Donațiile făcute de Papa Francisc au ajuns luni, 27 aprilie 2020, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, PS Iosif Păuleț însoțind transportul materialelor medicale de la Episcopia Romano-Catolică Iași până la spitalul sucevean, purtând mesajul de apropiere și binecuvântare al Sfântului Părinte Papa Francisc. Din delegația condusă de Episcopul de Iași au făcut parte și pr. Egidiu Condac, Vicar general, și pr. Ciprian Antălucă, decan de Bucovina și paroh de Suceava.

Echipamentele medicale pentru spitalul sucevean au plecat din Cetatea Vaticanului mai întâi spre Milano, pentru ca de acolo, cu sprijinul logistic al ambasadorului României în Italia, George Bologan, să ajungă sâmbătă, 25 aprilie, la București, așa cum se putea afla din știrea prezentată pe Vatican News, din ziua anunțului donației din partea Sfântului Părinte, la 23 aprilie. Din capitală, prin grija destinatarului oficial, PS Iosif Păuleț, materialele medicale au fost preluate și înmânate luni, 28 aprilie, beneficiarului final, autoritățile sanitare de la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Aici, păstorul Diecezei de Iași a purtat și mesajul special de apropiere în rugăciune din partea Sfântului Părinte Papa Francisc, față de conducerea spitalului, personalul medical și cei bolnavi, infectați de noul virus.

Darul material al Sfântului Părinte constă în cinci ventilatoare pulmonare, 200 de combinezoane, 900 de măști FFP2, 5.000 de măști sanitare și 400 de ochelari de protecție. Materialele medicale au călătorit tot timpul, din Cetatea Vaticanului până în fosta Cetate de Scaun a Moldovei, împreună cu un crucifix foarte îndrăgit de Sfântul Francisc din Assisi, „crucea Sfântului Damian”, un crucifix care îl ilustrează pe Cristos pe cruce și cu ochii deschiși, ca înviat, cruce care să amintească tuturor că Dumnezeu este alături de noi și ne iubește, iar ceea ce a făcut el pe cruce nu poate decât să ne încurajeze pentru a putea să mergem mai departe. Cu această cruce, în numele Sfântului Părinte, PS Iosif Păuleț a binecuvântat conducerea spitalului, personalul medical și bolnavii din acest spital, după care crucea fost înmânată conducerii spitalului sucevean.

Într-o declarație de presă oferită înainte de plecarea spre Suceava, PS Iosif a amintit de recenta vizită a Papei Francisc în România și despre apropierea sa față de cei bolnavi: „Cred că vă aduceți aminte, anul trecut, Papa a venit pentru prima dată să ne viziteze, eveniment istoric pentru noi, ieșenii. Prima dată a intrat în Catedrala nouă, acolo unde erau bătrânii și bolnavii. Cu ei a voit să se întâlnească prima dată. Iată că acum, auzind că orașul Suceava a fost lovit de coronavirus, trimite special prin intermediul meu, cel care îl reprezint, și acest ajutor, dar și salutul și grija sa părintească”.

La spitalul din Suceava, Episcopul Iosif a fost întâmpinat de către generalul Ionel Oprea, secretar de stat al Ministerului Sănătății și șeful acestui spital, care și-a manifestat mulțumirea pentru gestul Sfântului Părinte: „Acest dar este deosebit de valoros pentru actul medical de aici din Spitalul Județean Suceava care a fost foarte afectat în această epidemie. Sunt convins că acest dar este foarte valoros și va produce la rândul său efect și anume alinarea suferinței, vindecare, într-un cuvânt: lucrarea Domnului”. Totodată, șeful spitalului sucevean a vorbit și despre semnificația acestui gest: „Papa Francisc a făcut un gest deosebit de prietenesc pentru poporul român care chiar dacă nu este un popor creștin catolic, este ortodox în mare parte, a apreciat în mod deosebit venirea Sanctității Sale în România. Iar gestul acesta este o continuare aproape firească, dar pe care noi îl apreciam la superlativ”.

Înainte de a pleca de la spitalul din Suceava, păstorul Diecezei de Iași a întâlnit-o pe sora Tereza Ghiurcă, din Congregația „Maria Bambina”, care în această perioadă slujește cot la cot cu personalul medical din spitalul din Suceava, pentru salvarea vieților celor afectați de COVID-19. Sora Tereza a fost transferată la Suceava în această perioadă de epidemie de la Institutul Regional de Oncologie din Iași, unde își împlinește slujirea alături de cei bolnavi. Înainte de întoarcerea la Episcopia din Iași, PS Iosif Păuleț s-a întâlnit și cu autoritățile civile din Suceava, cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, aceștia mulțumind Episcopului Iosif Păuleț pentru gesturile prietenești pentru Bucovina și pentru Suceava, rugându-l să transmită și mulțumirea către Sfântul Părinte.

Acest gest material și, în mod special, gestul spiritual al apropierii Sfântului Părinte Papa Francisc față de cei afectați în mod special de noul virus sunt o adevărată „îmbrățișare”, așa cum spunea Cardinalul Konrad Krajewski, responsabilul cu activitatea caritabilă a Papei. Această „îmbrățișare” a ajuns la destinatari în preajma împlinirii unui an de la vizita istorică și intensă spiritual pe care Papa Francisc a făcut-o poporului român.

(pr. Adrian Blăjuță pentru Ercis.ro)

Sursa: www.ercis.ro