„Presedintele României, domnul Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, a informat Administratia Prezidentiala, printr-un comunicat transmis AGERPRES.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe 28 februarie proiectul de lege prin care Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Pastelui – devine zi de sarbatoare legala în care nu se lucreaza.

Propunerea legislativa a fost initiata de un grup de 42 de senatori si deputati din întreg spectrul politic si a fost adoptata de Senat în calitate de prima Camera sesizata. Deputatii au adoptat-o cu 233 de voturi "pentru", sapte voturi "împotriva"si 19 abtineri.

"Vinerea Mare în Europa este zi legala de sarbatoare în 16 tari dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sarbatori legale, mai putine fata de alte tari din Uniunea Europeana, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sarbatoare legala. (…) Si în România ar trebui introdusa Vinerea Mare ca zi de sarbatoare legala, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an", se preciza în expunerea de motive a actului normativ.

Codul muncii stabileste astfel urmatoarele zile ca sarbatori legale în care nu se lucreaza: 1 si 2 ianuarie; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); Vinerea Mare; prima si a doua zi de Paste; 1 Mai, 1 Iunie (Ziua Copilului); prima si a doua zi de Rusalii; 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 30 noiembrie (Sfântul Andrei); 1 decembrie (Ziua Nationala a României); 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun).

Sursa:https://www.agerpres.ro