„Joi, 21 aprilie, s-a încheiat faza nationala a Olimpiadei de religie Catolica, la Sighetu Marmatiei. În acest an, Episcopia greco-catolica de Maramures a ales sa fie gazda acestui eveniment, care se desfasoara anual în câte o Episcopie catolica de rit latin sau bizantin. Astfel, reprezentanti ai Episcopiei, în frunte cu pr. Codrea Ioan, inspector scolar, s-au ocupat în aceste trei zile si au muncit ca totul sa decurga bine pentru cei 105 elevi, alaturi de profesorii lor, veniti din toate colturile tarii pentru a participa la concurs.
Dupa afisarea rezultatelor de miercuri seara – 20 aprilie, joi – 21 aprilie, începând cu ora 14:30, a avut loc festivitatea de premiere a celor mai buni dintre participanti la Sala Centrului Cultural din oras.
„Suntem la sfârsitul unor zile, sper eu, intense si frumoase. Momentul cel mai asteptat este întotdeauna cel final pentru ca el marcheaza împlinirea, atunci când ajungem la sfârsitul oricarei actiuni ori a unei etape din viata noastra, avem sentimentul acela al împlinirii ca am parcurs un drum, o etapa, un moment important din viata noastra care se constituie într-o treapta spre mai înalt. Faptul ca dumneavoastra ati participat la aceasta etapa finala a olimpiadei nationale de religie marcheaza pentru fiecare aceasta treapta care va înscrie numele pentru anul 2016 ca si cei mai buni elevi”, a afirmat Preasfintitul Vasile Bizau, presedinte onorific al comisiei de organizare si evaluare.
Premiile, constând într-o diploma, bani si carti, oferite de catre Episcopia Greco Catolica si Inspectoratul Scolar, au fost înmânate premiantilor de pr. prof. Hoban Florin, inspector de religie – ISJ MM si de catre PS Vasile Bizau. Astfel, câte patru elevi din fiecare clasa au avut parte de câte un premiu, dar toti participantii la concurs au primit câte o diploma de excelenta în semn de apreciere pentru munca depusa în aceste luni.
Episcopia greco- catolica de Maramures si Sighetu Marmatiei s-au bucurat de acest eveniment, întrucât este pentru prima data când el se desfasoara pe aceste pamânturi istorice.
„Daca au fost mici incongruente, mici neplaceri, acelea le luam asupra noastra si sa fiti rabdatori cu noi pentru ca este primul an în care organizam olimpiada de religie si de aceea se cuvine sa fim întotdeauna îngaduitori, sa pastram întotdeauna amintirile cele frumoase si sa apreciem ceea ce a fost bine, sa fim recunoscatori si multumitori. Multumim pentru toata disponibilitatea si daruirea de care ati dat dovada”, a spus PS Vasile Bizau.
Pr. Codrea Ioan a multumit la rândul sau participantilor si Episcopiei pentru sustinerea în organizare, comisiei, tuturor profesorilor care s-au implicat.
În încheiere PS Vasile a multumit participantilor, urându-le succes în parcursul scolar, iar la sfârsit i-a încredintat pe toti Maicii Domnului, ocrotitoarea Eparhiei de Maramures, rostind o Nascatoare de Dumnezeu.
La finalul festivitatii de premiere, interpreta de muzica populara Mariuca Verdes a cântat câteva pricesne din Maramures. A fost surpriza pregatita de catre organizatori celor care au vizitat Maramuresul timp de trei zile, pentru ca programul la concurs a cuprins atât vizite culturale, de studiu prin orasul istoric, cât si rugaciuni (în rit latin si bizantin) sau participarea la programe artistice (piese de teatru). Astfel, elevii si profesorii veniti din alte judete au avut acum oportunitatea de a cunoaste capitala Maramuresului Istoric din punct de vedere istoric, cultural si spiritual.
Eleva Antonia Neaga a Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, si Iulia Marincean din Simleu Silavniei au obtinut premiul II, la aceasta etapa nationala.

Sursa:http://www.bru.ro