„Pentru papa Francisc Europa este chemată să redescopere ea însăși sufletul ei, spiritul umanist care iubește și apără”: ne reamintim astăzi, 9 mai 2019, de Ziua Europei, răsfoind volumul publicat de Editura Librăria Vaticană, în urma Colocviului internațional organizat la Roma în perioada 27-29 octombrie 2017 de Sfântul Scaun și Comisia Episcopatelor din Comunitatea Europeană (COMECE).

Pentru a face acest lucru, Pontiful îndeamnă să fie depășită „o concepție asupra persoanei umane detașată de orice context social și antropologic, aproape ca un monad” și propune „o viziune relațională a persoanei aflată într-o comunitate”. Este „antidotul față de tendința larg răspândită în Europa astăzi, de a concepe și de a trăi în singurătate”. O astfel de viziune deschide calea spre „globalizarea indiferenței născută din egoism”. Papa Francisc în schimb face apel la o „libertate responsabilă”, înrădăcinată în adevăr și capabilă să dea viață unei „solidarități de facto”.

De netrecut cu vederea este invitația papei Francisc adresată pe întreg parcursul pontificatului său, de a cultiva memoria trecutului „ca sânge care infuzează prezentul” și memoria „originii” pentru a „face față provocărilor de azi și de mâine”, deoarece riscul timpului nostru este acela de „a pierde sensul rădăcinilor”.

Papa Francisc încurajează recuperarea „patrimoniului ideal și spiritual” care distinge Europam, printr-„o modalitate de a concepe omul pornind de la demnitatea sa transcendentă”. Din această perspectivă, este nevoie de contribuția creștinilor, chemați să fie „sufletul Europei”.

 Un vis încredințat în urmă cu 20 de ani, pe 9 mai 1999, de predecesorul său, Papa Ioan Paul al-II-lea tinerilor din România, „țară punte dintre Orient și Occident, punct de răscruce între Europa centrală și orient (…) care are ca și înscrisă în rădăcinile ei o singulară vocație ecumenică. Prin poziția geografică și prin lunga ei istorie, prin cultură și tradiție, România este o casă unde Orientul și Occidentul se regăsesc în dialog natural”, spunea Sanctitatea Sa la plecarea din țara noastră.

„Aș vrea să încredințez acest vis vouă, tuturor. În special, aș vrea să-l încredințez tinerilor. Da, vouă, dragi tineri din România! (…)În aceste zile Spiritul vă încredințează vouă, tinerilor, «visul» lui Dumnezeu: ca toți oamenii să facă parte din familia sa, ca toți creștinii să fie una. Intrați cu acest vis în noul mileniu!”.

După două decenii, papa Francisc ajunge în țara noastră pe urmele celui care îndemna țara punte dintre Orient și Occident, „Grădină a Maicii Domnului” să fie în noul mileniu „protagonista unei noi perioade de entuziasm și curaj”, contribuind hotărâtor la intrarea României în spațiul Uniunii Europene.

M. Caba