Biserica greco-catolică din cartierul rom „Barbu Lăutaru” din Blaj, purtând hramul hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu” a fost consacrată duminică, 19 mai 2019, de PSS Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de Făgăraș și Alba Iulia. Biserica va primi vizita papei Francisc, pe 2 iunie 2019. Piatra de temelie a noii biserici și a unui centru pastoral a fost binecuvântată pe 1 octombrie 2017 de cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile orientale.

Slujba de consacrare a altarului și a bisericii a fost oficiată de PSS Claudiu Pop, cu participarea unui sobor de preoți, în prezența oficialităților locale și județene, împreună cu numeroși credincioși veniți să împărtășească bucuria acestui eveniment.

Potrivit unui comunicat al Biroului Arhieparhial de presă, preluat de site-ul e-communio.ro, „sfințirea bisericii din Barbu Lătaru este expresia motto-ului vizitei Papei Francisc în România, iar la Blaj acest lucru se simte din plin”, afirma pe 19 mai a.c., PS Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore: „Așa cum s-a scris și în Hrisovul citit la început, aici a fost o moară, dar de fapt nu s-a schimbat nimic, ci moara s-a împlinit. Era o moară care pregătea și dăruia pâinea trupească. Acum este o moară care dăruiește pâine sufletească tuturor. Este aceeași moară, doar că acum este o moară spirituală. Și exact asta am făcut noi înainte de a începe Sfânta Liturghie: am consacrat acest loc, schimbându-i destinația în una spirituală. […] Cât de minunat este acestnmoment pe care îl trăim, în contextul vizitei pe care o va efectua la Blaj Sanctitatea Sa Papa Francisc, sub deviza  ‘să mergem împreună!’ Și mă bucur nespus de mult să fim aici prezenți, cu toții împreună! Suntem aici, împreună, Biserică, autorități și credincioși. Suntem ca o icoană într-un mozaic, dacă ar lipsi o părticică din acel mozaic, icoana nu ar mai fi completă, ar lipsi armonia. […] Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest moment și pentru faptul că noi trăim, de fapt, deviza sub care se desfășoară vizita Sfântului Părinte! Cât de minunat este să descoperim ce lucruri frumoase putem face atunci când toate forțele dintr-o societate merg împreună! Blajul, din acest punct de vedere, este un exemplu nu doar pentru noi, ci pentru întreaga țară. Fiindcă aici nimeni nu se simte exclus! Începând cu școlile Blajului, care au fost deschise pentru toți, fără plată, indiferent dacă vorbim de români, maghiari sau romi, catolici sau ortodocși sau de alte confesiuni, au fost școli pentru toți. Astăzi, după o perioadă de persecuție a Bisericii și  Blajului, retrăim același spirit! Acest loc demonstrează că relația umană există cu adevărat, că în Blaj lucrurile încep să se învârtă așa cum mergeau odinioară și că în Blaj putem demonstra că toți oamenii au oameni în ajutorul lor. Nimeni să nu se simtă singur, nimeni să nu se simtă abandonat!”.

Inițiativa Bisericii greco-catolice în favoarea romilor continuă apostolatul desfășurat odinioară de episcopul martir Ioan Suciu, care s-a născut la Blaj și a lansat diferite opere de evanghelizare a tinerilor din comunitatea rom, inclusiv excursii și meciuri de fotbal.

În cadrul călătoriei apostolice pe care o efectuează în România, papa Francisc are o întâlnire cu comunitatea rom la noua biserică din cartierul „Barbu Lăutaru” în ultima zi a vizitei, duminică, 2 iunie a.c., la ora locală 15.45. În aceeași zi, pe Câmpia Libertății, pontiful celebrează Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia are loc ceremonia de beatificare a șapte episcopi martiri ai Bisericii greco-catolice.