La finalul lunii iunie vor începe să vină geamurile ce vor fi montate pe parcursul lunii iulie. În luna august, toate lucrările exterioare vor fi gata. În 25 august, la doi ani de la cumplitul incendiu, palatul va avea strălucirea de odinioară, inclusiv iluminatul arhitectural.

În anul viitor vom începe ultima etapă, lucrările de refacere din interiorul palatului. Urmărim să asigurăm finanțarea din fonduri europene, clădirea fiind monument istoric. În doi ani estimez că lucrările ar putea fi gata. Clădirea va deveni un centru cultural.

Sursa Ilie Bolojan Facebook