Luni, 2 decembrie 2019, la Udine a avut loc prezentarea a două volume îngrijite de Marianna Cerno, cuprinzând perspective inedite asupra predicilor episcopului Cromazio din Aquileia: “Cromazio di Aquileia in mezzo ai Padri. Il destino medievale dei sermoni” și “Cromazio di Aquileia, I sermoni. Nuova edizione con traduzione a fronte”, publicate sub egida Institutului Pio Paschini.

La evenimentul desfășurat în sala Tronului al Palatului Patriarhal din Udine și organizat de către Arhidieceza de Udine în colaborare cu Institutul Pio Paschini pentru Istoria Bisericii din Friurli, a participat și Preasfințitul Virgil Bercea. În deschiderea evenimentului s-au remarcat nume precum Cesare Scalon, președintele Institutului Pio Paschini, care a subliniat originalitatea celor două volume, sau Andrea Bruno Mazzocato, Arhiepiscop de Udine, care a vorbit despre importanța celor două volume în raport cu magisteriul Sfântului Cromazio, unul din Părinții Bisericii. Au intervenit și Pietro Fontanini, primarul orașului Udine sau rectorul Universității Udine, Roberto Pinton, ambasadorul Zanardi Landi și primarul localității Aquileia, Emanuele Zorino.

Mai apoi s-a oferit spațiu comunicărilor cercetătorilor Rajko Bratož, profesor de Istorie Antică în cadrul Universității din Ljubljana, Emanuela Colombi, profesor de Istoria Creștinismului în cadrul Universității din Udine. Cei doi s-au aflat în dialog cu autoarea volumelor și au evidențiat prin comunicările realizate faptul că pentru prima dată au fost adunate predicile și fragmente nou descoperite ale Sfântului Cromazio, sub forma unor manuscrise medievale. Dialogul s-a desfășurat cu intermezzo-uri muzicale oferite de Scoala Aquiliensis, dirijată de maestrul Claudio Zinutti.

Volumul “Cromazio di Aquileia in mezzo ai Padri. Il destino medievale dei sermoni” s-a născut datorită unei noi recunoașteri a tradiției manuscrisurilor predicilor lui Cromazio d’Auileia, acest volum fiind un tot unitar de mecanisme de transmisie ale predicilor episcopului de Aquileia din perioada Medievală, o fotografie actualizată ce permite formularea a noi ipoteze istorice su privire la posibila origine a fragmentării lor. “Cromazio di Aquileia, I sermoni. Nuova edizione con traduzione a fronte” este, pe de altă parte, fructul rezultatelor recunoașterii tradiției manuscriselor ale predici lui Cromazio și se traduce într-o nouă ediție critică ce propune un text actualizat, ținând cont și de ultimele observații ale lui Joseph Lemarié și ale cercetătorilor din această arie.

Proiectul s-a realizat și cu susținerea Regiunii și a Fundației Friuli, patronajului Primăriei Aquileia, Fundației Aquileia, Fundației So.co.ba, Muzeului Diecezan și Galeriei Tiepopo din Udine și a Universității Udine.

Alina Maria Balaj