Războiul este o nebunie, le-a spus Papa Francisc Episcopilor reuniți duminică în orașul italian Bari. În discursul său, Pontiful a avertizat împotriva sentimentelor populiste și a condamnat țările ce vând arme ce întrețin războaiele din Orientul Mijlociu. „Războiul nu poate fi confundat niciodată cu normalitatea sau acceptat ca un mod de neevitat în reglementarea divergențelor și intereselor opuse. Niciodată”, a spus Pontiful pe 23 februarie, la Bari, Italia. „Comunitatea internațională s-a mulțumit cu intervenții militare, în timp ce ar fi trebuit să construiască instituții care să garanteze egalitatea de șanse și să le permită cetățenilor să își asume responsabilitatea pentru binele comun”, a spus el.

Papa a denunțat, de asemenea, „păcatul grav al ipocriziei” comis de „multe țări”, care la conferințe și întâlniri internaționale „vorbesc despre pace și apoi vând arme către țările aflate în război”. Sfântul Părinte s-a adresat la mai mult de 50 de Episcopi din 19 țări mediteraneene, adunați în Bari pentru întâlnirea „Mediterana, frontiera păcii” care a avut loc în perioada 19-23 februarie. Conferința Episcopilor Italieni, care a organizat întâlnirea de cinci zile, a descris-o drept un „Sinod” pentru Episcopii din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Europa, pentru a discuta probleme ce privesc regiunea mediteraneană. Papa Francisc, care a venit cu elicopterul pentru a participa la ultima zi a întâlnirii, a profitat de ocazie pentru a sublinia importanța acționării pentru pace în Orientul Mijlociu și Africa de Nord prin dialog.

„Regiunea mediteraneană este în prezent amenințată de focare de instabilitate și de conflict, atât în Orientul Mijlociu și în diferite țări din Africa de Nord, cât și între diferite grupuri etnice, religioase sau confesionale”, a spus el. „Nu putem trece cu vederea nici conflictul încă nerezolvat dintre israelieni și palestinieni, cu pericolul unor soluții inechitabile și, prin urmare, un preludiu la noi crize. Predicarea Evangheliei nu poate fi detașată de angajamentul față de binele comun; ne impune să acționăm în mod neobosit ca făcători de pace”, a spus Papa Francisc. „Din partea noastră, fraților, să cerem ca liderii guvernamentali să protejeze minoritățile și libertatea religioasă. Persecuția trăită mai presus de toate – dar nu numai – de comunitățile creștine este un fapt care nu ne poate lăsa indiferenți”, a susținut el.

Papa a vorbit și în numele migranților și refugiaților, inclusiv al celor mulți ce au murit în timp ce încercau în ultimii ani să traverseze Marea Mediterană, cu barca. „Ce folos reprezintă o societate în constant progres tehnologic, dacă devine din ce în ce mai indiferentă față de membrii ei nevoiași? În predicarea Evangheliei, transmitem un mod de a gândi care respectă fiecare persoană prin efortul nostru neîntrerupt de a face din Biserică un semn special al grijii pentru cei vulnerabili și săraci”, a spus el. „În regiunea mediteraneană, aici sunt incluși și toți cei care fug de război sau care și-au părăsit patria în căutarea unei vieți umane demne. Numărul acestor frați și surori – forțați să își abandoneze persoanele dragi și pământurile și să facă față condițiilor de nesiguranță extremă – a crescut ca urmare a răspândirii conflictelor și a condițiilor de mediu și climatice din ce în ce mai dramatice”, a adăugat Papa Francisc.

Papa i-a chemat pe Episcopi să vadă „cimitirul” Mării Mediterane drept „un loc al învierii viitoare” pentru întreaga regiune. „Nu ne putem resemna niciodată când vine vorba de faptul că cineva care caută speranță pe calea mării poate muri fără să primească ajutor sau că cineva de departe poate cădea pradă exploatării sexuale, să fie neplătit sau recrutat de bande.” Pontiful a spus că un sentiment de frică de „ceea ce este prezentat instrumental ca o invazie” alimentează respingerea celorlalți. „Retorica ciocnirii civilizațiilor nu servește decât pentru a justifica violența și a alimenta ura”, a adăugat el. „Desigur, ospitalitatea și integrarea demnă sunt etape ale unui proces dificil; totuși, este de neconceput să îi răspund ridicând ziduri. Mă sperie când ascult discursurile unor lideri ai noilor forme de populism și mă face să mă gândesc la discursuri care au semănat frică și apoi ură în anii ’30 din secolul trecut”, a spus Papa Francisc.

„De prea multe ori, istoria a cunoscut conflicte și lupte bazate pe noțiunea distorsionată potrivit căreia îl apărăm pe Dumnezeu, opunându-ne oricui nu împărtășește setul nostru de credințe”, a spus el. „Într-adevăr, extremismul și fundamentalismul neagă demnitatea persoanei umane și libertatea religioasă a acesteia și, astfel, duc la declinul moral și la răspândirea unei viziuni antagoniste asupra relațiilor umane.” Pentru a contracara acest lucru, Papa a spus: „trebuie să dezvoltăm o teologie a acceptării și a dialogului, care să conducă la o înțelegere și proclamare înnoită a învățăturii Scripturii”.

Sfântul Părinte a spus că pe fondul diviziunilor profunde din societate, catolicii sunt chemați să ofere o mărturie a unității. „Așa cum Isus a trăit și a lucrat într-un context de diferite culturi și credințe, tot așa ne regăsim într-un mediu cu multiple fațete, cicatrizat de diviziuni și forme de inegalitate, care duc la instabilitate. Suntem chemați să oferim mărturia noastră pentru unitate și pace. Facem acest lucru încurajați de credință și de apartenența noastră la Biserică, căutând să înțelegem contribuția pe care noi, ca discipoli ai Domnului, o putem aduce tuturor bărbaților și femeilor din regiunea mediteraneană.”

Sursa: www.catholica.ro