O Biserică tânără, nu atât datorită vârstei, cât entuziasmului care o animă, dorinței de a face comunitate și de a construi oportunități pentru tineri: astfel a definit preotul italian Feliciano Rizzella, din dieceza de Como, realitatea Bisericii greco-catolice din Eparhia de Oradea, la finalul unei vizite de câteva zile desfășurată în luna februarie 2019 în România, la invitația pr. Paul Popa, responsabil al departamentului EGCO pentru Pastorația Copiilor și Tinerilor.

Preot în parohia Berbenno Valtellino din nordul Italiei, unde își desfășoară activitatea misionară cu tinerii în cadrul oratoriului parohial, pr. Feliciano mărturisește într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO că zilele petrecute în Eparhia noastră l-au ajutat să descopere „Biserica orientală, care a trăit o lungă perioadă de încercare, a cărei istorii poate ajuta Italia și Europa de astăzi să redescopere esențialitatea rădăcinilor sale spirituale și culturale”, rememorând tocmai discursul ultimului Suveran Pontif care a vizitat țara noastră, Papa Ioan Paul al II-le, ale cărui cuvinte rostite pe 7 mai 1999, răsună și astăzi: «Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, în pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe pe stânca tare a Evangheliei».

Vizita preotului italian la Oradea a fost totodată oportunitatea stabilirii unei colaborare viitoare, printr-o înfrățire între Biroul Pastoral EGCO și Oratoriul „Ioan Bosco” din Berbenno-Valtellino. Aceasta, din dorința de a realiza pe viitor un proiect comun de pastorație, cu un grup de adolescenți ai Liceului „Iuliu Maniu” din Oradea și un grup de tineri din parohia Belbenno-Valtellino. Astfel, vara viitoare, adolescenții orădeni vor participa împreună cu profesorii lor la un oratoriu estiv desfășurat la Berbenno-Valtellino, Italia, urmând ca apoi să primească vizita tinerilor italieni, împreună cu care vor desfășura un proiect caritativ dedicat copiii din zonele rurale defavorizate. Această colaborare dorește să fie nu doar un schimb de experineță, ci un proiect concret în teritoriu, pentru a veni în întâmpinarea celor care sunt săraci nu datorită condiției sociale, ci lipsei de oportunități: este vorba de „un Start-Up pentru un proiect pastoral comun în serviciul copiilor de la sate, desfășurat after-school”. „Tinerii, încheie pr. Rizzella, vor putea în acest fel să cunoască alte „ realități pentru a putea aprecia cu adevărat ceea ce au, împărtășind experiențe de viață și lucrând împreună pentru un scop comun: acela   de a duce vestea cea bună tuturor tinerilor!”

Potrivit pr. Paul Popa, despre această colaborare vom afla mai multe detalii din partea Biroului Pastoral EGCO, în viitorul imediat apropiat.