Joi 16 mai 2019, prestigioasa instituție de învățământ Le Collège des Bernardinsdin Paris a organizat, în parteneriat cu ascociațiile Zileos și LʼOeuvre dʼOrient și cu Misiunea Greco-Catolică Română din Paris, un eveniment special dedicat episcopilor greco-catolici români morți pentru credință în timpul prigoanei comuniste.

Această inițiativă s-a axat pe proiecția în premieră în Franța a filmului

 „Șapte martori pentru Mica Romă realizat de Anca Berlogea-Boariu (52 minute), urmată de o masă rotundă la care a participat realizatoarea documentarului, alături de Mons. Pascal Gollnisch, Director general al Asociației LʼOeuvre dʼOrient și Vicar General al Ordinariatului pentru Orientali din Franța, și de Excelența Sa Adrian Cioroianu, Ambasadorul României la UNESCO. Înaintea dezbaterii care a fost moderată de pr. Cristian Crișan, Rector al Misiunii Greco-Catolice Române din capitala Franței, s-a dat citire mesajului trimis de Preafericitul ÎPS Cardinal Lucian Mureșan pentru acest eveniment. Din partea Episcopiei de Oradea, este prezentă la seara culturală de la Paris doamna Ramona Dragoș, membru al Biroului Pastoral EGCO, președinta asociației Ziléos România, co-organizatoare a evenimentului.

Vorbitorii au subliniat puternicele legături istorice și culturale dintre Franța și Biserica Greco-Catolică în context european, în contextul apropiatei vizitei apostolice a Papei Francisc în România și a prezenței Sanctității Sale la Blaj pe 2 iunie 2019, ocazie cu care îi va ridica la cinstea altarelor pe cei „Șapte martori pentru Mica Romă.

Evenimentul a fost organizat ziua sărbătorii fericitului Vladimir Ghika, preot al Diecezei de Paris, declarat martir de Papa Francisc și care a fost beatificat pe 31 august 2013 la București.

Biroul de Presă al Curiei Arhieparhiei Majore